Dermatologai nuolat kartoja, kad būtina kasdien naudoti priemonių su filtrais nuo saulės, kad apsaugotumėme savo odą nuo odos vėžio. Tačiau tokių priemonių naudojimas yra ir geras ginklas kovos su senėjimu priemonių arsenale. 2013 metais atliktas tyrimas, kuris buvo aprašytas leidinyje „The Annals of Internal Medicine“, parodė, kad tris ar keturis kartus per savaitę kosmetines apsaugos priemones nuo saulės naudojančių žmonių oda yra linkusi senti lėčiau nei tų, kurie tokių priemonių naudoja tik retkarčiais.

Specialistų teigimu, SPF30 filtro apsaugos nuo saulės priemonės yra „auksinis standartas“. Tepkitės jomis kasdien, nesvarbu, ar šviečia saulė, ar lyja. Ir priemonės naudokite daugiau nei manytumėte, kad reikia, nes dauguma žmonių vienu kartu sunaudoja tik ketvirtį rekomenduojamos dozės kremo, skelbia Amerikos dermatologijos akademija. Geriausia būtų vienu kartu sunaudoti tiek priemonės, kiek telpa į standartinę alkoholinio gėrimo taurelę.

2. Naudokite rankų kremą

Plaštakų oda yra labai plona ir dėl to sensta greičiau nei mūsų kūno oda. Jeigu mūsų odai trūksta drėgmės, rankų oda atrodo senesnė nei turėtų. Geriausias būdas kovoti su rankų odos senėjimu yra naudoti rankų kremą. O geriausia rinktis tokį, kurio sudėtyje yra filtras nuo saulės. Jis padės išvengti raukšlių ir pigmeninių dėmių.

3. Venkite maisto produktų, kurie kenkia dantų baltumui

Balti dantys yra geros sveikatos ir jaunystės ženklas, sako Niujorko dantistas Emanuelis Laylievas. Tamsūs, karšti ir lipnūs maisto produktai, kaip kepsnių padažas ar sojos pažadas, yra didžiausi kaltininkai, sukeliantys dantų spalvos pakitimų. Šiai grupei priklauso ir raudonasis vynas, kava ir kola.

Specialistai pataria, pavyzdžiui, vietoj kepsnių padažo mėsą valgyti su daržovių padažu ar labiau gardinti ją prieskoniais. O taip pat rinktis ne tokius spalvotus gėrimus.

4. Reguliariai mankštinkitės

„Fizinis aktyvumas gerina bendrą medžiagų apykaitą organizme, dėl ko oda taip pat atrodo geriau“, – sako gydytoja dermatologė Francesca Fusco. Kanadoje veikiančiame „McMaster“ universitete atliktas tyrimas leidžia teigti, kad fizinis aktyvumas gali sulėtinti odos senėjimą. Be to, būdami geresnės fizinės būklės jau atrodysite jauniau.

5. Sekite druskos suvartojimą

Vartojant daug druskos organizme kaupiasi skysčiai. Dėl to galite atrodyti paburkęs ar paburkusi. Ypač gali paburkti paakiai. Ieškokite užslėptų druskos šaltinių. Jos gali būti visur: duonoje, dribsniuose, prieskoniuose, padažuose, mėsos gaminiuose ir net kai kuriuose saldžiuose kepiniuose.

6. Kovokite su savo priklausomybe nuo išmaniojo telefono

Bėgant laikui dėl dažnai nuleistos galvos rašant žinutę ar naršant internete ant kaklo gali atsirasti raukšlių. Nuolat kartojami judesiai formuoja raukšles, aiškina specialistai. Stenkitės naudodamiesi telefonu laikyti galvą tiesiai.

7. Kasdien naudokitės burnos skalavimo skysčiu

Jeigu jau dabar kasdien naudojate burnos skalavimo skystį, einate tinkamu keliu. Skalavimo skystis padės atsikratyti maisto likučių ir bakterijų tarpdančiuose ir užtikrins, kad turėsite sveikas dantenas. Rezultatas: švarūs dantys ir rožinės dantenos. Beje, raudonos dantenos rodo, kad jums yra dantenų uždegimas perspėja gydytojas E. Laylievas.

Jis pataria rinktis skalavimo skystį be alkoholio ir dirbtinių dažiklių.

8. Valgykite daugiau baltyminio maisto

Jeigu norite, kad jūsų plaukai būtų sveikti, reikia grįžti prie pagrindinių dalykų, o tai reiškia valgyti pakankamai baltymų, kad būtų užtikrintas normalus plaukų augimas, sako Čikagoje veikiančios klinikos „Pinski Dermatology & Cosmetic Surgery“ dermatologas Kevinas Pinskis.

Jo teigimu, dauguma moterų kasdien suvalgo maždaug 46 gramus baltymų. Daugiau suvalgoma nėštumo, žindymo metu arba aktyviai sportuojant. Jūsų žiniai, lašišos porcijoje yra 22 gramai baltymų, o mažo riebumo pieno stiklinėje – 8 gramai.

9. Rūpinkitės šlapiais plaukais

Jeigu nedžiovinate plauku džiovintuvu ir valgote pakankamai baltymų, tačiau vis tiek jūsų plaukai atrodo prastai, veikiausiai kaltas įprotis po maudynių šukuoti šlapius plaukus. Šlapi plaukai yra labiausiai pažeidžiami. Todėl niekada jų nešukuokite ką tik išsitrinkę galvą.

10. Valgykite daugiau žalių daržovių

Žalios daržovės yra natūralūs „dantų šepetukai“. „Ląstelienos turtingos daržovės, kaip špinatai, salotos ir brokoliai, natūraliai valo dantis“, – sakė gydytojas E. Laylievas. Jos neleidžia apnašoms prilipti prie dantų emalio. Žinoma, tai nereiškia, kad nereikia valytis dantų du kartus per dieną.
Be to, vartodami daug daržovių džiaugsitės stangresne oda. Maždaug tris porcijas karotino turinčių daržovių suvalgančių žmonių odos spalva yra geresnė, sako specialistai.

11. Venkite streso

Stresas ne tik verčia jus jaudintis viduje. Jo pasekmės yra matomos ir išorėje. Stresas skatina uždegiminius procesus odoje ir sunkina tokias būkles, kaip psoriazė, aknė ir egzema, rašo žurnalas „Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery“.

Bendravimas mažina stresą. Tad dažniau susitikite su draugais. Taip pat išmėginkite įvairius kitus streso mažinimo būdus.

12. Pakankamai miegokite

„Gilaus miego metu organizme gaminasi daugiau estrogeno ir progesterono“, – pabrėžia dermatologas K. Pinskis. Jie skatina natūralios odos atsinaujinimo mechanizmus, todėl gerai išsimiegoję atrodome geriau. „Šie hormonai taip pat padeda kovojant su akne“, – pridūrė jis.
Stenkitės neiti miegoti labai vėlai. Jeigu sunku užmigti, išmėginkite įvairių priemonių, kurios skatins miegą (raminančias arbatas, šiltą pieną su medumi ir pan.). Taip pat verta nusistatyti „komendanto valandą“ televizijai ir prieš miegą jos ilgai nežiūrėti.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)