„Žmonių gyvenimo būdas tampa aktyvesnis, todėl susirgimų tendencijos, palyginti su šaltuoju metų laiku, taip pat pasikeičia. Vaistinėse padaugėja pacientų, besiskundžiančių širdies veiklos ar virškinimo sutrikimais, vasaros laikotarpiui būdingomis skausmo formomis, raumenų ir sąnarių funkcijos sutrikimais bei nudegimais saulėje,“ – populiariausius negalavimus vardijo „Camelia“ vaistininkas Arturas Nastaravičius.

Dažniausių negalavimų Top 5:

1. Virškinimo sutrikimai. „Nebūna vasarą nė dienos, kad nesulauktume vaistinėje pacientų, besiskundžiančių virškinimo sutrikimais. Dažniausiai tai nesunkūs negalavimai, kuriuos suvaldyti galima nereceptiniais vaistais ar maisto papildais, tačiau vasarą pasitaiko ir ūmesnių žarnyno infekcijų, tokiais atvejais, stengiamės nukreipti pacientus gydytojo konsultacijai,“ – sako „Camelia“ vaistininkas. Virškinimo sutrikimų vasarą pagausėja dėl palankių sąlygų plisti infekcinių ligų sukėlėjams, taip pat dėl dažnesnio sunkiai virškinamo, smarkiai apkepto maisto vartojimo.

2. Skausmas, raumenų tempimas. Dažnai vaistinėje sutinkamas vasarai būdingas nusiskundimas – raumenų tempimas, mėšlungis, pirštų galiukų tirpimas. „Šie požymiai, susiję su prakaitavimu ir reikalingų medžiagų netekimu signalizuoja apie galimą magnio trūkumą organizme. Pacientams vaistininkai gali pasiūlyti tiek atskirus tiek kombinuotus magnio ir kalio preparatus“, - patarimais dalijasi A.Nastaravičius. Dėl padidėjusio judėjimo, vyresni pacientai vasarą dažniau jaučia sąnarių skausmus, dėl intensyvaus saulės poveikio bei prastos apsaugos – akių skausmą. Nuo šių negalavimų apsisaugoti padeda tinkami galvos apdangalai bei akiniai nuo saulės.

3. Širdies veiklos sutrikimai. Vyresnio amžiaus pacientai bei tie, kurie nevengia karštą vasaros dieną būti saulėje ar užsiimti fiziškai aktyvia veikla, dažniausiai skundžiasi trumpalaikiais širdies ritmo sutrikimais, galvos svaigimu: „Tai gali būti susiję su skysčių trūkumu, kalio sumažėjimu organizme, kurį išprovokuoja gausus prakaitavimas. Esant nepakitusiai inkstų veiklai, kalio perteklius neturėtų atsirasti organizme, todėl prasidėjus karščiams, žmonėms, kurie dirba lauke, sportuoja ar propaguoja aktyvų gyvenimo būdą, rekomenduojame gerti daugiau vandens bei profilaktiškai vartoti kalio preparatus“, – patarė „Camelia“ vaistininkas.

4. Peršalimas. „Būtent šiuo metu, kuomet temperatūra yra karščiausia per visą vasarą, sulaukiame daug peršalusių pacientų su tipiniais peršalimo simptomais: skaudančia gerkle, sloga, pakilusia temperatūra. Pacientai, kurie dar vakar jautėsi sveiki, maudėsi ar gaivinosi šaltais skysčiais, vaistininkams dažnai sakosi nežinantys, kur ir kaip galėjo peršalti“, - stebisi A.Nastaravičius. Pasako jo, geriausia peršalimo ligų prevencija – vengti stipraus skersvėjo, temperatūrų svyravimo patalpose ir lauke bei nepiktnaudžiauti maudynėmis.

5. Nudegimai, perkaitimas saulėje. „Džiugu, kad vis daugiau žmonių suvokia, kad saulės spinduliai ne tik skatina vitamino D gamybą, gerina medžiagų apytaką bei kraujotaką, bet ir gali sukelti nudegimų ir didina vėžinių susirgimų riziką. Tampame sąmoningesni, bet nepaisant to, nudegimai nuo saulės išlieka tarp dažnų sveikatos sutrikimų vasaros metu. Neretai pasitaiko ir perkaitimo atvejų, kai skundžiamasi galvos skausmu, silpnumu ar net pykinimu,” – tendencijas apibendrina vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas A.Nastaravičius.

Anot jo, svarbiausia neužmiršti, kad vasarą tikimybė atsirasti sveikatos sutrikimams nei kiek nesumažėja, todėl organizmo priežiūra ir ligų prevencija turi būti nenutrūkstama, o pasinėrus į vasaros darbus ir teikiamus malonumus būtina neužmiršti savęs bei pasirūpinti savo ir artimųjų sveikata.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)