Jaunos Škotijos gyventojos, 18-metės Bethany Walker sunegalavimas praėjusią savaitę nieko blogo nežadėjo – gripo į lovą paguldyta mergina, kaip ir daugelis kitų, gydėsi namuose Applecross’o mieste.

Tačiau savijauta tik blogėjo, gripas peraugo į plaučių uždegimą, dėl staigios komplikacijos ji sraigtasparniu išgabenta į ligoninę.

Deja, Bethany gyvybės medikams išgelbėti nepavyko: penktadienį konstatuota ligonės mirtis.

Per pastarąsias dvi savaites vien Škotijoje mirė 8 gripu susirgę žmonės, tačiau virusas staigiai plinta visoje Jungtinėje Karalystėje – Anglijos ligoninėse šia liga sergančių pacientų skaičius per paskutinę savaitę padaugėjo net 78 procentais.

Velse ir Airijoje pavojus užsikrėsti šia liga toks didžiulis, kad sveikatos priežiūros specialistai net išplatino įspėjimą nesiartinti prie gydymo įstaigų.

Visoje šalyje gripo plitimo lygis pakeltas nuo „normalaus“ iki „vidutinio“, nacionalinio sveikatos biuro duomenimis, gruodį 10 tūkst. gyventojų teko 45 ligos atvejai, o per pirmąsias dvi sausio savaites šis rodiklis šoktelėjo iki 107.

Mirtingumas laikomas žemu: iš 53 intensyvios slaugos reikalaujančių pacientų iki šiol mirė 8.

Pagrindiniai gripo simptomai – kosulys ir čiaudulys, norint stabdyti gripo plitimą patariama dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, taip pat valyti dažnai naudojamus paviršius, be būtino reikalo nekontaktuoti su gripu užsikrėtusiais žmonėmis.

Šalį užgriuvusi gripo banga dar vadinama „Australiškuoju gripu“, mat šias problemas sukelianti gripo atmaina (H3N2) pirmiausiai pastebėta Australijoje.

Palyginus su tuo pačiu periodu praėjusiais metais, nuo gripo kenčiančių žmonių skaičius išaugo dvigubai. Ligos protrūkis neabejotinai sukėlė dar didesnį spaudimą ir NHS, kuri šiuo metu išgyveną rimtą darbuotojų krizę.

Lietuvoje situacija valdoma. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, kad sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje padidėjo.

1-ąją šių metų savaitę (2018 m. sausio1-7 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 64,3 atv./10 tūkst. gyventojų. 2017 m. tuo pačiu metu sergančiųjų buvo daugiau – 87,9 atv./10 tūkst. gyventojų.