Dokumentą pristatęs konservatorius Mykolas Majauskas tvirtino, kad savižudybių problema apima žmones, kurie galvoja prieš save pakelti ranką, taip pat tuos, kurie jau mėgino nusižudyti ir žmones, kurių artimieji nusižudė.

„Programa suteikia pagalbą visoms trims grupėms žmonių. Pagrindinė dalis yra skirta mokymams, tai yra daugiau nei 2 tūkstančiai policininkų, gydytojų, seniūnų, socialinių darbuotojų, gaisrininkų, bendrosios pagalbos operatorių, kuriem būtų suteikiami mokymai atpažinti tuos faktorius, suteikti pirmąją pagalbą ir nukreipti tęstinei pagalbai“, - į tarybos narius kreipėsi M.Majauskas.

Dokumente apibrėžtos kovos su savižudybėmis priemonės, kurios būtų taikomos iki 2019-ųjų. Jame daug dėmesio skiriama mokymams, kad žmonės žinotų, kaip padėti galvojantiems apie pasitraukimą iš gyvenimo. Vilniaus savivaldybė biudžete šioms priemonėms jau yra numačiusi 300 tūkst. eurų.

Strategijoje taip pat numatyta suteikti didesnę emocinę paramą žmonėms, kurių artimieji yra nusižudę, padėti nevyriausybininkams organizuoti savitarpio pagalbos grupes.

Iniciatyva parengta neformalioje darbo grupėje, kurią sudaro apie 30 organizacijų ir įstaigų atstovai, pernai pasirašę savižudybių prevencijos memorandumą. Grupė prisidėjo prie Visuomenės informavimo etikos kodekso rengimo, prie iniciatyvų poliklinikose teikiant skubią psichologinę pagalbą, užtikrinant paramą nevyriausybinėms organizacijoms.

Remiantis 2014 metų duomenimis, Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų tenka 33 savižudybės atvejai. Šalies savižudybių rodiklis yra didžiausias Europos Sąjungoje ir vienas didžiausių pasaulyje. Vilniaus mieste 2010–2014 metais nusižudė 426 asmenys. 2014-aisiais sostinėje ranką prieš save pakėlė 50 vyrų ir 13 moterų.