Energijos nėra nei piliulėje, nei skardinėje

Biochemikas Stephenas Cherniske, klinikinės mitybos instruktorius, JAV olimpinės komandos patarėjas, mitybos ir imunologijos srities klinikinės laboratorijos vadovas, savo knygoje „Kofeino bliuzas“ išsamiais moksliniais tyrimais pagrindžia neigiamą kofeino įtaką fizinei, psichinei ir emocinei sveikatai.

St. Chemiske tvirtina, kad vienintelis saugus ir efektyvus būdas gauti energijos – pasigaminti ją pačiam.

Glaukoma – pagrindinė aklumo priežastis

Dažnai akies veikimo principas palyginimas su fotoaparatu, tačiau knygos ‘Kofeino bliuzas“ autorius įsitikinęs, kad žmogaus akis yra kur kas įspūdingesnė: „Kiekviena akies struktūra yra nuolat save taisanti, reguliuojanti, maitinama itin smulkių kraujagyslių ir skysčio, esančios tarp ragenos ir lęšiuko. Šio skysčio judėjimas palaiko akies spaudimą, o jam sutrikus, slėgis gali padidėti pakenkdamas akims ir sukeldamas glaukomą“.

Glaukoma yra pagrindinė aklumo priežastis, dėl kurios kenčia beveik 3 milijonai amerikiečių ir vienas trečdalis net nežino, kad liga jau prasidėjo.

Kofeinas daugeliui žmonių stipriai padidina akispūdį, ypač tiems, kurie išgeria keturis ar daugiau puodelių kavos per dieną. Jei sergate glaukoma, geriant kavą akispūdis didėja dvigubai.

Kofeinas sutrikdo normalią kraujotaką

Rimtesnis kofeino poveikis kavą geriančių žmonių tarpe – širdies ir kraujagyslių sistemos problemos. Kofeinas ne tik padidina širdies ritmą, kraujospūdį, cholesterolio ir homocisteino kiekį, kurį mokslas sieja su padidėjusia širdies priepuolio rizika, jis stipriai mažina mikrocirkuliaciją regėjimo sistemoje. Sukeldamas ryškų smegenų ir periferinių kraujagyslių susiaurėjimą, kofeino vartojimas riboja deguonies ir gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų tiekimą į regėjimo sistemos audinius. O tai slopina jų galimybes atsinaujinti.

Tyrimai su savanoriais iliustruoja, kad kofeinas ženkliai sumažina kraujotaką į centrinę tinklainės dalį – makulą (geltonąją dėmę). Makulos degeneracija yra pagrindinė regėjimo praradimo ir apakimo priežastis žmonių, vyresnių nei 65 m., tarpe. JAV kasmet užregistruojama daugiau nei 16 000 naujų makulos degeneracijos atvejų.

Kavos rekomenduojama atsisakyti sergant degeneracinėmis akių ligomis

Kofeinas, veikdamas kaip diueretikas, gali padaryti jūsų akis tiek sausas, kad kontaktinių lęšių nešiojimas taps nepatogus ar net neįmanomas.

Taigi, kofeinas tiesiogiai prisideda prie dviejų pagrindinių regėjimo praradimo ir apakimo priežasčių. Šiandien sveiko maisto parduotuvėse gausu vaistažolių, vitaminų, specialių produktų, skirtų sumažinti geltonosios dėmės degeneracijos, kataraktos ir glaukomos riziką, tačiau niekas neskambina pavojaus varpais dėl kofeino poveikio.

Antioksidantai gali padėti išvengti šių dažnų akių sutrikimų, užkirsdami kelią laisvųjų radikalų sukeliamiems pažeidimams lęšiukui, tinklainei ir geltonajai dėmei. Ginkmedis bei mėlynės gerina kraujotaką. Bet nei viena iš šių priemonių nebus veiksminga, jei ir toliau neatsispirsite kavai.

Mitybos svarba sergant degeneracinėmis ligomis

Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė, S. Kriaučiūnienė sako, kad esant kataraktos, glaukomos ir makulos degeneracijos diagnozėms yra kritiškai svarbu susitvarkyti mitybą.

Sigita Kriaučiūnienė

„Ką reiškia susitvarkyti mitybą? Nesvarbu, ką sako populiariosios dietologijos teorijos, svarbu, kas veikia praktiškai. Vyresniame amžiuje žmogui, bandant padėti sau pačiam atsikratyti ligų, svarbu atsisakyti visų rafinuotų maisto produktų: miltų, aliejaus, cukraus. Ypatingi kenksmingi rafinuotuose aliejuose kepti ar virti produktai. Ne mažiau svarbu stipriai sumažinti arba kažkuriam laikui visiškai atsisakyti gyvulinių baltymų: mėsos, pieno produktų, kiaušinių, žuvies.

Ligos atveju būtina valgyti daugiau natūralaus, neapdoroto maisto, derinti visa tai su judėjimu, grūdinimusi, režimo laikymusi, daryti iškrovos dienas. Jei prie viso to yra galimybių pridėti natūralias regėjimo gerinimo pratybas: soliarizaciją, palmingą, lingavimus, kitas atsipalaidavimo technikas, masažus, yra nemažos galimybės sulėtinti ir sustabdyti degeneracinių ligų vystymąsi, o kartais ir visai jų atsikratyti“, – teigia regėjimo gerinimo stovyklų pradininkė Lietuvoje, sertifikuota V. H. Beitso metodo mokytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)