Triukšminga reklama tęsiasi visą laiką, kol yra vakcinos atsargų – dažnai iki balandžio ar gegužės, rašo NPR.org.

Gana neseniai dauguma gripo vakcinų kampanijų prasidėdavo pradėjus geltonuoti medžių lapams, spalį. Gripo sezoną JAV išplėtė du dalykai: jau dešimtmetį atsiranda vis daugiau vaistinių, kuriose yra medicinos centrai, ir įstatymai, kurie leidžia vaistininkams skiepyti nuo gripo.

Vaistinės suprato, kaip „suteikti medicinines paslaugas pagal pareikalavimą“, – sako Tomas Charlandas, įkūręs bendrovę „Merchant Medicine“ ir jai vadovaujantis. Ši bendrovė stebi mažųjų vaistinės klinikų veiklą. Tokia sistema labai patinka klientams, ypač jaunosios kartos atstovams, ir tai akivaizdžiai yra pelningas verslas.

„Tai dar vienas būdas paskatinti žmones pirkti kitus dalykus“, – sako T. Charlandas

Bet kai kurie gydytojai įspėja, kad rinkodara gali imti viršų prieš medicininę išmintį, nes nėra aišku, kiek laiko vakcina užtikrina imunitetą nuo ligos, ypač kalbant apie vyresnio amžiaus žmones.
Federalinių sveikatos įstaigų pareigūnai sako, kad geriausia skiepytis tada, kai galite. Skiepytis per anksti yra geriau, nei nesiskiepyti visai.

Bet nėra vieningos nuomonės, kalbant apie tai, kiek optimaliai jus apsaugos skiepai, gauti vasaros pabaigoje, kai gripo sezono pikas paprastai fiksuojamas žiemos viduryje ar vėliau. Imunologų ir visuomenės sveikatos specialistų nuomonės apie tai, kaip pacientai turėtų reaguoti į tokius pasiūlymus, skiriasi.

„Jei jūs vyresni nei 65 metų, nesiskiepykite nuo gripo rugsėjį. Ar rugpjūtį. Tai rinkodaros planas“, – sako imunologė Laura Haynes iš Konektikuto universiteto senėjimo centro.

Dėl įvairių veiksnių vyresnių nei 65 m. žmonių imuninė sistema sunkiau reaguoja į skiepus, sako ji, todėl jų apsauga gali trukti trumpiau, nei jaunų žmonų.

Tad kada geriausia skiepytis?

Ligų prevencijos ir kontrolės centras pataria gydytojams kasmet skirti skiepus visų amžiaus grupių pacientams vos tik vakcinos pasirodo. Nors kiek atidėjus vakcinavimą, susiformuoja stipresnis imunitetas, vis dėlto, teigia Ligų prevencijos ir kontrolės centras, cituodamas 2013 m. tyrimą, „atidėliojant galiausiai galima praleisti progą pasiskiepyti“.

Kiek truks imunitetas?

„Duomenys labai prieštaringi“, – sako dr. Johnas J. Treanoras, infekcinių ligų specialistas iš Ročesterio universiteto medicinos mokyklos.

Kai kurių tyrimų išvadose teigiama, kad skiepai praranda savo apsauginę funkciją po vieno gripo sezono. Gripo protrūkiai paprastai prasideda rudenį, o piką pasiekia sausį ir vasarį ir gali užsitęsti iki pavasario.

„Tad kai kurie pacientai gali nerimauti, kad jei jie pasiskiepys labai anksti, o gripo protrūkis prasidės vėliau, skiepai jų neapsaugos, – sako jis. – Bet kiti tyrimai parodo, kad „organizmas gali būti apsaugotas nuo gripo ir kitais metais, jei tai metai, kai gripo atmaina nepasikeitė“, – sako dr. Johnas J. Treanoras.

Bet kuriuo konkrečiu gripo sezonu skiepų veiksmingumas būna skirtingas, iš dalies tai priklauso nuo to, ar konkreti vakcina veiksminga prieš tais metais dominuojančią gripo viruso atmainą.

Tyrimai parodo, kad statistiškai, vertinant visus gyventojus, skiepai, jei jie yra gerai parinkti, gripo riziką sumažina 50–60 proc.

Pasak gydytojų, ypač svarbu skiepyti vaikus, kad ne tik patys vaikai, bet ir jų tėvai bei seneliai išliktų sveiki.

Dauguma gripu susirgusių žmonių pasveiksta, vis dėlto tai rimta liga, kasmet pasiglemžianti nemažai gyvybių, ypač pagyvenusio amžiaus žmonių ir vaikų.

Ligos intensyvumas priklauso nuo viruso atmainos. Per pastaruosius 31 sezoną JAV mirčių nuo gripo skaičius nuo 3300 išaugo iki 49000 per metus.

Kurdami vakcinas, gamintojai ir mokslininkai tiria, kas cirkuliuoja pietiniame pusrutulyje žiemos gripo sezono metu – birželį, liepą ir rugpjūtį. Tada, priklausomai nuo šių duomenų, jie numato, kokia gripo atmaina gali cirkuliuoti JAV ateinantį lapkritį, gruodį ir sausį, ir pritaiko šią informaciją gamindami vakcinas, kurios paprastai būna paruoštos jau liepą.

Ateinančio sezono vakcinos bus veiksmingos prieš tris ar keturias atmainas – įskaitant dvi A gripo atmainas (H1N1 ir H3N2) ir vieną ar dvi B gripo atmainas, informuoja Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Federaliniai sveikatos apsaugos pareigūnai rekomenduoja nuo gripo skiepytis visiems vyresniems nei 6 mėnesių asmenims, nebent jie turi sveikatos sutrikimų, dėl kurių negali skiepytis.

Vakcina negali užkrėsti žmogaus gripu, nes prieš panaudojant skiepams, virusas yra nužudomas.

Šiais metais nerekomenduojama naudoti į nosį purškiamos vakcinos – skysčio, kuriame yra labai nedidelė dalis gyvo atskiesto viruso, nes tyrimai parodė, kad per kelis praėjusius sezonus ji nebuvo veiksminga.

Tad prieš nuspręsdami, kada skiepytis, pasitarkite su gydytoju. „Geriausias laikas skiepytis yra tarp Helovino ir Padėkos dienos, – sako L. Haynes, kurios specializacija – pagyvenusių žmonių imunitetas. – Jei negalite laukti, ir vienintelė galimybė pasiskiepyti yra rugsėjį, skiepykitės rugsėjį. Geriau pasiskiepyti anksčiau, nei apskritai nesiskiepyti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)