Mankšta – tai dar vienas ginklas, vadinamas stebuklingu vaistu, mažinančiu depresijos simptomus. Pasivaikščiojimai gamtoje išvaduoja iš neigiamų minčių gniaužtų, o meditacija taip pat gali suteikti itin stiprų teigiamą efektą.

Vis tik yra dar viena priemonė, dažnai neįvertinama pakankamai, kai siekiama sumažinti depresijos keliamus nemalonumus, - tai maistas, rašo qz.com. Žmogaus smegenims reikalingos maistingosios medžiagos tam, kad jos galėtų veikti efektyviai. Atlikti tyrimai rodo, kad omega-3 riebalų rūgštys, amino rūgštys, B grupės vitaminai, vitaminas D ir mineralai (cinkas, magnis ir geležis) stiprina psichinę sveikatą. Laikantis Viduržemio dietos, kai vartojama daug alyvuogių aliejaus ir lapinių daržovių, organizmas gauna gausybę šių itin svarbių medžiagų. Atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 15 tūkst. asmenų ir kuris truko ilgiau nei dešimtmetį.

Mitybos specialistė Melissa Brunetti, besigilinanti į ryšį tarp dietos ir psichinės sveikatos, teigia, kad idealūs pusryčiai depresijos kamuojamam žmogui – tai kiaušiniai (jų sudėtyje yra amino rūgščių, omega-3 riebalų rūgščių, vitamino D ir kitų riebalų rūgščių) su daigintų grūdų skrebučiu ir sutrintu avokadu. Kiaušinių sudėtyje esančios riebalų rūgštys, jos teigimu, yra itin svarbios. „Apie 60 proc. mūsų smegenų sudaro riebalai, taigi mums reikia gauti šių medžiagų iš kasdieną vartojamo maisto.

Avokaduose gausu triptofano, geros nuotaikos chemine medžiaga vadinamo serotonino pirmtako. Dar juose yra folio rūgšties ir omega-3 riebalų rūgščių.“ – teigė M. Brunetti.

Šokoladą dievinantiems asmenims – gera žinia: šiame produkte kaip ir avokaduose taip pat yra triptofano. Maistingosios medžiagos, pavyzdžiui, amino rūgštys būtinos tinkamai hormonų ir neurotransmiterių gamybai smegenyse užtikrinti. Ne ką mažiau veiksminga priemonė gerai nuotaikai išlaikyti – cukraus kiekio kraujyje sureguliavimas.

Kasdien valgykite tris kartus, o tarp pietų ir vakarienės (dar prieš treniruotę ir po jos) nudžiuginkite save užkandžiu tam, kad išvengtumėte irzlumo, kylančio dėl žemo cukraus lygio kraujyje. M. Brunetti rekomenduoja vartoti lęšių, raudonosios mėsos, saldžiųjų bulvių ir špinatų. Nepaisant pačių įvairiausių įspėjimų dėl rizikos priaugti svorio sočiai valgant vakarais, M. Brunetti rekomenduoja asmenims, susiduriantiems su miego sutrikimais, vakarais vis tik leisti sau šiek tiek angliavandenių, pavyzdžiui, avižinės košės gardintos trupučiu medaus. Jei cukraus lygis kraujyje bus žemas, tikimybė nubusti naktį kur kas didesnė, taigi užkandis prieš miegą turėtų padėti šių problemų išvengti.

Savaime suprantama, vien avokadais ir avižine koše depresijos išsigydyti nepavyks, bet tinkamą mitybą naudojant kaip pagalbinę gydymo priemonę galima sukurti tinkamas psichologines sąlygas gerai psichinės sveikatos būklei užtikrinti. „Maistingosios medžiagos – tai smegenų kuras. Jei iš maisto negaunate pakankamo maistingųjų medžiagų kiekio, jų nepakaks neurotransmiteriams, neurocheminėms medžiagoms suformuoti ar normalizuoti cukraus kiekį kraujyje ir išsaugoti hormonų balansą, - pridūrė M. Brunetti. – Maistas gali būti itin reikšmingas žmogaus psichinei sveikatai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)