Likusieji vietos randa kažkur tarp šių kraštutinumų. Tikėtina, kad labai toli ties horizonto linija vaikus matote, tačiau jums iš pradžių būtina daugiau laiko skirti savęs suvokimui prieš priimant itin atsakingus su vaikais susijusius sprendimus.

Kadangi medicina sparčiai žengia pirmyn ir kliūčių pastoti lieka vis mažiau, galima itin ilgai atidėlioti pokalbį su gyvenimo partneriu apie šeimos pagausėjimo perspektyvą ar sprendimą nesusilaukti vaikų.

Maža to, galimybė sąmoningai atsisakyti motinystės ir tėvystės vis dažniau vertinama kaip reali ir adekvati opcija, o gyvenimui būtinos išlaidos nuolat auga, rašo „The Independent“. Taigi nieko keisto, kad žmonėms vis dažniau pasirenkant tai, kas jiems patinka – galimybę nenusivilkti pižamos iki pat sekmadienio vakaro ar spontaniškai išsiruošti į kelionę – gimstamumo rodikliai nenumaldomai smunka.

„Šiuo metu neturiu žalio supratimo, ar norėsiu vaikų, - patikino 24 m. Ruby Webbe dirbanti rinkodaros srityje Londone. – Kai buvau paauglė, visada galvodavau, kad suaugsiu, ištekėsiu, susilauksiu vaikų ir turėsiu tradicinį gyvenimą. Dabar pradėjau karjerą ir viskas pasikeitė.

Pažįstu žmonių, kurie tikina, kad susilaukus vaikų jiems neaukojamas visas gyvenimas, tačiau, mano nuomone, būtent taip ir nutinka.“ R. Webbe įsitikinusi, kad moterims dėl būtinybės susilaukti palikuonių daromas didesnis spaudimas nei vyrams. Maža to, moters kūną ir karjerą vaikai pakeičia kur kas labiau nei vyro. „Įtariu, kad mano mąstymas gali pasikeisti, kai man bus 30 m. Man net nepatinka vaikai. Bent jau kol kas tokia perspektyva man neatrodo patraukli.“ – pridūrė R. Webbe.

25 m. trijų vaikų motina Rosie Bird įspėja visus, kad gyvenimas turint vaikų toli gražu nėra vien rožėmis klotas. „Manau, kad esminis dalykas, apie kurį žmonės turėtų pagalvoti, - ar jie pasirengę atsisakyti gyvenimo, kai jie galėjo rūpintis vien tik savimi. Kai susilauki vaiko, viskas pasikeičia. – patvirtino ji. – Turi mažą žmogutį, kuriuo privalai rūpintis, negali šokti į dušą, kai tik užsimanai, ar 3 valandas nusnūsti.“

Be to, jaunos mamytės teigimu, vaikų auginimas kainuoja tikrai nemažai. „Finansinis stabilumas itin svarbus tokiais atvejais“, - patikino R. Bird. Vis tik ji buvo linkusi paguosti tuos, kurie jaučiasi ne itin maloniai būdami šalia mažų vaikų, nes ji pati toli gražu ne visada jais žavėjosi. „Tik žinojau, kad jie būna lipnūs ir garsūs. Dabar, kai turiu tris savo berniukus, myliu visus vaikus. Jie tokie nekalti ir mieli. Be to, gauni teisę įnikti į vaikiškus žaidimus ir visą dieną žiūrėti filmukus.“ – vaikų turėjimo privalumus vardijo ji.

Vis dėlto ji palinkėjo visiems realistiškiau vertinti perspektyvą susilaukti vaikų, nes tai – įsipareigojimas visam gyvenimui, kuris tęsis ir tada, kai nebereikės keisti sauskelnių ir keltis naktimis pamaitinti kūdikio. Dėl šios priežasties tiesiog būtina viską blaiviai apsvarstyti prieš apsisprendžiant susilaukti vaikų ar jų neturėti.

„Matome kitus tėvus, jie susitvarko su rūpesčiais ar bent jau taip manome. Nematome nuolatinio sauskelnių keitimo, bemiegių naktų, riksmų, nuolatinio noro ištrūkti iš namų, pabūti kur nors kitur, staiga apėmusio suvokimo, kad avite labai senus batus, nesusišukavote plaukų. Visų šių dalykų iš šono nepamatysite.“ – pasakojo trijų vaikų mama.

Kitas klausimas – su kuo vaikų susilaukti. Psichologines konsultacijas teikianti Ammanda Major leidiniui „The Independent“ teigė, kad vaikų turėjimo klausimas neretai paliečiamas jos kabinete ir netgi kartais, nors ir ne visada, tampa santykių pabaigą nulemiančiu veiksniu.

„Iš visų problemų, su kuriomis tenka turėti reikalų, vaikų neturėjimas gali sukelti didžiausią skausmą santykiuose, - konstatavo ji. – Labai dažnai poros tiesiog neaptaria vaikų turėjimo klausimo santykių pradžioje. Kartais tiesiog manoma, kad partneris norės vaikų. Dar nutinka, kad antrus ar trečius rimtus santykius pradedantis asmuo jau turi vaikų iš anksčiau ir daugiau jų susilaukti nenori. Kai abu partneriai turi vaikų, bendras vaikas atrodo kaip galimybė garantuoti santykių patvarumą.“ – tęsė specialistė.

„Galima priimti partnerio nenorą turėti vaikų arba kurti santykius su tuo, kuris nori. Svarbu nepamiršti, kad net jei kažkada anksčiau vienas iš jūsų yra kalbėjęs, kad vaikų norėtų, gyvenimas vietoje nestovi, todėl po kelerių metų nuomonė gali būti jau kitokia.“ – patikino A. Major. Viena yra aišku: sprendimas susilaukti vaikų siekiant išgelbėti santykius – visada prasta mintis.

A. Major linkusi įspėti apie su vaiko gimimu porą neabejotinai aplankysiančius pokyčius. „Kaip elgsitės, kai vienas iš jūsų jausis pernelyg pavargęs seksui, pokalbiams ar darbui? Pasikalbėkite apie paramą, kurią vienas kitam galėsite suteikti, kaip ketinate gerinti tarpusavio santykius ir kurti teigiamą atmosferą šeimoje.

Vaikų turėjimas nepaklūsta bendroms taisyklėms, kiekvienu atveju situacija vis kitokia.“ – įžvalgomis dalinosi specialistė. „Būtinai turite pasikalbėti su partneriu apie planus turėti vaikų ir jokiais būdais nedaryti išvadų savarankiškai. Galbūt manote, kad norite vaikų, tačiau niekas jūsų neparuošė realiai situacijai, kuri jūsų laukia.

Kol dar neatsidūrėte toje situacijoje, sudėtinga įsivaizduoti, kaip stipriai vaikas paveikia santykius. Jei tik įmanoma, pamąstykite apie pokalbius, kurių jums gali prireikti tam, kad tinkamai pasirūpintumėte santykiais.“ – rekomendavo A. Major. Galiausiai gyvybiškai būtina suvokti, kad vienintelis žmogus, galintis nuspręsti, norite jūs vaikų ar ne, esate jūs pats.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)