Bene liūdniausia žinia iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Lietuvą pasiekė pirmadienį, pranešus, kad praėjusią savaitę nuo gripo mirė du vaikai – mažametis ir paauglys. Abu jie neskiepyti, tačiau neturėjo ir jokių kitų gretutinių ligų.

Pasak NVSC, nors bendras sergamumas gripu ir kitomis ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis mažėja, tačiau ligoninėse gydomų asmenų nuo šių infekcijų tik daugėja. Kodėl taip yra ir, kada viruso banga, tikėtina, baigsis, LNK laidos „Vidurdienio žinios“ vedėjas Rolandas Vilkončius kalbėjosi su NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus gydytoja Daiva Razmuviene.

D. Razmuvienė atkreipė dėmesį, kad pastarasis 2022–2023 m. gripo sezonas prasidėjo anksčiau, kas nėra įprasta gripo sezonams. Tam esą įtakos turėjo pandemija, kuri iškreipė visą virusų cirkuliavimo tvarką.

Anot jos, šį gripo sezoną NVSC registruoja bendrą COVID-19 ligos, ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) ir gripo rodiklį.

„Apie 5 savaites stebime, kad ŪVKTI ir COVID-19 infekcijos sergančiųjų skaičiai po truputį mažėja, tačiau gripo atvejų po truputį daugėja ir tas augimas labai ryškus tarp vaikų nuo 0 iki 17 metų. Ne išimtis yra ir suaugusieji asmenys.

Hospitalizacijų skaičiai šiuo laikotarpiu, kaip ir sergamumas, taip pat yra išaugę. Ir vėlgi iš visų hospitalizuotų asmenų vaikai sudaro apie 90 proc.“, – pastebėjo D. Razmuvienė.

Ligoninė

Gripo pikas buvo pasiektas per Kalėdas. Jį sukėlė A tipo gripo virusas. Po to įsijungė B tipo gripo virusas.

„Jis yra labiau aktyvus ir labiau agresyvus vaikų atžvilgiu. Tai paaiškinama tuo, kad B tipo gripo virusas rečiau mutuoja, rečiau vyksta jo pokyčiai, palyginti su A tipu. Todėl suaugusieji asmenys jau būna su juo susidūrę ir serga rečiau, o su B tipo virusu vaikai susitikę mažiau, todėl tas sergamumas būna didesnis būtent tarp vaikų ir taip buvo visada“, – pasakojo gydytoja D. Razmuvienė.

Šį gripo sezoną, kaip minėta, galėjo paveikti ir pandemija.

„Per pandemiją visoje Europoje, netgi pasaulio mastu buvo registruojami ypatingai žemi sergamumo gripu skaičiai – po keletą šimtų, ne dešimtis tūkstančių. Bet gripo virusas turi išgyventi, evoliucionuoti ir pasikeisti. Kaip jis galėtų pasikeisti, išlikti gyvas, jeigu neužkrėstų žmogaus ląstelių ir jose nepasidaugintų? Būtent tos prognozės, kad po ramaus pandeminio laikotarpio gripas sugrįš, išsipildė“, – sakė gydytoja.

Kalbėdama apie šį sezoną gripo nusineštas gyvybes, D. Razmuvienė sakė, kad didžioji dalis mirusiųjų buvo vyresnio amžiaus.

„O vaikų mirtys susietus su agresyviai cirkuliuojančiu B tipo virusu, kuris yra ir Lietuvoje išskiriamas laboratoriškai, ir visoje Europoje“, – teigė D. Razmuvienė.

Pastaruoju metu NVSC sulaukia nemažai skambučių iš žmonių, norinčių pasiskiepyti.

„Vakcina yra galiojanti. Vakcinos sudėtyje esantis B ir kiti tipai prieš keturis viruso antigenus yra kaip tik tie, kurie dabar cirkuliuoja Lietuvoje ir Europoje.

Jeigu asmuo nėra sirgęs, jeigu asmens šeimoje dabar nėra sergančiųjų, jis nėra aktyviame kontakte ir nori pasiskiepyti, jis gali tai padaryti, kreipdamasis į savo šeimos gydytoją.

Bet reikia suprasti, kad po skiepo susidarys imunitetas tik praėjus porai savaičių, po 10–14 dienų.

Gripo sezonas dar nėra pasibaigęs. Jis pasibaigs tik gegužės mėnesį. Ta galimybė pasiskiepyti yra. Gal ji keistai atrodytų šiuo metu skiepytis, kai yra kovo pabaiga, bet žinant, kad gripo B virusas labai aktyviai atakuoja vaikų populiaciją, yra tėvų, kurie susirūpinę ir tikrai gali tai atlikti“, – patarė D. Razmuvienė.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ siužetą galite pamatyti čia: