Apie tokį fiktyvų gydymąsi namuose be specialisto priežiūros LNK laidai „Vidurdienio žinios“ papasakojo Lietuvos ortodontų sąjungos valdybos narė mokslų daktarė Rūta Almonaitienė.

Gydytoja sakė, kad dantų tiesinimas be turinčio kvalifikacijos specialisto priežiūros yra labai pavojingas sveikatai.

„Dantys yra ne plaukai ir ne nagai – jie neataugs. Pakenkdami savo sveikatai galite padaryti negrįžtamų procesų. Todėl keliame susirūpinimą šiuo klausimu, kad savo sveikatos sąskaita netiesintumėte dantų namuose. Jūs tikriausiai nekeistumėte šukuosenos pagal instrukciją, nors plaukai atauga. Dantys turi būti gydomi ir prižiūrimi tik kartu su specialistu, o ne savaime nustatant sau priežastį ir paskiriant sau gydymą“, – neabejojo daktarė.

Nors Lietuvoje nėra žinių apie taip sau žalos pasidariusius pacientus, tačiau kitose šalyse tokių pavyzdžių yra ne vienas.

„Ypač Jungtinės Amerikos Valstijos, taip pat kai kurios Europos šalys, kurios įsileido šias kompanijas, dabar turi kovoti su neigiamomis pasekmėmis: žmonės kreipiasi dėl nekokybiško gydymo. Kartais net gydytojas po tokio naminio „gydymo“ padėti nebegali, nes dantys išstumiami iš kaulo ir į kaulą sugrąžinti dantų nebeturime, kaip“, – pasakojo gydytoja.

Netaisyklingas sąkandis

Net ir tiesinant natūraliai kreivus dantis specialistas turi įvertinti, ar tai galima padaryti saugiai, ar jie nebus išstumti iš kaulo, ar įvertinti danties šaknis.

„Kai pacientas pats apsisprendžia gydytis namuose, jis tos kontrolės neturi. Jis neturi medicininio išsilavinimo. Todėl tokia praktika pavojinga. Ne kiekvienas gali nustatyti, ar jo dantys atlaikys tokį gydymą, ar ne.

Nors dantys priskiriami estetikai, šypsenai, pirmiausia jie atlieka kramtymo funkciją ir reikalingi žmogui kaip sveikatos dalis. Bet dabar Lietuvoje išeina, kad dantys yra tik susiję su estetika, o apie funkciją ir sveikatos dalį mes pamirštame“, – pastebėjo R. Almonaitienė.

Pastebėję reklamą, kuri klaidina visuomenę ir gali sukelti realią žalą visuomenei ir jos sveikatai, Lietuvos odontologai ir ortodontai kreipėsi į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), taip pat apie tai informavo pačią ministeriją. Taip dėl šios problemos buvo išplatintas atviras laiškas visuomenei. Jį galite rasti čia.

Dantų tiesinimas kapomis

Tiesa, neaišku, ar pavyks užkirsti kelią tokiai paslaugai.

„Žiūrint į pasaulinę praktiką, tai padaryti labai sunku, nes kompanijos, stovinčios už šių prekių platinimo, yra labai galingos ir teikia didžiulę klaidinančią reklamą žmonėms.

Mūsų pagrindinis tikslas yra švietėjiškas – atkreipti visuomenės dėmesį į tokį gydymą ir skatinti jų sąmoningumą nesirinkti gydytis sveikatos kažkokiomis neaiškiomis priemonėmis, nes tai gali sukelti labai neigiamų pasekmių“, – teigė gydytoja.

R. Almonaitienė patarė: „Visada rinkdamiesi savo sveikatai labai svarbius veiksnius atkreipkite dėmesį, ar įstaiga turi licenciją tai praktikai vykdyti, ar visa veikla yra licencijuota, ar tai yra gydytojai ortodontai, kurie tiesins jūsų dantis ir sudarys gydymo planą.

Neduokite savo ir savo vaikų sveikatos į neaiškias rankas. Jeigu įstaiga neturi licencijos verstis ortodontijos praktika, jeigu nėra gydytojo specialisto ortodonto, dantų tiesinti tokiose įstaigose negalima“.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ siužetą galite pamatyti čia: