aA
Antioksidantai yra junginiai, padedantys atitolinti ląstelių pažeidimus ar net galintys užkirsti jiems kelią, rašoma medicalnewstoday.com. Vartojant daug antioksidantų, jie gali apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso, kurį sukelia kenksmingi laisvieji radikalai (nestabilūs atomai).
Avietės
Avietės
© DELFI / Kiril Čachovskij

Laisvųjų radikalų sankaupos gali sukelti oksidacinį stresą, kuris padidina vėžio, širdies ligų ir kitų lėtinių negalavimų bei sveikatos problemų riziką.

Antioksidantų yra daugelyje sveikų maisto produktų. Reguliariai juos vartojant, antioksidantų kiekis organizme padidės ir apsisaugosite nuo oksidacinio streso sukeliamų pažeidimų.

Šiame straipsnyje pateiksime keletą sveikiausių maisto produktų, kuriuos galima valgyti norint gauti daugiau antioksidantų.

1. Mėlynės

Mėlynėse daug maistingųjų medžiagų, tačiau mažai kalorijų. 2017 m. atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad mėlynėse gausu antioksidantų.

Mėlynės ar šilauogės?
Mėlynės ar šilauogės?
© DELFI

Ištyrus šias uogas paaiškėjo, jog jos pasižymi teigiamu poveikiu sveikatai. Pavyzdžiui, gyvūnų tyrimų apžvalgos autoriai padarė išvadą, kad mėlynėse esantys antioksidantai gali padėti gydant neurologinius sutrikimus, įskaitant sukeliamus senėjimo.

2016 m. apžvalgoje buvo tiriami antocianinai, kurių natūraliai randama mėlynėse ir kituose augaluose. Antocianinai priklauso chemikalų grupei, pasižyminčiai antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu.

Būtent jie yra atsakingi už ryškias įvairių vaisių ir daržovių spalvas.

Apžvalgos metu buvo nustatyta, kad antocianinai gali padėti išvengti mažo tankio lipoproteinų, arba blogojo cholesterolio, sankaupų ir sumažina širdies ligų riziką bei kraujo spaudimą.

2. Juodasis šokoladas

Kokybiško juodojo šokolado sudėtyje yra daug maistingųjų medžiagų ir antioksidantų. Mokslininkai juodąjį šokoladą sieja su įvairia potencialia nauda sveikatai, įskaitant:

  • mažesnę širdies ligų riziką;
  • uždegimų malšinimą;
  • mažesnę aukšto kraujo spaudimo tikimybę;
  • didesnį gerojo cholesterolio kiekį organizme.

13 daug antioksidantų turinčių produktų: valgydami juos kovojate su kenksmingais procesais organizme
© Shutterstock

10 tyrimų, kuriuose dalyvavo beveik 300 žmonių, apžvalgos metu paaiškėjo, kad juodasis šokoladas padeda sumažinti tiek viršutinį, tiek apatinį kraujo spaudimą.

Tiesa, apžvalgos autoriai pastebėjo, jog reikia tolesnių tyrimų, siekiant nustatyti, kiek žmonėms reikėtų suvalgyti juodojo šokolado, kad gautų minėtąją naudą, ir ištirti šio skanėsto poveikį kitiems medžiagų apykaitos procesams.

3. Artišokai

Artišokuose yra daug maistingųjų medžiagų ir antioksidantų. Tyrimų rezultatai rodo, kad šios daržovės gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį ir pagerinti žarnyno sveikatą.

Vieno tyrimo, analizavusio ilgalaikį artišokų poveikį, rezultatai parodė, kad šios daržovės yra naudingos žarnynui, kepenims ir širdžiai.

Kito tyrimo metu buvo nustatyta, jog artišokuose esantys chemikalai pasižymi antioksidaciniu poveikiu mažo tankio lipoproteinams (bent jau atliekant laboratorinius bandymus). Taigi, reguliariai valgant artišokus gali sumažėti rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei kitais negalavimais.

Artišokų paruošimo būdas daro įtaką jų antioksidaciniam poveikiui. Vieno tyrimo metu buvo nagrinėjamas antioksidantų kiekis virtuose, keptuose ir garuose virtuose artišokuose.

Tyrimo rezultatai parodė, kad išvirus artišokus garuose, antioksidantų veiksmingumas sustiprėjo 15 kartų, išvirus vandenyje – aštuonis.

Mokslininkai mano, kad verdant vandenyje ir garuose suardomos ląstelių sienelės, todėl antioksidantai greičiau pradeda veikti.

4. Pekaninės karijos

Šiuose riešutuose yra daug gerųjų riebalų, mineralų ir antioksidantų.
Vieno tyrimo rezultatai parodė, kad organizmas geba pasisavinti antioksidantus iš pekaninių karijų.

Atliekant šį tyrimą taip pat nustatyta, jog valgant žalias pekanines karijas, kraujyje sumažėja oksiduotų mažo tankio lipoproteinų kiekis, taigi, šie riešutai padeda išvengti ir širdies ligų.

5. Braškės

Braškėse yra daug antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Už savo raudoną spalvą braškės turi dėkoti antocianinams, kurie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.

2016 m. apžvalgos metu paaiškėjo, kad, vartojant papildus su antocianinais, kraujyje sumažėjo mažo tankio lipoproteinų, galinčių sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, kiekis.

Žalias braškes galima valgyti kaip užkandį arba su salotomis ar kitais patiekalais.

Nors braškių dedama į kai kuriuos kepinius, jie retai kada būna naudingi sveikatai ir nėra geras pasirinkimas svorio bandantiems numesti žmonėms.

6. Raudonieji kopūstai
Raudonuosiuose kopūstuose yra daug maistingųjų medžiagų, vitaminų A, C ir K bei keletas antioksidantų.

13 daug antioksidantų turinčių produktų: valgydami juos kovojate su kenksmingais procesais organizme
© Shutterstock


Kaip ir braškėse bei raudonuosiuose lapiniuose kopūstuose, raudonuosiuose kopūstuose yra antocianinų. Šie antioksidantai ne tik nudažo daržovę raudona spalva, bet ir gerina širdies sveikatą, apsaugo nuo vėžio ir mažina uždegimą.

Vieno tyrimo autorių teigimu, antocianinai pasižymi šiomis teigiamomis savybėmis:

  • malšina uždegimą;
  • apsaugo nuo vėžio;
  • padeda suvaldyti diabetą;
  • padeda reguliuoti kūno svorį;
  • apsaugo nuo širdies ligų.
  • Tačiau reikia daugiau tyrimų, norint tiksliai nustatyti raudonųjų kopūstų poveikį sveikatai. Šias daržoves galima valgyti su salotomis arba virtas.
www.DELFI.lt
Klausk psichoterapeuto
Į klausimus atsakys psichiatras, psichoterapeutas prof. Eugenijus Laurinaitis. Atsakymų ieškokite Delfi Plius.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(78 žmonės įvertino)
4.4487

4 įpročiai, kenkiantys plaukų būklei (1)

Vien pasirinkti teisingas plaukų priežiūros priemones nepakanka, labai svarbu ir tinkama plaukų...

Svorį galima numesti ir neribojant valgomo maisto kiekio: svarbu teisingai pasirinkti (1)

Minint Pasaulinę maisto dieną , Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistai pranešime...

Mitybos specialistas sumalė į miltus populiarų pusryčių patiekalą: tiesus kelias į nutukimą (224)

Koks pirmas patiekalas šauna į galvą, kai išgirstate žodį „ pusryčiai “? Tikriausiai...

Gydytoja kardiologė: valgyti reikia kuo neskaniau (204)

Noras padėti žmonėms mokytojų šeimoje užaugusią Sigutę Norkienę atvedė į mediciną,...

Specialistės atsakė, kas geriau: saldikliai ar cukrus (13)

Dažno paklausus, kas yra saldikliai , sulauksime atsakymo, kad tai susiję tik su saldumynais ir...

Top naujienos

Neregėtas pasityčiojimas: tai, ką žinomas verslininkas padarė su medžiais, privertė aikčioti net patyrusius pareigūnus (548)

Gavo leidimus pagenėti medžius, bet paliko tik stuobrius. Tokia situacija susiklostė Lietuvoje...

Daliai žinomų parduotuvių COVID-19 pakabino spyną visam laikui: eisime į kitokius prekybos centrus (67)

Pandemija volu pervažiavo per prekybos centrus: dalis prekybininkų iki šiol skaičiuoja praradimus...

Penki Lietuvos dvarai, kuriuos verta pamatyti rudenį: kitu metų laiku tokio grožio tikrai nerasite (30)

Išsiilgusiems istorinių vaizdų – derėtų prisiminti rudenėjančios gamtos apsuptus dvarus....

Didžiausias pasaulyje atliktas tyrimas parodė, kas yra tikrieji koronaviruso „superplatintojai“ (77)

Naujo tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau nei pusė milijono naujuoju koronavirusu SARS-CoV-2...

Paklausė garsiai rėkiančio draugo, už ką balsavo: atsakymas pribloškė mus visus

Artėja antrasis rinkimų turas ir aistros dėl naujos valdžios nerimsta. Forumai ir socialiniai...

Žiniasklaida: Kremlius su Sobčiak suderino „svarbiausius klausimus“, ji pasirinkta neatsitiktinai (76)

2018 metų Ksenijos Sobčiak prezidentinė kampanija buvo suderinta su Kremliumi, o pati tokia...

„Bloomberg“: yra vos vienintelis kelias sustabdyti viruso plitimą?

Nauji protrūkiai įvairiose šalyse, nuo JAV iki Europos, rodo, kad pasaulis neišmoko pirminės...

|Maža didelių žinių kaina