Antakalnio poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Ingrida Savickienė ir VUL Santaros klinikų šeimos gydytojas Valerijus Morozovas tvirtina, kad didelio pacientų pagausėjimo šiuo metu nefiksuoja. Visgi susirgusiųjų peršalimo ligomis po truputį daugėja.

Pacientų skaičius auga nežymiai

„Ruduo jau daro savo, vizitų šiek tiek daugiau. Bet, pavyzdžiui, rugpjūčio pirmą savaitę (apie 350 pacientų) ir rugpjūčio pirmą savaitę (468 pacientų), apsilankymas yra tikrai labai nežymiai padidėjęs. Praėjusių metų pirmą savaitę tokių susirgimų buvo užfiksuota 650, – sako I. Savickienė. – Šiltas ruduo yra palankus pacientų sveikatai. Vasario mėnesio savaitę sergančiųjų peršalimo ligomis ir gripu buvo apie 2 500.“

Visgi medikė pabrėžia, kad peršalimui metų laikas nereikalingas – sergama ir žiemą, ir vasarą. „Kol kas situacija yra nebloga, – sako Antakalnio poliklinikos atstovė.

– Perkaitimas ir paskui atšalimas yra viena iš priežasčių, kodėl atsiranda kvėpavimo takų ligos. Jei temperatūra nesiekia 38 laipsnius ir yra tik viršutinių kvėpavimo takų simptomai, siūlome laikytis lovos režimo, likti namuose, gerti daug skysčių, skalauti gerklę ir taikyti simptominį gydymą. Per kelias dienas tai ir praeina.“

VUL Santaros klinikų šeimos gydytojas V. Morozovas sako, kad nuo šalto oro niekas nesuserga. Susergama, kai kas nors apčiaudo ar apkosti.

„Kai yra dideli temperatūrų svyravimai, didelis noras atsivėsinti, nesilaikoma rėžimo ir greičiau peršalama, o tada prisideda virusinė arba bakterinė infekcija: kolegos arba draugai apkosti ar apčiaudo“, – sakė gydytojas.

Kas padės išvengti rudeninio peršalimo:

  1. sveika mityba
  2. fizinis aktyvumas
  3. grūdinimasis
  4. adekvati apranga

„Klimato pasikeitimas yra tam tikras stresas organizmui, reikia į tą reaguoti. Kai ryte 9 laipsniai šilumos, tai toks pat dienos apsirengimas, kai lauke 25 laipsniai, netiks. Reikia reaguoti į temperatūrų pokyčius“, – sako I. Savickienė.

Geriausiai patars šeimos gydytojas

Kai žmogus pasijaučia negaluojantis ir per kelias dienas negerėja, patariama kreiptis į šeimos gydytoją. Gali būti, kad organizmą skriaudžia ne virusas, o bakterija, kurios išnaikinimui gali prireikti rimtesnio gydymo. Jei reikės, šeimos gydytojas paskirs reikiamus tyrimus.

„Nustokime populiarinti tyrimus. Visi linkę išsitirti, mažai kas gydymui ar profilaktikai. Gydomas ne tyrimas, o žmogus. Vertinama visada pagal visumą, kokie yra klinikiniai pasireiškimai, kuo žmogus skundžiasi, ką randame apžiūros metu ir tada, jei kyla abejonių, paskiriame kraujo tyrimą. Ne kraujo tyrimas yra pagrindinė diagnostikos metodika. Labai svarbu yra apžiūra ir pokalbis, – sako V. Morozovas.

– Paprasta, pūlinga viršutinių kvėpavimo takų bakterinė infekcija, ji kraujo tyrime matosi 24 val. po susirgimo. Yra skirtingi nustatymo būdai ir skirtingos bakterijos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)