– Gydytoja, apskritai, kam reikalingi protiniai dantys? Kodėl jie yra mūsų žandikaulyje?

– Tai yra treti krūminiai dantys. Jei protiniai dantys yra išdygę taisyklingai ir kontaktuoja su priešingo žandikaulio protiniu ar antru krūminiu dantimi, jie atlieka įprastinę kramtymo funkciją.

– Ar visi žmonės turi protinius dantis ir iki kada jie gali išdygti? Nuo ko tai priklauso?

– Pagal statistiką, apie 20–25 proc. populiacijos neturi protinių dantų užuomazgų. Dėl pasikeitusių mitybos ypročių, keičiantis racionui, vartojant daugiau apdirbtus produktus, mažėja poreikis graužti, stipriai kramtyti, dėl to mažėja žandikaulis. Evoliucijos eigoje protinių dantų turėtų išvis nebelikti. Šiuo atveju, prie pasikeitusios žmogaus mitybos greičiau prisitaiko žandikauliai, todėl dažnai protiniams dantims išdygti trūksta vietos ir jie visai neišdygsta arba remiasi į gretimus krūminius dantis. Protiniai dantys dažniausiai dygsta apie 17–23 metus, tačiau pasitaiko išimčių, kai jie pradeda dygti gerokai vėliau. Protinių dantų dygimas priklauso nuo žmogaus kūno fiziologinės brandos bei protinių dantų padėties žandikauliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją