Po operacijos teks pakentėti keletą dienų

Pati operacija, kai lazeriu koreguojama rega, užtrunka labai trumpai – vos 20 minučių. Tačiau prieš tai pacientui dar turi būti atliekami įvairūs tyrimai, apžiūrimos akys, įvertinama regėjimo būklė, atliekama patikra plėstais vyzdžiais.

„Pačios operacijos metu su akių laikikliais yra išplečiamas akies vokas, žmogus turi fiksuoti žvilgsnį į švieselę. Lazerio spindulys nugarina tam tikrą kiekį audinio nuo ragenos, pakeičia jos gaubtumą“, – sakė L. Sytienė.

Šviesos spinduliai, perėję akies optinę sistemą, pradeda fokusuotis tinklainėje ir regėjimas pagerėja.

„Po visos operacijos dedamas kontaktinis lęšis ant akies. Tada ta pati procedūra atliekama kitai akiai. Atlikus korekciją lazeriu pacientas iškart paleidžiamas namo“, – apie visą eigą pasakojo akių klinikos „Lirema“ optometrininkė.

Laura Sytienė

Iškart po operacijos žmogus netgi visai neblogai matys. Optometrininkė šypsosi, kad tai dažniausiai pacientams būna labai keista. Tiesa, gali pasireikšti šioks toks perštėjimo pojūtis, bet be didesnių sunkumų žmogus tikrai pasieks namus.

Nors pati procedūra neskausminga, nes būna lašinami nuskausminamieji vaistai, patys nemaloniausi pojūčiai prasideda po operacijos praėjus porai valandų.

„Tada prasidės perštėjimas, skausmas, kai kuriems atrodo, kad duria į akį, kitiems – kad akyse smėlis. Tokie pojūčiai užtrunka 2–3 dienas“, – kalbėjo L. Sytienė.

Po operacijos svarbu laikytis gydytojo nurodymų, rekomenduoto režimo, būtina lašinti gydytojo skirtus akių lašus, negalima į lauką eiti be saulės akinių, lankytis soliariume.

Virš 45 metų korekcija neatliekama

Beje, gydyti lazeriu galima ne tik trumparegystę – tas pats atliekama ir toliaregiams. Tačiau pastariesiems operaciją atlikti galima tik tokiu atveju, jei rega neviršija +3 dioptrijų.

Moteris dirba vyr. buhaltere.

Pasak „Liremos“ optometrininkės, yra kelios žmonių grupės, kuriems akių koreguoti lazeriu negalima.

„Procedūra atliekama nuo 18 iki 45. Vėliau ateina presbiopijos – senatvinės toliaregystės amžius, kai vieni akiniai pakeičiami kitais. Jei žmogus buvo trumparegis ir atliko lazerinę akių korekciją jau vyresniame amžiuje, po operacijos jis iškart turės kitus akinius dėvėti, skirtus skaitymui“, – paaiškino L. Sytienė.

Senjoras su telefonu

Be to, operacija dažniausiai negalima tiems, kurie turi tam tikrų autoimuninių susirgimų ar turi per ploną rageną, per didelį minusą. Žinoma, negalima atlikti nėščiosioms, maitinančioms moterims.

„O negimdžiusios merginos tikrai drąsiai gali darytis šią operaciją. Viskas, kas vyksta, vyksta akies dugne ir įtakos gimdymui tai neturės, nes operacija atliekama akies paviršiuje“, – kalbėjo optometrininkė.

Poveikis gali išlikti visam gyvenimui

Vis dėlto nereikėtų tikėtis, kad po akių korekcijos lazeriu gera rega galėsite girtis visą gyvenimą. Pasirodo, bėgant metams trumparegystė gali grįžti, nors ir ne tokia, kokia buvo.

Asociatyvi nuotr.

„Tokio pat minuso, koks buvo prieš operaciją, pacientas tikrai nebeturės. Bet, laikui bėgant, dalis trumparegystės gali sugrįžti. Jei paciento rega neblogėja metus ar ilgiau, manome, kad efektas išsilaikys ilgesnį laiką. Gali būti, kad ir visą gyvenimą matys gerai, – sakė L. Sytienė.

– Kuo jaunesnis pacientas ateina pas mus, tuo didesnė tikimybė, kad per gyvenimą sugrįš trumparegystė.“

Na, o apie operaciją rimtai apsvarstyti reikėtų žmonėms, kurie skaičiuoja 44 ar 45 gyvenimo metus.

„Pacientui pačiam reikėtų apsispręsti, ar jam tikrai reikia šios operacijos. Būna, kad ateina pacientas 44–45 metų ir turi labai nedidelę trumparegystę. Jam tikrai reikia gerai pagalvoti, ar verta atlikti korekciją, nes iškart po jos reikės dėvėti akinius skaitymui“, – perspėjo optometrininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)