Tai išsiaiškinti mums padės Centro poliklinikos Psichikos sveikatos klinikos (PSK) vadovė, gydytoja psichiatrė Marija Janulionienė.

Psichologas konsultuoja, bet negydo

Psichologas yra psichologijos studijas universitete baigęs asmuo. Paprastai medicininio išsilavinimo jis neturi. Psichologas tiria įvairius psichikos procesus, asmenybės bruožus, panaudodamas specialius testus ir teikia psichologines konsultacijas: kaip elgtis su savo išgyvenimais, baimėmis, depresijomis, kaip padėti pačiam sau, keisti savo gyvenimą sveikatos ir pusiausvyros link.

Psichologinės konsultacijos metu psichologas gali padėti išgyventi krizę, geriau susivokti savyje, įveikti beviltiškumo ir bejėgiškumo jausmus, spręsti tarpasmeninius konfliktus, efektyviau tvarkytis su stresu, geriau suprasti susiklosčiusią situaciją ir priimti sprendimą. Medikamentinio gydymo jis neskiria.

Psichikos sveikatos klinikos vadovės teigimu, būtina sudaryti sąlygas, kad iškilus poreikiui žmogus galėtų kreiptis tiesiai į psichologą, be psichiatro konsultacijos, nes pastarojo vardas apaugęs mitais. Paprastai žmonės baiminasi, kad aplinkiniai, sužinoję, jog lankaisi pas psichiatrą, iš karto pradės įtartinai vertinti, palaikys pamišėliu. Be to, dar įrašys į įskaitą ir iškils problemų dėl vairavimo, ginklo įsigijimo, įsidarbinimo, balotiravimosi į Seimą.

Diagnozėje – šifrai

„Centro poliklinikoje ir yra būtent tokia tvarka, kai pacientai, kurie kreipiasi į Psichikos sveikatos kliniką, gali pasirinkti į ką pageidauja kreiptis: į psichiatrą ar į medicinos psichologą. Ir į vadinamąsias įskaitas mes jų neskubame įrašyti, ir diagnozių „neklijuojam“. Pacientų apsilankymo priežastys yra žymimos šifrais pagal tarptautinį klasifikatorių, kurie reiškia, kad žmogus yra sveikas, bet, pavyzdžiui, turi problemų su miegu, santykiuose su artimaisiais, vaikais, tėvais, darbe ar moksluose, atostogų laukimu, problemų dėl gyvenamosios vietos, artimųjų mirties, ligos, skyrybų ir pan. Visais šiais ir panašiais atvejais mes kviečiame kreiptis į medicinos psichologus“, – ragina Centro poliklinikos gydytoja.

Psichikos sveikatos klinikoje dirba ne tik psichologai, bet ir gydytojai psichiatrai. Tai universitetines medicinos studijas baigę asmenys. Jie yra baigę bendrąsias medicinos gydytojo studijas ir pasirinkę psichiatrijos specializaciją. Šie specialistai išmano ligas, konsultuoja ir teikia gydymo paslaugas. Gydytojo psichiatro konsultacija apima ne tik išsikalbėjimą, bet ir specialiomis psichiatro žiniomis paremtų išvadų, psichikos sutrikimų ir ligų nustatymą, gydymo psichotropiniais vaistais ar psichoterapija skyrimą. Gydytojas psichiatras galutinei diagnozei nustatyti gali skirti papildomą ištyrimą – psichologinius testus, galvos smegenų kompiuterinę tomografiją. Psichiatro ar psichologo konsultacijų metu stengiamasi prieiti prie išvados, paremtos paciento bei psichikos sveikatos specialisto bendru sutarimu.

Sustabdė nuo lemtingo žingsnio

Centro poliklinikos gydytoja psichiatrė M. Janulionienė papasakojo visai šviežią atvejį iš savo praktikos. „Šiandien į Kliniką kreipėsi mergina. Jai prireikė būtinosios pagalbos dėl savižudybės prevencijos. Su ja dirbo ir medicinos psichologas, ir aš, kaip gydytoja psichiatrė. Merginai mes tikrai labai padėjome ir, tikiuosi, sustabdėme nuo lemtingo žingsnio. Ši mano diena jau praleista ne veltui“, – apie savo darbą kalba medikė.

Centro poliklinikos Psichiatrijos dienos stacionare (PDS) dirba ir psichoterapeutai. Tai gydytojai (dažniausiai psichiatrai) arba psichologai, po studijų universitete baigę psichoterapijos mokymosi programą. Psichoterapija gali būti taikoma psichikos sutrikimų gydymui, o taip pat kaip galimybė sveikam žmogui geriau pažinti, suvokti savo vidinius ir išorinius konfliktus, iškylančias problemas ir siekti giluminių, asmenybinių pokyčių gyvenime. Ji gali tęstis ir keletą metų.

Centro poliklinikos Psichikos sveikatos klinikos vadovė ragina nevengti kreiptis į psichikos sveikatos specialistus ir vardija atvejus, kai jie gali realiai padėti. Blogas sapnas, vaikystės tarpasmeninių santykių, savivertės problemos, stresas darbe ar mokykloje. „Prieš keletą dienų konsultavau vieną vyresnio amžiaus moterį, kuri neseniai palaidojo vyrą. Jos diagnozė – vienatvė. Ji jaučiasi vieniša, nori pasikalbėti ir mūsų darbuotojai gali jai padėti“, – teigia M. Janulionienė.

Galima kreiptis ištisą parą ir poilsio dienomis

Būna atvejų, kai psichologinės pagalbos žmogui reikia nedelsiant. Vilniaus miesto Centro poliklinikoje ji nemokamai teikiama ištisą parą septynias dienas per savaitę. Darbo dienomis nuo 7:00 val. iki 20:00 val. psichologinė pagalba teikiama Psichikos sveikatos klinikoje (Vytenio g. 59, Vilnius), o pasibaigus šios įstaigos darbo laikui nemokama psichologinė pagalba teikiama Budinčio gydytojo tarnyboje (Pylimo g. 3, Vilnius) nuo 20:00 val. iki 7:00 val., o poilsio ir švenčių dienomis – visą parą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)