NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė pranešime žiniasklaidai sako, daugelis virusų ir bakterijų, sukeliančių įvairias peršalimo ligas, gyvena žmogaus organizme nuolat, dažniausiai nosiaryklėje ir ryklėje. Nepaisant šio fakto, pasak specialistės, susergame ne visuomet, nes mūsų imuninė sistema riboja jų dauginimąsi.

„Žiemą imunitetas susilpnėja, todėl sergama dažniau. Išvengti peršalimo ligų padeda ir organizmo grūdinimas, taip pat tinkama rankų higiena, kosėjimo-čiaudėjimo etiketo laikymasis, dažnas vėdinimas ir patalpų bei kitų paviršių valymas drėgnu būdu. Visi šie veiksmai padeda užkirsti kelią virusų plitimui“, – sako G. Gargasienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad kintant oro sąlygoms, labai svarbi tinkama apranga bei papildoma apsauga. Viena pagrindinių apsaugos priemonių – skiepai nuo gripo. Taip pat pravartu būtų dėvėti ir apsauginę veido kaukę.

„Medicinines veido kaukes arba respiratorius rekomenduojama dėvėti viešose uždarose vietose: paslaugų teikimo vietose, renginiuose, maldos namuose, viešajame transporte ir kitose uždarose viešose, kurios prastai vėdinamos, taip pat kuriose yra didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių. Veido apsaugos priemones privaloma dėvėti asmens sveikatos priežiūros įstaigose“, – pažymi NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja.

Darbdaviai investuoja į darbuotojų sveikatą

Draudimo bendrovės BTA Asmens draudimo produktų vadovas Gediminas Bulenokas pastebi, kad kiekvienais metais vis daugiau darbdavių kreipiasi dėl papildomų sveikatos naudų savo darbuotojams.

Gediminas Bulenokas

„Ne tik įmonės ieško papildomų paskatų darbuotojams, bet ir patys darbuotojai atkreipia darbdavių dėmesį į sveikatos draudimo poreikį. Turėdami darbuotojo sveikatos draudimą dirbantieji gali gauti kompensaciją skiepams, vitaminams bei papildams, sveikatinimo procedūroms. Darbdaviai taip pat vis labiau suinteresuoti darbuotojų sveikatos būkle ir jos gerinimu“, – sako G. Bulenokas.

Anot jo, papildomą sveikatos draudimą turintys darbuotojai gali naudotis visomis draudimo bendrovės partnerių paslaugomis: gydymu ir diagnostika, odontologijos, optikos bei sveikatingumo paslaugomis, įsigyti vaistų ar vitaminų.

„Rudenį ir žiemą, tradiciškai, padaugėja sergančiųjų peršalimo ligomis. Mūsų statistika rodo, kad tuo metu į gydytojus kreipiasi maždaug ketvirčiu daugiau pacientų. Ilgesnis tamsos periodas vargina akis, o artėjančios šventės ir įtampa pasaulyje sekina imunitetą, todėl itin svarbu neuždelsti ir laiku pasitikrinti sveikatą. Taip pat labai svarbu įsisąmoninti, kad svarbi ir fizinė, ir emocinė būsena“, – pažymi G. Bulenokas.

Po atostogų – pas medikus

Šeškinės poliklinikos šeimos gydytoja Rima Račkienė sako, kad besikreipiančiųjų į medikus pikas paprastai fiksuojamas po vaikų atostogų, per kurias daugelis šeimų atostogauja svetur.

Skaudanti gerklė

Medikės teigimu, pacientai dažniausiai kreipiasi pajutę gerklės bei ausų skausmus, sloguodami. Tarp dažniausių simptomų, anot R. Račkienės, galima įvardinti ir neaukštą temperatūrą, kosulį, bendrą silpnumo jausmą. Šie simptomai reiškia, kad organizmui reikia pagalbos.

„Kaip ir su visomis virusinėmis infekcijomis, atsiradus negalavimo simptomams būtina likti namuose. Neiti į darbą, reikia izoliuotis ir nekelti pavojaus kitiems. Jeigu simptomai per kelias dienas nesilpnėja, rekomenduotina per artimiausias 3–5 dienas kreiptis į gydytojus“, – pataria šeimos gydytoja.

Kaip gydytis namuose?

Gydytoja sako, kad vos pajutę simptomus pacientai visų pirma bando patys taisyti sveikatą. Dažniausiai į pagalbą pasitelkiami natūralūs produktai.

„Česnakas, arbatos, vitaminai – pacientai pirmiausiai griebiasi vadinamųjų liaudiškų metodų. Taip pat reikėtų nepamiršti citrinos, medaus bei imbiero. Pastaruoju metu taip pat akcentuojama vitamino D svarba. Jei visa tai nepadeda, tuomet pacientai puola į vaistines ieškoti pastilių nuo gerklės skausmo arba purškalų“, – sako R. Račkienė.

Vanduo su imbieru

Šeškinės poliklinikos šeimos gydytoja pažymi, kad nors gripo atvejų dar negausu, tačiau šios ligos pamiršti nederėtų. Anot jos, dažniausiai gripo atvejų padaugėja gruodžio ir sausio mėnesiais, tačiau ir pavasarį peršalimo ligų skaičius išlieka nemažas.

„Skiepytis nuo gripo yra prasminga ir rekomenduojama. Pasiskiepijus, imunitetas susiformuoja jau po dviejų savaičių, o pilna vakcinos apsauga įgaunama po 4–6 savaičių“, – pažymi R. Račkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją