Naujojoje Zelandijoje veikiančio Otago universiteto Psichologijos katedros mokslų daktarė Tamlin Conner vadovavo tyrimui, kurio metu su kolegomis nustatė, jog 14 dienų daugiau vaisių ir daržovių valgiusiems jauniems suaugusiesiems padidėjo motyvacija ir gyvybingumas. Savo išvadas mokslininkai paskelbė žurnale „PLOS One“.

Anot Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamento, suaugusieji turėtų per dieną suvartoti du puodelius vaisių ir maždaug du ar tris puodelius daržovių. Vienas vaisių puodelis prilygsta maždaug pusei greipfruto ar dideliam apelsinui, o vienas puodelis daržovių prilygsta vienai didelei raudonai paprikai ar didelei keptų saldžiųjų bulvių porcijai.

Gausesnis vaisių ir daržovių vartojimas yra siejamas su mažesne rizika nutukti, susirgti antrojo tipo diabetu, širdies ligomis, patirti insultą ar susidurti su kai kuriais vėžio tipais.

Ne vienas pastaraisiais metais atliktas mokslinis tyrimas patvirtino, kad vaisiai ir daržovės gali taip pat pagerinti ir psichologinę sveikatą. Tamlin Conner su kolegomis nuodugniau pasidomėjo ir šiuo klausimu.

Jų tyrime dalyvavo 171 18–25 metų studentas, kurie dviem savaitėms buvo padalinti į tris grupes. Viena jų ir toliau maitinosi įprastai. Antrajai grupei priklausiusiems žmonėms asmeniškai kiekvieną dieną buvo duodamos dvi papildomos šviežių vaisių ir daržovių (morkų, kivių, obuolių ir apelsinų) porcijos. O trečios grupės nariai gavo iš anksto apmokėtus kuponus ir jie kasdien gaudavo priminimo žinutes, kad turėtų suvartoti daugiau vaisių ir daržovių.

Tyrimo pradžioje ir jo pabaigoje buvo įvertina psichologinė dalyvių būklė: nuotaika, gyvybingumas, motyvacija, depresijos ir nerimo simptomai ir kiti psichinės būklės ir gerovės rodikliai.

Mokslininkai nustatė, kad asmeniškai papildomų vaisių ir daržovių gavę tyrimo dalyviai jų per dvi savaites suvartojo daugiausia – 3,7 porcijos per dieną. Ir būtent šiai grupei priklausę žmonės pajuto psichologinės būklės pagerėjimą. Ypač padidėjo jų gyvybingumas ir motyvacija.

Kitose dviejose grupėse po dviejų savaičių nebuvo užfiksuota jokio pagerėjimo. Verta paminėti, kad nė vienoje grupėje nesumažėjo depresijos ir nerimo simptomai.

„Dauguma tyrimų dėl depresijos ir mitybos ryšio trunka labai ilgai, o tai reiškia, kad galimas psichologinės būklės pokytis galėtų būti fiksuojamas po gerokai ilgesnio laikotarpio nei dvi savaitės“, – pabrėžė tyrimo autoriai.

Visgi jie mano, kad tyrimo rezultatai rodo, kad gausesnis vaisių ir daržovių vartojimas yra naudingas psichologinei sveikatai. Tačiau šioje srityje reikėtų atlikti daugiau ir didesnės apimties tyrimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)