Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojos oftalmologės Linos Bridžiūtės-Skučienės teigimu, vitaminas A yra ypač svarbus akims. Tačiau vienareikšmiškai sakyti, kad jis gelbėja nuo visų bėdų, susijusių su šiuo regėjimo organu, negalima.

„Labai slidus klausimas, – pradeda gydytoja. – Kad gerai matytumėme, akyje turi veikti visos struktūros. Tai yra ir akies paviršius, ir tinklainė, regos nervas. Vitaminas A yra tinklainės ląstelių sudėtyje, kurios yra atsakingos už sugeriamą šviesą. Jos perduoda mūsų smegenims informaciją apie šviesą ir spalvą. Tinklainės funkcijai vitaminas A yra būtinas.“

L. Bridžiūtė-Skučienė sako, kad nuo kai kurių regėjimo sutrikimų vitaminas A negelbsti: „Jeigu žmogus nemato dėl lęšiuko problemų, aišku, vitaminas A jam nepadės. Jeigu jis nemato, pavyzdžiui, dėl glaukomos, A vitaminas taip pat nepadės. Bet jeigu žmogus pastebėjo, kad blogiau mato tamsoje, tai yra pirmas simptomas, jog jam trūksta vitamino A.“

Gydytoja oftalmologė taip pat pasakoja, kad vitaminas A dalyvauja svarbiame akies ragenai ir junginei procese – ląstelių atkūrime. Organizme nesant pakankamai vitamino A, gali išsivystyti sausų akių liga, o pavartojus šio vitamino – situacija turėtų pagerėti. „Tačiau daugeliu atveju neužteks vien tik jo“, – prideda pašnekovė.

Pasak L. Bridžiūtės-Skučienės, vitamino A vartojimas yra gera praktika norintiems išvengti įvairių akių negalavimų. Oftalmologė tikina, kad teisingai maitinantis vitamino A organizme turėtų užtekti.

Pašnekovės teigimu, apie poreikį vartoti daugiau vitamino A turėtų pagalvoti praleidžiantys daug laiko prie kompiuterio ar telefono ekrano. „Reaguojant į kompiuterio ar telefono šviesą, tinklainės receptoriuose mažėja rodopsino, kurio sudėtyje yra vitamino A. Todėl intensyviai dirbantiems kompiuteriu, žiūrintiems į telefonus, planšetes, gal ir būtų naudinga su maistu gerti vitamino A papildus, kad atstatytų tą rodopsiną ir dalinai apsisaugotų nuo akių išsausėjimo.“

Anot L. Bridžiūtės-Skučienės, pagrindinis su akimis susijęs simptomas, atsirandantis trūkstant vitamino A, – ryškus matymo tamsoje pablogėjimas. Taip pat ji mini ir akių, odos sausumą, lūžinėjančius nagus, plaukus. Tačiau gydytoja pastebi, kad visa tai gali kankinti nebūtinai dėl vitamino A trūkumo. Dėl šios priežasties savarankiškai diagnozės imtis nerekomenduoja.

Ji įspėja, kad vitamino A perdozavimas – žalingas organizmui, dėl šios priežasties, įtariant šio vitamino trūkumą, rekomenduoja pasikonsultuoti su gydytoju, kuris atliks reikiamus tyrimus.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė prideda, kad susirūpinti dėl vitamino A trūkumo dar reikėtų dažnai sergantiems peršalimo ligomis bei infekcijomis, turintiems spuogų, viduriuojantiems.

Tačiau V. Kurpienė sutinka su kolegės nuomone ir vardija papildų perdozavimo simptomus: „Gali atsirasti pykinimas, vėmimas, galvos skausmas, mieguistumas, neryškus matymas, kepenų funkcijos sutrikimai, odos lupimasis, sąnarių, kaulų skausmas. Nėščioms moterims vitamino A perteklius gali sukelti ir vaisiaus apsigimimus.“

Vaida Kurpienė

Ji sako, kad tokios problemos gali atsirasti tik perdozuojant maisto papildų. „Papildų vartoti nerekomenduoju, nes bet kuriuo atveju iš maisto antioksidantai ir vitaminai pasisavina geriau, o jų poveikis yra daug stipresnis, negu vitaminų, gaunamų su papildais. Daugeliui žmonių atrodo, kad „išgersiu piliulę ir viskas bus gerai.“ Taip nėra, Taip nėra, papildus galime vartoti tik pasitarus su gydytoju, kai yra nustatytas trūkumas arba tai būtina dėl esamų susirgimų“, – sako V. Kurpienė.

Anot mitybos ekspertės, maiste esančio vitamino A perdozuoti neįmanoma. „Iš maisto vitaminų organizmas pasisavins tik tiek, kiek jam reikia. Geriant papildus organizmui to nepavyks padaryti. Bet kokiu atveju, jeigu vitamino galima gauti iš maisto, tą ir reikėtų daryti. Vitamino A iš maisto gauti paprasta“, – tikina pašnekovė.

Ji vardija produktus, kuriuose gausu vitamino A: „Didžiausias šaltinis yra jaučio kepenys, kurių per dieną, norint gauti paros normą, užtenka suvalgyti vos 7 gramus. Tačiau jų vartoti dažnai nerekomenduotina dėl įvairių priežasčių. Daug vitamino A yra ir svieste. Morkose taip pat yra labai daug betakarotino, kuris organizme paverčiamas vitaminu A. Salotos ir kitos žalios bei geltonos daržovės, pavyzdžiui lapinis kopūstas (kale), špiinatai ir kitos, taip pat yra tinkami šaltiniai norintiems prisotinti organizmą. Jei jūsų mityboje daug augalinio maisto, vitamino A gaunate pakankamai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)