PSO ragina įvairiais renginiais ir akcijomis skatinti piliečių fizinį aktyvumą, kaip vieną iš svarbiausių kovos su lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis priemonių. Daugelyje ekonomiškai išsivysčiusių ir sparčiai besivystančių pasaulio šalių šios ligos jau pasiekė epidemijos lygį.

Tai lemia itin spartūs gyvenimo pokyčiai, susiję su sėdimu gyvenimo būdu tiek namuose, tiek ir darbe, nuolat mažėjančiu bendro fizinio aktyvumo lygiu, nesveika ir nesaikinga mityba, didėjančiu antsvoriu ir nutukimu bei žalingais įpročiais, rašoma pranešime spaudai.

Nuolatinis populiacijos senėjimas kartu su greita urbanizacija, modernizacija, globalizacija ir dėl jų atsirandančiais rizikos veiksniais bei gyvensenos pokyčiais ypač padidino įvairių lėtinių ligų ir būklių paplitimą. Senyvame amžiuje (po 65 metų) ypač padaugėja širdies ir kraujagyslių ligų, senatvinės silpnaprotystės atvejų, insulto, lėtinės obstrukcinės plaučių ligos, II tipo cukrinio diabeto, osteoporozės ir kai kurių kitų susirgimų. Todėl visame ekonomiškai išsivysčiusiame pasaulyje mokslininkai bei medicinos praktikai aktyviai ieško efektyvių, paprastų ir nebrangių sveikatos išsaugojimo būdų. Finansiškai yra gerokai pigiau sudaryti sąlygas žmogui nesusirgti, negu susirgusį gydyti. Todėl PSO ir ragina daugiau dėmesio skirti lėtinių neinfekcinių ligų profilaktikai bei sveikatos stiprinimui į pirmą vietą iškeliant sveikos gyvensenos ugdymą.

Nereikėtų pamiršti labai taiklios sentencijos, kad nė vienas vaistas negali pakeisti fizinio aktyvumo, o tinkamai taikomas fizinis aktyvumas gali pakeisti dalį vaistų!

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras ragina visas suinteresuotas institucijas, įvairias visuomenines organizacijas, verslo įmones ir pavienius asmenis aktyviai dalyvauti minint Judėjimo sveikatos labui dieną. Ne tik viešai deklaruoti apie dalyvavimą, bet ir patiems aktyviai, nuosekliai keisti savo gyvenimo būdą. Jau seniai mokslo įrodyta, kad reguliarus fizinis aktyvumas suteikia daug naudos kūnui ir protui. Todėl centro specialistai dar kartą primena kelis svarbius argumentus, kokią milžinišką naudą suteikia nuolatinis fizinis aktyvumas:

  1. padeda kontroliuoti kūno svorį,
  2. reikšmingai sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką,
  3. sumažina 2 tipo diabeto riziką,
  4. sumažina kai kurių vėžio rūšių atsiradimo riziką,
  5. didina savigarbą ir pasitikėjimą savo jėgomis,
  6. gerina psichikos sveikatą,
  7. pagerina miego kokybę,
  8. padidina darbingumą ir pagerina gebėjimą atlikti kasdienes užduotis,
  9. stiprina raumenis ir kaulus,
  10. padeda atsipalaiduoti ir sumažina neigiamą streso poveikį,
  11. padidina galimybę gyventi ilgiau ir aktyviau,
  12. padidina galimybę sulaukus vyresnio amžiaus apsitarnauti patiems ir sumažina griuvimo riziką,
  13. pagerina bendrą sveikatos būklę ir t. t.

Pagal užsienio mokslinę literatūrą informaciją parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjos pavaduotojas Remigijus Zumeras

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją