Psichopatai sudaro apie 1 proc. populiacijos, tik nebijokite – psichopatinių ypatybių turintys žmonės nebūtinai tampa žudikais maniakais. 2005 m. neuromokslininkas Jamesas Fallonas tyrinėjo laboratorijoje psichopatų (taip pat ir žudikų) smegenų veiklą ir pamatė, kad jo smegenyse buvo daug tokios pat veiklos.

Štai šeši ypatumai, kurie, kaip rodo tyrimai, siejami su psichopatija. Skaitykite šį tekstą su žiupsneliu skeptiškumo – juk didelė tikimybė, kad net keli bruožai bus būdingi jums, be to, tyrimai nebuvo didelio masto.

1. Studijavote verslą

Skirtingus darbus renkasi skirtingų tipų asmenybės. Drovūs žmonės nesirenka pardavimų srities, šis darbas tinka atviriems ekstravertams. Bet jei jūs – psichopatas, verslas jus traukia. 2017 m. Danijoje buvo atliktas tyrimas apie tai, kaip asmeninės savybės lemia studentų pasirinkimus. Paaiškėjo, kad daug vadinamosios tamsiosios triados (bendras terminas narcisizmui, makiaveliškumui ir psichopatijai pavadinti) asmenybės bruožų turintys studentai mieliau rinkosi studijuoti ekonomiką ar verslą nei teisę ar psichologiją. „Valdžios, statuso ir pinigų troškimas, būdingi tamsiosios triados individams“, – konstatavo tyrėjai. Kitaip tariant, ne tiek verslo pasaulis padaro žmones be skrupulų, kiek žmonės be skrupulų eina į verslo pasaulį.

2. Jūs neužsikrečiate žiovuliu

naujagimis, kūdikis, vaikas, žiovulys, miegas
Psichopatams stinga empatijos žmonėms. Empatiški būname ne tik skausmui. Pavyzdžiui, yra teorija, kad daugumai gyvūnų rūšių žiovavimas yra užkrečiamas. Bet psichopatai žiovuliu neužsikrečia, parodė 2015 m. atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 135 studentai iš Teksaso universiteto. Daugiausia psichopato požymių, pagal tyrimo rezultatus, turintys studentai mažiausiai reagavo į žiovaujančius žmones. Jei ir jūs nereaguojate į kitų žiovulį, galbūt jums stinga empatijos.

3. Esate pelėda

Visi turi vidinį laikrodį. Vieni niekada netaps vyturiais, kad ir kaip stengtųsi, kiti nesugebės anksti atsigulti. Paros ritmas yra genetiškai paveldimas, bet per visą žmogaus gyvenimą jis keičiasi. Šiaip ar taip, antisocialumu pasižymintys žmonės yra naktinės pelėdos. Nedidelis 2013 m. atliktas tyrimas parodė, kad žmonės pelėdos turi daugiau tamsiosios triados asmenybės bruožų nei vyturiai.

4. Jums patinka Eminemas

Psichopatiškoms asmenybės turi daug įtakos klausoma muzika. Kaip parodė nedidelis Niujorko universitete atliktas tyrimas, stipriau į psichoaptiją linkę žmonės mieliau klausosi Eminemo „No Diggity“, „Lose Yourself“ ir kitų dainų. Tyrimo rezultatų negalima laikyti neginčijamais įrodymais, bet jų pakako tam, kad mokslininkai pradėtų tyrimą, kaip muzikiniai pomėgiai susiję su psichopatiniais bruožais.

5. Esate kūrybingas žmogus

Troškimas laužyti taisykles ne visada reiškia norą nepaisyti įstatymų. 2016 m. Filipinuose atliktas tyrimas parodė, kad tam tikros savybės, pvz., įžūlumas, rizikos pomėgis, būdingesni psichopatinio tipo asmenybės. Vieni išlieja kūrybingumą drobėse, kiti gali pasitelkti jį piktesniems tikslams.

6. Esate draugai su savo buvusiaisiais

Psichopatai garsėja šaltumu, manipuliacijomis, būtent dėl to jie dar ilgai nepaleidžia buvusiųjų, nutrūkus santykiams. 2017 m. Ouklando universiteto psichologai ištyrė 800 žmonių ir padarė išvadą, kad psichopatinių polinkių turintys žmonės laiko savo gyvenime buvusiuosius dėl pragmatiškų, savanaudiškų sumetimų – pvz., nori pasilikti galimybę kada nors vėl susieiti arba žino, kad jie turi pinigų. „Narcizai nepakenčia pralaimėjimų, taigi jie padarys viską, ką gali, kad išlaikytų ryšį, jei nenusprendė, kad nori jį nutraukti“, – aiškino psichologas Tony‘is Ferrettis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)