Netinkama kompensacija

Kartais, kai žmogus emociškai išsekęs, noras užkąsti sustiprėja keliskart. Pasidavę jam, rizikuojame įgyti įprotį valgyti vien tam, kad pagerintume savo dvasinę būseną.

Emocinis valgymas – tai būdas išsivaduoti nuo neigiamų emocijų, tokių kaip stresas, pyktis, nerimas, nuobodulys, liūdesys ir vienatvė. Deja, šis sutrikimas veda ne tik persivalgymo link: paprastai guodžiame save itin kaloringu, riebiu maistu ir, žinoma, saldumynais. Iškyla antsvorio grėsmė, o atsikratyti jo, kai tokia mityba, labai retai pasiseka.

Tačiau net jei esate linkę į emocinį persivalgymą, yra būdų, kaip suvaldyti nesveiką maisto potraukį.

Maistas ir nuotaika

Gyvenimą keičiantys įvykiai, pavyzdžiui, nedarbas, sveikatos problemos, asmeninės nesėkmės, taip pat kasdieniai rūpesčiai, namų ūkio darbai, net prastas oras, sukelia emocijas ir jos tam tikromis aplinkybėmis gali privesti iki persivalgymo. Dar blogiau, kad kai kurie produktai gali sukelti psichologinę priklausomybę nuo jų.

Tarkime, kai valgote ką nors gardaus, pavyzdžiui, šokoladą, organizmas pagamina nedidelį kiekį endorfino, dar vadinamo malonumo hormonu. Veikdamas kaip narkotikas, jis pakelia nuotaiką ir suteikia pasitenkinimo jausmą. Tai verčia jus ir ateityje rinktis produktus, kurie sukels analogiškus malonius pojūčius.

Maistas taip pat padeda užsimiršti. Jeigu jaudinatės laukdami kokio nors ypatingo įvykio (egzamino, rimto pokalbio dėl darbo ir pan.), apetitiškas maistas išblaško. Gaila, kad laikinai: gardumynai atitraukia jūsų dėmesį tol, kol juos valgote. Bet vos tik šokolado plytelė ar pyragaitis baigiasi, esate nubloškiami iš nuostabių skonių pasaulio atgal į tikrovę. Ten vėl akis į akį susiduriate su savo problemomis, o prie jų dar prisideda ir kaltės jausmas dėl persivalgymo.
Taigi, mėgaudamiesi maistu, mes išsivaduojame nuo neigiamų emocijų, tačiau rizikuojame įgyti antsvorio ir dar daugiau psichologinių problemų.

Viskas jūsų rankose

Kaip išmokti suvaldyti blogus mitybos įpročius?

Stiprios emocijos gali sukelti nenumaldomą norą tučtuojau suvalgyti ką nors skanaus ir svarbiausia – nesveiko. Kad jam atsispirtumėte, reikia ryžtis rimtai kovai su persivalgymu.

Pažinkite tikrą alkį. Ar esate alkani fiziškai, ar emociškai? Jei pastarąjį kartą valgėte vos prieš dvi tris valandas, jūsų pilvas neurzgia, visai tikėtina, kad iš tiesų nesate alkani. Pakentėkite – poreikis užkrimsti turėtų praeiti po kelių minučių.

Raskite emocinio persivalgymo priežastį. Keletą dienų stebėkite save. Užsirašykite, kada, ko ir kiek valgėte, be to, ką jautėte valgydami ir ar buvote labai alkani. Po kurio laiko pastebėsite savo elgesio modelius, pastūmėjusius į nesveiko maisto glėbį, ir galėsite jų išvengti ateityje.

Susiraskite kitų paguodos ir pasitenkinimo šaltinių. Užuot gardžiavęsi pyragaičiais ir kava, verčiau pasivaikščiokite gražioje vietoje, pasižiūrėkite mėgstamą filmą, pasiklausykite muzikos, paskambinkite geram bičiuliui, išsimaudykite kvapioje vonioje. Sudarykite tokių mažų malonumų sąrašą, į kurį galėsite atsiremti kas kartą, kai pajusite, kad vidinis diskomfortas kviečia jus apsilankyti parduotuvės konditerijos skyriuje ar pasirausti šaldytuve.

Nelaikykite namuose nesveiko ir labai kaloringo maisto. Neikite apsipirkti būdami alkani. Prieš išeidami į parduotuvę, padarykite būtiniausių pirkinių sąrašą ir griežtai jo laikykitės. Tai gali padėti išvengti nesveiko maisto pirkimo.

Užkandžiaukite sveiku maistu. Jei jaučiate nesuvaldomą poreikį užkąsti, kai iki pagrindinio valgymo (pietų, vakarienės ar pan.) dar likę nemažai laiko, valgykite tik šviežius vaisius ar daržoves.

Maitinkitės tinkamai. Viena iš emocinio persivalgymo priežasčių gali būti ta, kad neaprūpinate organizmo būtinomis maistingomis medžiagomis ir vitaminais. Pernelyg griežtos dietos rezultatas gali būti nevaldomi apsirijimo protrūkiai. Negailestingai varžę save visą savaitę savaitgalį galite prisikimšti žalingo maisto daugiau, nei galite sau leisti. Kad taip nenutiktų ir maistas iš gyvybės palaikymo priemonės nevirstų uždraustu vaisiumi, VALGYKITE reguliariai ir geriausia visada tuo pačiu metu. Didžiąją jūsų raciono dalį turėtų sudaryti grūdinės kultūros, daržovės ir vaisiai.

Fiziniai krūviai ir geras poilsis būtini. Kovoti su stresu ir bloga nuotaika daug lengviau, kai kūnas geros fizinės formos. Nuosaikūs fiziniai krūviai puikiai padeda atsikratyti perdien susikaupusio nuovargio ir pagerinti savijautą. Pavyzdžiui, žiūrėdami televizorių galite pamažėle mankštinti problemines kūno vietas. Tokia lengva gimnastika ne tik padarys teigiamą poveikį jūsų fizinei ir psichologinei būklei, bet ir sumažins persivalgymo riziką.

Palaikykite save. Jei kartą nesusivaldėte ir pasidavėte emocijoms – prisikirtote į valias, atleiskite sau ir kitą dieną pradėkite viską iš pradžių. Nebauskite savęs – verčiau išanalizuokite tai, kas nutiko, ir padarykite išvadas – juk pasimokėte. Susikurkite planą, kaip išvengti tokių paslydimų ateityje. Sutelkite dėmesį tik į teigiamas savo mitybos permainas ir nesikuklindami girkite save net už menkiausius pasiekimus.