Aktyvinta anglis yra specialiai sukonfigūruota gryna anglis, apdorojama garais labai aukštoje temperatūroje, kai tarp anglies atomų susidaro tarpai, labai padidėja paviršiaus plotas.

„Žmonės tai žino ir, galbūt, dėl to taip drąsiai visose situacijose jos griebiasi, nesusimąstydami apie pasekmes. Tai seniausias žmonijos žinomas ir naudojamas adsorbentas, galintis surišti tiek skysčių, tiek dujų molekules. Ir ne be reikalo.

Apsinuodijimo atveju, išgėrus visiems gerai žinomo angliuko, žarnyne jis sugeria visas kenksmingas bakterijas ir padeda jas lengvai pašalinti iš organizmo. Todėl apsinuodijęs žmogus iš karto pasijunta geriau. Ilgus amžius tai ir buvo aktyvintos anglies populiarumo priežastis. Beje, viduriuojant taip pat.“, – paaiškina profesorius.

Jis patikina, kad aktyvinta anglis turėtų būti kiekvieno namų vaistinėlėje, tačiau įspėja – tai nėra panacėja nuo visų ligų.

A. Unikauskas sako, kad aktyvinta anglis gali padėti, kai dėl suvalgyto maisto žarnyne atsiranda:

– infekcija;

– abstinencijos sindromas;

– pilvo pūtimas.

Nors dažnas angliuką vartoja tam tikroms grožio procedūroms, gydytojas paneigia kai kuriuos mitus, pvz., kad anglis balina dantis. „Gali susidaryti baltesnės šypsenos įspūdis, nes anglis veikia kaip šveitiklis ir nuvalo apnašas, tačiau ilgai eksperimentuodami galite pažeisti dantų emalį. Anglis yra stipresnė už dantų emalį ir jūs jį tiesiog nušlifuosite. Ir vėliau dėl to verksite“, – įspėja profesorius.

Kalbant apie veido procedūras, gydytojas pastebi, kad ir odą jis veikia nebent tik kaip šveitiklis, tačiau jokių blogų medžiagų ar nešvarumų iš odos neištraukia.

„Beje, anglis nedegina ir riebalų ir sulieknėti nepadeda. O ir skrandyje sutraukia tik nedidelę dalį maistingųjų medžiagų, tad akivaizdaus svorio mažėjimo tikrai neverta tikėtis. Nebent Jūs tiek piktnaudžiausite aktyvinta anglimi, kad svoris pradės kristi dėl maistinių medžiagų trūkumo. To tikrai niekam nelinkiu“, – pastebi A. Unikauskas. Anglis nepašalins toksinų iš organizmo, nes jie yra riebalų ląstelėse, – anglis jų nepasiekia, priduria jis.

Netinkamo aktyvintos anglies vartojimo pasekmės

Neurologiniai sutrikimai

Aktyvinta anglis žarnyne suriša B1 ir B6 vitaminus, kurie būtini mūsų nervinei sistemai. Didelės aktyvintos anglies dozės gali sukelti net neuropatiją, sumažinti pvz., pirštų galiukų jautrumą. Galite pradėti jausti galūnių tirpimą.

Imuniteto susilpnėjimas

Anglis suriša vitaminus C ir B3, kurie atsakingi už imunitetą. Pvz., B3, atsakingas už antikūnų gamybą. Kasdienis angliuko gėrimas – pagrindinė silpno imuniteto priežastis.

Virškinimo trakto sutrikimai

Paaiškinsiu paprastai, valgydami maistą, mes ne tik patys gauname energijos, bet maitiname ir savo mikroflorą. Būtent ji yra atsakinga už daugybę procesų, kurie vyksta mūsų organizme. Nuolatinis angliuko vartojimas atima iš gerųjų bakterijų maistą. Jeigu turite tam tikrų skrandžio bėdų, pavyzdžiui, gastritą, angliukas, kaip kieta ir abrazyvinė medžiaga gali net paaštrinti skausmą. O nuolatinis jo vartojimas sukelia lėtinį vidurių užkietėjimą.

Žarnyne anglis absorbuoja viską iš eilės: bakterijas, maisto daleles, fermentus, baltymus, bakterijų ląsteles. Anglis sutrauks į savo poras viską, ką tik gali, nepriklausomai nuo organizmui daromos žalos ar naudos, todėl jos vartoti nuolat negalima. Beje, įprasta dozė yra 1 tabletė 10 kg kūno svorio.

Sutrikdytas paskirtų vaistų pasisavinimas

Dar viena neigiama aktyvintos anglies vartojimo pasekmė, kurią turėtų atsiminti visi, – angliukas slopina paskirtų vaistų pasisavinimą. Sutrikdomas paskirtų vaistų veiksmingumas. Taigi jei, daktaras jums yra skyręs vaistų nuo aukšto spaudimo, o jūs dažnai geriate aktyvintos anglies, nesitikėkite, kad jums paskirti vaistai atliks savo funkciją.

„Dažnas po vakarėlio ar šventės skuba išsilukštenti angliuko tabletę, tačiau be reikalo. Alkoholio anglis beveik neabsorbuoja. Kad ir kaip nekaltai atrodytų medikamentas, ar tai būtų aktyvinta anglis, ar kas kitas - neeksperimentuokite su savo sveikata. neužsiimkite savigyda. Geriau visada klauskite daktaro!“ – pataria A. Unikauskas.

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

Išsamiau – vaizdo įraše.