„Visi matome, kokie nepastovūs šią vasarą orai: viena diena gali būti karštesnė, kita - vėsesnė ir lietingesnė, be to vakarai ir naktys šiemet ypač vėsios. Tokie temperatūros svyravimai palengvina peršalimo ligas sukeliančių virusų plitimą, tad nesistebime, kad vaistinėse sulaukiame pacientų su peršalimo simptomais,” – pažymėjo „Camelia“ vaistininkė Živilė Bajoriūnaitė. – „Žmonės skundžiasi prasidėjusia sloga, skaudančia gerkle ar pakilusia neaukšta temperatūra, skaudančia galva. Tai akivaizdžiausi peršalimo, slogos, tonzilito ar laringito simptomai“.

Vaistininkės teigimu tvankiomis vasaros dienomis dažniausiai patys save persišaldo vairuotojai, lepindamiesi automobilyje įrengto kondicionieriaus vėsa ir dirbantys ofisuose, kuriuose dirbtinai palaikoma itin vėsi temperatūra, nes tai gresia peršalimo ligomis.

Tačiau dėl peršalimo kaltas ne vien nepastovus oras ar kondicionieriai. „Žmonės kažkaip nepagalvoja, kad maudynės vėsiame vandenyje, šalti gėrimai su ledukais – tai ne tik vasaros malonumai, bet, jei persistengiama, ir ligų šaltinis. Pernelyg atvėsinę organizmą rizikuojame peršalti, pakenkti balso stygoms, įsitaisyti vadinamųjų perpūtimų – neuralginių susirgimų“, - antrina „MediCA klinikos“ gydytoja Šarlota Kriaučiūnienė.

Anot gydytojos, visais metų laikais peršalimo atveju ligos eiga išlieka tokia pati: pirmomis dienomis pacientai dažniausiai skundžiasi perštinčia gerkle ar neįkyriu jos skausmu, nosies gleivinės kutenimu ar perštėjimu, vėliau atsiranda sloga, o kartu su ja dažniausiai ir sausas gerklinis kosulys, kai kurie pacientai skundžiasi ir subfebriliu karščiavimu, galvos skausmu, čiauduliu, akių perštėjimu.

„Gydymo metodai šių nesunkių negalavimų atveju vasarą išlieka tokie patys, kaip ir kitu metų laiku. Tiesiog vasarą tokių ligų gydymas dažnai atrodo nemalonus, nes, tarkim, peršalus yra labai tikslinga ir naudinga gerti daug karštų skysčių, o šiltuoju metų laiku nelabai norisi nuolat gurkšnoti karštas arbatas. Taip pat, jei vasara karštesnė, sunku išlaikyti organizmą šiltai, išvengti skersvėjų. Kai kam net ir sergant būna sunku susilaikyti nuo maudynių ar deginimosi, nors to daryti peršalus taip pat nepatariama,“ - sako vaistininkė Ž. Bajoriūnaitė.

„MediCA klinikos“ gydytoja Š.Kriaučiūnienė pastebėjo, kad jei pats peršalimas nėra labai pavojingas, tai atsainus žmonių požiūris į ligą gali turėti sunkių pasekmių: „Pavojus kyla tada, kai nesunkūs negalavimai nėra gerai suvaldomi arba paprasčiausiai ignoruojami. Tačiau nekreipiant dėmesio ir peršalimo negydant, jis dažnai komplikuojasi į sunkesnes būkles: plaučių uždegimą, bakterinės kilmės bronchitą, sinusitą, ausų infekciją. Tokios komplikacijos ypač pavojingos pacientams sergantiems lėtinėmis plaučių ligomis, astma ar lėtine obstrukcine plaučių liga. Taip pat reikia turėti omenyje, kad peršalimo ligos dažniausiai būna ne bakterinės kilmės ir joms gydyti nereikalingi antibiotikai. Todėl tikėtis, kad pasveiksite gerdami antibiotikus – neverta“, - pastebėjo gydytoja.

Tad norint vasarą išvengti nemalonių peršalimo ligų sukeliamų pojūčių ar rimtesnių susirgimų, rekomenduojama nepersistengti geriant šaltus gėrimus ir vandenį, vengti skersvėjų, temperatūros svyravimų patalpose ir lauke, tai pat atsakingai maudytis vėsiame vandenyje, o išsimaudžius nesėdėti ant vėsios ar drėgnos žemės. „Tiesiog turime galvoti, ką darome, kaip elgiamės, tada nereiks vasarą gerti vaistų ir atostogas praleisti varvančia nosimi. Virusai visada aktyvūs ir jiems visai neįdomu, koks pas mus dabar metų laikas, ir kad jūs ką tik išėjote atostogų,“ – reziumavo specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją