Norint palengvinti problemas vaikų ir paauglių, kurie anksti prarado dantis, mūsų šalyje numatytos dantų implantavimo nepilnamečiams kompensacijos. Teisę į dantų protezavimą, kompensuojamą iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) pagal dantų protezavimo paslaugų teikimo ir išlaidų kompensavimo vaikams iki 18 metų tvarką, numatytą Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 2 straipsnyje.

Dantų implantavimo kompensacijų dydžiai vaikams iki 18 metų

1. Vaikams, kurių kramtymo sistema dar vystosi, ir protezuojama laikinais dantų protezais, pagamintais laboratorijoje ar odontologijos kabinete iš polimerizuojamų polimerų arba standartiniais apsauginiais metaliniais vainikėliais – kompensacija iki 236,36 Eur.

2. Paaugliams, kurių kramtymo sistema iš esmės susiformavusi, ir protezuojama ilgalaikių konstrukcinių medžiagų dantų protezais, išskyrus dantų protezų gamybai skirtas skaitmenines technologijas, kompensacija – iki 1424,99 euro.

Jeigu gydytojas odontologas konsultacijos metu nustato dantų protezavimo poreikį, vaikams būtiną sudėtingesnio gydymo technologiją, tokiu atveju jis siunčia vaikus į antrinio ar tretinio lygio odontologų konsiliumą.

Dantų implantai

Dantų implantavimo specifika vaikams iki 18 metų

Atkurti dantų implantais suaugusiojo paciento prarastus dantis šiandien jau tampa tarsi savaime suprantamas, laiko patikrintas idealus sprendimas. Tačiau ar galima dantis implantuoti vaikams? Apie tai kalbame su Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ vadovu, ilgametę patirtį turinčiu implantuojančiu odontologu Mindaugu Gaučiu.

„Dantų implantus geriau sriegti tik į visiškai susiformavusį, suaugusį, žandikaulį. Augant vaikams, suprantama, jų žandikauliai taip pat auga. Augant žandikauliui, dygsta nauji dantys, o esami pamažu slenkasi, keičia savo vietą ir prisitaiko prie augančio žandikaulio naujo dydžio ir formos. Šis lokalizacijos procesas vyksta dėl periodonto raiščių, užtikrinančių dantų paslankumą. Tačiau dirbtinio danties implantas pasislinkti nebegali, nes yra pritvirtintas prie kaulo ir stabiliai išlieka savo vietoje. Todėl implantas, o ypač – karūnėlė, gali trukdyti augančio žandikaulio vystymuisi ir kitiems dantims taisyklingai augti bei stabiliai lokalizuotis įprastose žandikaulio vietose“, - atkreipia dėmesį odontologas į galimą danties implanto įtaką nepilnamečių kaulo ir dantų augimui.

„Todėl dantų implantų nerekomenduojame sriegti vaikinams iki 17 metų, o mergaitėms – iki 14–15 metų. Maždaug tokio amžiaus žandikaulis jau būna susiformavęs pakankamai, kad dantų implantai nebetrukdytų tolimesniam jo vystymuisi, o dantys taip pat jau būna stabiliai įsitvirtinę nuolatinėse savo vietose, ir implantai nebetrukdo nei žandikauliui augti, nei kitiems dantims „rikiuotis“ žandikaulyje į savo vietas visam gyvenimui“, - konstatuoja odontologas.

Galutinį sprendimą dėl minimalaus jaunojo paciento amžiaus, tinkančio implantuoti dantis, turėtų priimti odontologas kiekvienu individualiu atveju kartu su vaiko tėvais, išsiaiškinęs ir įvertinęs konkretaus vaiko augimo tempus.

Tačiau ką daryti jaunesniems paaugliams ir vaikams, netekusiems ankstyvajame amžiuje vieno ar kelių dantų? Negi taip ir likti be dantų, kol nustos augti žandikaulis? Beje, ankstyvajame amžiuje praradus dantis ir palikus tarpą patiriamas ne tik psichologinis ar socialinis diskomfortas. Neturėdami šoninės atramos, abipus prarastojo danties vietos gali išaugti kreivi kaimyniniai dantys.

Galimi prarastų dantų atkūrimo būdai augančiame žandikaulyje

Įvertinęs esminę priežastį, kad augančiame žandikaulyje auga ir šiek tiek slenkasi dantys, kol galutinai įsitvirtina savo vietose, o danties implantas su dirbtiniu dantuku yra negyvybingi ir augančiame žandikaulyje kartu su kitais dantimis nepaaugs, - odontologas M. Gaučys akcentuoja du pagrindinius dantų atkūrimo sprendimus:

1. Dantų atkūrimas be implantų; dirbtinis dantukas tvirtinamas apkabėlėmis arba paslėptu tvirtinimo lanku. Jei nuolatinis dantukas prarandamas labai anksti, dirbtinį dantuką tenka kelis kartus keisti, kad jo dydis „neatsiliktų“ nuo augančių kitų dantų.

Odontologo kėdė

2. Danties implantas su laikina, taiip pat keičiama danties karūnėle, kurios dydis pritaikomas prie tuometinių dantų ir augančiame žandikaulyje padidėjančių tarpdančių dydžio. Tokiu būdu netrukdoma nei vystytis žandikauliui, nei augti kitiems dantims natūraliose jų vietose ir nepažeidžiami greta esantys sveiki dantys.

Nors žandikaulio augimo tempai kiekvieno vaiko yra skirtingi, tačiau iš esmės tas augimas vyksta lėtai. Jei žandikaulis paauga nors po o 0,1 – 0,2 – 0,3 mm – keičiasi tarpdančiai, dantų aukščiai, reikalinga kito dydžio karūnėlė ir ją tenka keisti. Pritaikomas karūnėlės dydis prie augančių dantų tarsi imituoja augantį dantuką ant to paties implanto, todėl implanto galima ir nekeisti.

Primygtinai nerekomenduotini vaikams dantų tiltai, tvirtinami ant nušlifuotų gretimų sveikų dantų, kuomet sveiki dantys paverčiami nesveikais.

Kada tenka sriegti danties implantą į augantį žandikaulį?

Kai visiškai neišdygsta dantys ir nebūna net jų užuomazgų. Šis sutrikimas paveldimas.

Kartais prireikia sriegti laikinus danties implantus dėl dantų tiesinimo, kaip kabių (breketų).

Laikini dantų implantai yra ženkliai mažesni ir plonesni. Ištiesinus dantis, reikalingas nuolatinis implantas.

Abiem atvejais galima įsriegti būtent laikiną danties implantą su karūnėle, kurią vaikui augant tenka keisti į vis didesnę.

Danties implanto keitimo priežastys. Nuolatiniai danties implantai dėl amžiaus praktiškai nekeičiami, o keitimo priežasčių yra begalė, atskira sritis. Pvz., patirpo kaulas, periimplantitas, priežiūra; netinkamas implantas, neteisingai protezuota, trūksta sandarumo, netinka dizainas, jungtys, implanto ar atramos kryptis ir t. t... Tai kita plati tema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)