Cukinijos kilo iš Amerikos žemynų, bet jų dabartinė įvairovė išsivystė XIX a. pradžioje Italijoje.

Cukinijos naudotos liaudies medicinoje peršalimui, skausmui ir kitoms sveikatos problemoms gydyti. Visgi tokie gydymo būdai nėra pagrįsti mokslu.

Healthline.com pateikia 12 įrodymais pagrįstų cukinijų privalumų.

1. Cukinijose gausu įvairių maisto medžiagų

Cukinijoje gausu vitaminų, mineralų ir kitų maisto medžiagų.

Viename puodelyje (223 gramuose) pagamintų cukinijų yra:

17 kalorijų;
vienas gramas baltymų;
mažiau nei gramas riebalų;
trys gramai angliavandenių;
vienas gramas cukraus;
vienas gramas skaidulų;
40 procentų vitamino A rekomenduojamos paros normos (RPN);
16 procentų mangano RPN;
14 procentų vitamino C RPN;
13 procentų kalio RPN;
10 procentų magnio RPN;
devyni procentai vitamino K RPN;
aštuoni procentai folio rūgšties RPN;
aštuoni procentai vario RPN;
septyni procentai fosforo RPN;
septyni procentai vitamino B6 RPN;
penki procentai tiamino RPN.

Cukinijoje taip pat yra nedidelis kiekis geležies, kalcio, cinko ir keleto kitų B grupės vitaminų.

Iš esmės nemenkas vitamino A kiekis gali padėti regėjimui ir imuninei sistemai.

Šviežiose cukinijose yra panašus maistinių medžiagų kiekis kaip ir pagamintose, tačiau mažiau vitamino A ir daugiau vitamino C, kurio sumažėja verdant ar kepant.

Apibendrinimas

Cukinijose gausu įvairių vitaminų, mineralų ir kitų vertingų maisto medžiagų. Virtose ar keptose cukinijose yra itin daug vitamino A, o žaliose cukinijose jo yra kiek mažiau.

2. Cukinijose yra daug antioksidantų

Antioksidantai yra vertingos medžiagos, apsaugančios organizmą nuo laisvųjų radikalų keliamo pavojaus.

Cukinijoje gausu karotenoidų – liuteino, zeaksantino ir beta karoteno. Jie yra naudingi akims, odai, širdžiai, be to, gali apsaugoti nuo tam tikrų tipų vėžio, pavyzdžiui, prostatos vėžio.

Tyrimai rodo, kad daugiausia antioksidantų yra žievelėje. Geltonosiose cukinijose antioksidantų gali būti kiek daugiau nei žaliosiose.

Apibendrinimas

Cukinijose yra keletas antioksidantų, kurie gali teikti įvairią naudą sveikatai. Daugiausia antioksidantų yra žievelėje.

3. Cukinija gerina virškinimą

Cukinijos gali keliais būdais pagerinti virškinimą.

Cukinijoje gausu vandens – tai gali suminkštinti išmatas. Todėl būna lengviau tuštintis ir sumažėja vidurių užkietėjimo tikimybė.

Cukinijoje taip pat yra tiek tirpiųjų, tiek netirpiųjų skaidulų.

Netirpiosios skaidulos prideda išmatoms masės ir padeda maistui lengviau judėti žarnomis, taip dar labiau sumažindamos vidurių užkietėjimo riziką. Šis privalumas būna veiksmingesnis, jei geriate pakankamai skysčių.

Tirpiosios skaidulos maitina žarnose gyvenančias gerąsias bakterijas, kurios gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis, maitinančias žarnų ląsteles.

Be to, trumpos grandinės riebalų rūgštys gali padėti sumažinti uždegimą ir tam tikrų žarnyno problemų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromo, Krono ligos ir opinio kolito simptomus.

Apibendrinimas

Cukinijoje gausu vandens ir skaidulų. Šie du komponentai gali pagerinti virškinimą, sumažinti vidurių užkietėjimo riziką ir įvairių žarnyno problemų simptomus.

4. Cukinija gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje

Cukinija gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje antro tipo diabetu sergantiems žmonėms.

Puodelyje (232 gramuose) pagamintų cukinijų yra trys gramai angliavandenių, todėl cukinija yra puiki mažai angliavandenių turinti alternatyva makaronams tiems, kurie mėgina sumažinti suvartojamų angliavandenių kiekį. Įvairiai susmulkinta cukinija gaminant patiekalus gali pakeisti spagečius, „Linguine“ makaronus ar lakštinius.

Mažai angliavandenių turinti mityba gali smarkiai sumažinti cukraus ir insulino lygį kraujyje ir dėl to palaikyti stabilų cukraus kiekį bei sumažinti vaistų poreikį antro tipo diabetu sergantiems žmonėms.

Be to, cukinijose esančios skaidulos padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir užkerta kelią jo šoktelėjimui pavalgius. Mityba, kurioje gausu skaidulų, esančių vaisiuose ir daržovėse, įskaitant cukinijas, siejama su mažesne antro tipo diabeto rizika.

Cukinijose esančios skaidulos taip pat gali padėti padidinti insulino jautrumą, o tai irgi gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.

Su gyvūnais atlikti tyrimai parodė, kad cukinijų žievelės ekstraktas gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir insulino lygį. Taip gali būti dėl odelėje esančių veiksmingų antioksidantų.

Visgi tam, kad būtų galima padaryti tvirtesnes išvadas, reikia tyrimų su žmonėmis.

Apibendrinimas

Cukinijoje esančios skaidulos gali padidinti insulino jautrumą ir stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir tokiu būdu sumažinti antro tipo diabeto riziką.

5. Cukinija gali pagerinti širdies būklę

Cukinija taip pat gali prisidėti prie geresnės širdies būklės.

Taip yra daugiausia dėl cukinijose esančių skaidulų.

Stebimojo pobūdžio tyrimai parodė, kad daugiau skaidulų suvartojantys žmonės susiduria su mažesne širdies ligų rizika.

Cukinijose esantis pektinas, tirpių skaidulų tipas, yra itin veiksmingas siekiant sumažinti bendrą ir „blogojo“ cholesterolio kiekį.

67 tyrimų apžvalga parodė, kad suvartojant vos nuo dviejų iki dešimties gramų tirpiųjų skaidulų per dieną per maždaug nuo vieno iki dviejų mėnesių bendras cholesterolis vidutiniškai sumažėja 1,7 mg/dl (miligramais decilitrui kraujo), o „blogasis“ – 2,2 mg/dl.

Širdis

Cukinijose taip pat gausu kalio, kuris gali padėti sumažinti aukštą kraujospūdį išplėsdamas kraujagysles. Sveikesnis kraujospūdis siejamas su mažesne širdies ligų ir insulto rizika.

Be to, mityba, kurioje gausu karotenoidų, esančių cukinijoje, itin padeda apsisaugoti nuo širdies ligų.

Apibendrinimas

Cukinijoje esančios skaidulos, kalis ir karotenoidai gali padėti sumažinti kraujospūdį, cholesterolio kiekį ir kitus širdies ligų rizikos faktorius.

Sąrašo tęsinys


6. Cukinijos gali sustiprinti regėjimą

Į mitybą įtraukus cukinijų gali pagerėti regėjimas.

Taip yra iš dalies dėl to, kad cukinijoje gausu vitamino C ir beta karoteno – dviejų sveikoms akims svarbių maisto medžiagų.

Cukinijose taip pat yra antioksidantų liuteino ir zeaksantino. Tyrimai rodo, kad šie antioksidantai gali kauptis tinklainėje ir taip pagerinti regėjimą bei sumažinti su senėjimu susijusių akių ligų riziką.

Tai gali apimti mažesnę senatvinės geltonosios dėmės degeneracijos riziką. Šis susirgimas yra pagrindinė nebesugrąžinamo regėjimo netekimo vyresnio amžiaus žmonėms priežastis.

Be to, mityba, kurioje gausu liuteino ir zeaksantino, taip pat gali sumažinti kataraktos – akies lęšiuko drumstėjimo, dėl kurio pablogėja matymas viena ar abiem akimis – išsivystymo tikimybę

Apibendrinimas

Cukinijose gausu mangano, liuteino, zeaksantino ir vitaminų A bei C. Šios maisto medžiagos prisideda prie gero regėjimo ir gali sumažinti su senėjimu susijusių akių ligų riziką.

7. Cukinijos gali padėti numesti svorio

Reguliariai vartojamos cukinijos gali padėti numesti svorio.

Jose gausu vandens ir mažai kalorijų, cukinijos gali padėti greičiau sulaukti sotumo jausmo.

Cukinijose esančios skaidulos taip pat gali sumažinti alkį ir apetitą,

Be to, tyrimai dažnai sieja gausų vaisių ir daržovių vartojimą su svorio metimu ir mažesniu svorio augimu.

Svarbu ir tai, kad nekrakmolingų tamsiai žalios ar geltonos spalvos daržovių, pasižyminčių panašiomis maistinėmis medžiagomis kaip ir cukinijos, vartojimas itin prisideda prie svorio metimo.

Apibendrinimas

Cukinijose gausu vandens ir skaidulų ir mažai kalorijų – visa tai gali padėti sumažinti alkį ir pajusti sotumą, o tokia būsena galiausiai paskatina svorio metimą.

8–11. Kiti privalumai sveikatai

Cukinijos turi ir kitų privalumų. Daugiausia ištirti yra šie:

Nauda kaulams. Cukinijose yra daug antioksidantų liuteino ir zeaksantino, taip pat vitamino K ir magnio, kurie padeda sustiprinti kaulus.

Priešvėžinis poveikis. Tyrimai mėgintuvėlyje ir su gyvūnais parodė, kad cukinijų ekstraktas gali padėti sunaikinti tam tikras vėžines ląsteles ar apriboti jų augimą. Visgi reikia tyrimų su žmonėmis, jog būtų galima tą patvirtinti.

Nauda prostatai. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad cukinijų sėklų ekstraktas gali padėti apriboti prostatos hiperplaziją – prostatos padidėjimą, kuris vyresnio amžiaus vyrams dažnai sukelia šlapinimosi ir seksualinių sunkumų.

Nauda skydliaukės veiklai. Tyrimai su žiurkėmis parodė, kad cukinijų žievelių ekstraktas gali padėti palaikyti skydliaukės hormonų stabilumą. Tiesa, reikia tyrimų su žmonėmis, jog būtų galima tą patvirtinti.

Apibendrinimas

Cukinijos gali būti naudingos kaulų, skydliaukės ir prostatos būklei. Jos taip pat gali turėti priešvėžinių savybių. Visgi, norint padaryti tvirtas išvadas, reikia dar daugiau tyrimų.

12. Cukinijas lengva įtraukti į mitybą

Cukinijos yra neįtikėtinai įvairiapusiškos, jas galima valgyti žalias ar termiškai apdorotas.

Štai keletas būdų įtraukti cukinijas į patiekalus:

Žalių cukinijų dėkite į salotas.
Kartu su kitomis vasarinėmis daržovėmis gaminkite troškinį.
Prikimšite į cukiniją ryžių, lęšių ar kitų daržovių ir iškepkite.
Pakepinkite cukinijas su alyvuogių aliejumi.
Išvirkite cukinijas, sutrinkite ir gaminkite sriubą.
Su trupučiu aliejaus ir česnaku pakepintas cukinijas patiekite kaip garnyrą.
Apvoliokite cukinijų gabalėlius džiūvėsėliuose ir iškepkite.
Supjaustykite plonais šiaudeliais ir naudokite vietoje spagečių ar kitų makaronų arba supjaustykite labai plonomis juostelėmis ir jomis pakeiskite lakštinius apkepui.
Įdėkite cukinijos kepdami duoną, blynus, keksiukus ar pyragus.

Kai kur cukinijų žiedai yra laikomi delikatesu. Juos galima arba kepti riebaluose, arba žaliais žiedais pabarstyti salotas, sriubas ir troškinius.

Apibendrinimas

Cukinijas galima valgyti žalias arba termiškai apdorotas, naudoti jas sriuboms, troškiniams, sumuštiniams, salotoms, kepiniams ir kitiems patiekalams.

Išvados

Cukinija yra labai įvairiapusiškas augalas, kuriame gausu vitaminų, mineralu ir kitų maisto medžiagų.

Ji pasižymi nauda sveikatai – nuo pagerėjusio virškinimo iki mažesnės širdies ligų rizikos.
several health benefits, ranging from improved digestion to a lower risk of heart disease.

Cukinijos gali būti naudingos kaulams, skydliaukei ir prostatai.

Jei norite išmėginti cukinijų privalumus, pamėginkite jau šiandien įtraukti šį augalą į savo mitybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)