Akyje atsiranda pigmentinis darinys

Apie akių vėžį papasakojo Akių klinikos LIREMA akių ligų gydytoja mikrochirurgė Monika Vieversytė. Pasak gydytojos, akių melanoma yra piktybinis navikas, jis išsivysto iš ląstelių, kurios gamina pigmentą melaniną, o pastarasis suteikia spalvą odai. Mūsų akys taip pat turi ląsteles melanocitus, tad ir akyse gali išsivystyti melanoma.

Akių melanoma tarp suaugusių žmonių yra labiausiai paplitęs akių navikas, tačiau, lyginant su kitų organų vėžiais, ši liga yra labai reta. Tikslus paplitimas dar nėra žinomas, bet, manoma, kad milijonui gyventojų tenka 5-6 sergantieji.

Pagrindinis naviko požymis yra pigmentinio darinio atsiradimas.

„Kaip ant odos atsiranda apgamas ir negražiai atrodo, panašiai įvyksta ir su akimis. Melanoma gali atsirasti ir vokų viduje, dažniausiai apatiniame voke. Tada matome pakitimus voko odoje, gali atsirasti netolygi pigmentacija, jis gali paburkti, gali pasireikšti įvairūs voko uždegimai, suplonėti voko oda“, – kalbėjo M. Vieversytė.

Taip pat melanomą galime pamatyti akių junginėje. Tokiu atveju matosi pigmentuotas, neskausmingas darinys ant akies obuolio paviršiaus. Dažniausiai tai būna taškinė pigmentacija, kuri plečiasi ir didėja, tačiau skausmo nesukelia.

Monika Vieversytė

Dar pavojingiau, kai melanoma atsiranda kraujagysliniame akies dangale. Tokiu atveju ligos ilgesnį laiką galima išvis nematyti, negana to, ji iš pradžių nepasireikš ir simptomais.

Rainelės melanoma pastebima tik vėlesnėse stadijose, kai labai pakinta rainelės pigmentacija, atsiranda vyzdžio defektų.

Visgi, yra ir tokių atvejų, kai prie akies rainelės galime pastebėti nepiktybiškų pigmentinių dėmelių. Gydytoja jas palygina su strazdanomis ir pabrėžia, kad dėl jų baimintis nereikėtų.

Melanoma gali atsirasti ir akies gyslainėje. Ši forma atrandama tik profilaktinių tyrimų metu.

Ji pasireiškia pablogėjusiu regėjimu, dvejinimusi, plaukiojančiomis drumstimis, blykčiojimais, akipločio pakitimais, pacientai gali jausti skausmą. Tačiau skausmas atsiranda tik tada, kai navikas jau didelis ir sukėlęs komplikacijas akyse.

Rizikos grupėje – šviesiaodžiai ir mėlynakiai, žaliaakiai

Deja, bet dažniausiai akių melanoma ankstyvose stadijose simptomų neturi, galima tik pastebėti padidėjusią pigmentaciją.

Akys

„Tikslių priežasčių, kodėl ji atsiranda, kol kas nežinome. Bet pastebėta, kad žmonės, kurie turi šviesią odą, šviesius plaukus, mėlynas ar žalias akis, tam tikrus pigmentacijos sutrikimus, odos melanomos istoriją, yra labiau linkę sirgti šia liga.

Dar nėra rimtų įrodymų, kad akies melanomą tiesiogiai sukelia ultravioletiniai spinduliai. Visgi, ultravioletiniai spinduliai, deginimasis soliarumuose, saulėje yra vieni iš pagrindinių rizikos veiksnių“, – kalbėjo pašnekovė.

Nustačius diagnozę, apžiūrėjus naviką svarstomas gydymas. Dažniausiai gydymo būdas priklauso nuo naviko dydžio, lokacijos, paplitimo, komplikacijų.

Pasak LIREMA gydytojos, jei navikas yra matomoje vietoje, pavyzdžiui, ant voko ar junginės, galima taikyti įvairius gydymo būdus. Labai populiarus chirurginis gydymo būdas, tai yra naviko išpjovimas. Papildomai skiriami dar kiti gydymo būdai, tai yra chemoterapija arba radioterapija.

„Yra ir akies pašalinimas, kaip vienas iš gydymo būdų. Jis atliekamas tada, kai jau nebegalima taikyti kitokio gydymo būdo ar yra komplikacijų. Kartais, dėl bendros paciento būklės, navikas tiesiog stebimas“, – pasakojo M. Vieversytė.

Kai pašalinama akis, kad akiduobė neliktų tuščia, dedamas akies protezas. Jis pagaminamas specialiai žmogui, pritaikoma netgi rainelės spalva. Tačiau protezas negali judėti taip, kaip natūrali akis.

„Ateityje tikimasi turėti tokius protezus, kurie galės suktis kaip įprasta akis ir nesukels tokio diskomforto viešumoje“, – kalbėjo mikrochirurgė.

Apsisaugoti nuo akių vėžio gali padėti tokios pat prevencinės priemonės, kaip ir nuo daugumos kitų ligų – tai sveikas gyvenimo būdas, gera mityba, fizinis aktyvumas, vengimas nesaikingo deginimosi saulėje.

„Reikia reguliariai lankytis pas akių gydytojus, bent kartą per metus apžiūrėti akių dugną, nes melanoma gali slėptis akies dugne. Taip pat nešioti akinius nuo saulės, atsiradus simptomams nedelsti ir skubiai apsilankyti pas gydytojus“, – sakė M. Vieversytė.

Akių vėžys dažniausiai atsiranda vyresniems žmonėms, tad nuo 40 metų reikėtų pradėti kasmet tikrintis profilaktiškai.

„Navikai atsiranda tarp 50-80 metų dažniausiai. Šie navikai labai linkę metastazuoti, dėl to nustačius šį vėžį tiriame ir kitas kūno vietas, metastazuoja į kepenis, plaučius, smegenis“, – apie akių vėžį pasakojo gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)