Burnos skalavimo skystis, kramtomoji guma, tikro ultragarso dantų šepetėlis, tarpdančių plovimo vandens srove aparatas-irigatorius. Gydytojas odontologas Mindaugas Gaučys pristato kelias papildomas priemones, kurios dažnai gali būti naudojamos ne pagal paskirtį, rašoma pranešime spaudai. Štai dažnai naudojamas ir nesunkiai prieinamas burnos skalavimo skystis, pasirodo, turi būti naudojamas tik tada, kai reikia, bet ne kasdien.

„Kol didesnė dalis žmonių savų dantų išsaugojimui dar neskiria pakankamai dėmesio – nepaisant įspūdingų moderniosios medicinos ir odontologijos pasiekimų, savus dantis išsaugoti visą savo gyvenimą pavyksta nedaugeliui.

Priklausomai nuo mūsų pačių ir aplinkos įtakojamų priežasčių, dantų praradimo tendencija išlieka ir, deja, stiprėja“, – konstatuoja Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ odontologas M. Gaučys.

Odontologas tikisi, kad jo patarimai dėl papildomų ne mechaninio poveikio dantų priežiūros priemonių praplės bent dalies skaitytojų praktines žinias ir padės išvengti „nekaltų“ dantų priežiūros klaidų. Gydytojas pabrėžia – tai tik jo požiūris, pagrįstas daugiau nei 20-ies metų darbo patirtimi.

Burnos skalavimo skystis

„Burnos skalavimo skystis naudojamas ne kasdienei sveikų ar sugydytų dantų priežiūrai, bet prireikus dėl konkrečių priežasčių, kaip ir bet kuri skatinanti gijimą dezinfekuojanti priemonė“, – tvirtina gydytojas.

Labai svarbu pasigilinti į skalavimo skysčių sudėtį ir atitinkamą jų poveikį. Beveik visų burnos skalavimo skysčių bendra savybė – naikina dantų apsauginę plėvelę.

Burnos skalavimo skystis naudojamas specialiai priežiūrai šiais atvejais:

  • nuimamų dantų protezų, dantų protezų ir kabių (breketų) priežiūrai;
  • po chirurginių burnos intervencijų (operacijų, dantų rovimo, implantavimo) burna skalaujama odontologo paskirtu skysčiu paskirtą dienų kiekį.

„Kasdienei dantų priežiūrai skalavimo skysčio puiki alternatyva yra kiekvienoje virtuvėje – tai valgomoji druska ir valgomoji soda, – pataria M. Gaučys. – Nedidelį kiekį ištirpinus drungname vandenyje valgomosios druskos arba geriamosios sodos galima praskalauti burną vakarais išsivalius dantis. Išskalavus druska arba soda burną galima praskalauti ir gerklę – sustiprins balso stygas, padidins atsparumą viršutinių kvėpavimų takų infekcijai ir gera profilaktika prieš tonzilių uždegimą.“

Kramtomoji guma

„Kokybišką kramtomąją gumą saikingai pakramtyti pavalgius iš esmės yra gerai – ji nuvalys dantų paviršių, atgaivins malonų burnos kvapą. Šiuo atveju yra išskirtinės svarbos žodis „saikingai“, – pabrėžia gydytojas. – Jei gumos kramtymas tampa beveik priklausomybe ir kramtoma visą dieną, kyla problemų. Pernelyg daug prisivalgoma cheminių medžiagų, skatinamas pastovus seilėtekis ir pažeidžiamas natūralus seilių bei skrandžio sulčių išsiskyrimo ciklas.“

Kadangi skiriasi seilės ir burnoje jaučiamas skonis, tuščias skrandis išskiria skrandžio sultis ir pasirengia virškinti maistą. Tačiau maisto nėra. Kas vyksta toliau? Gi skrandžio sultys, neturėdamos maisto, gali pradėti virškinti skrandžio sieneles, kas reikštų tiesiausią kelią į skrandžio opas. Visgi kalba eina apie besaikį gumos kramtymą, ne vien tik pavalgius.

Ilgalaikio ir dažno gumos kramtymo metu pastoviai dirba kramtomieji raumenys, tad galima tikėtis jų hipertonuso (padidinto aktyvumo) būklės.

Kramtomųjų raumenų hipertonuso tolesnis rezultatas – bruksizmas (dantų griežimas miego metu, nevalingas stiprus sukandimas), nes tie raumenys labai daug dirba, įpratę būti tonuse ir nebepajėgia atsipalaiduoti.

Pastovus gumos kramtymas sukelia raumenims stresą, kuris gali sukelti galvos skausmus. Kol nepašalinta tikroji galvos skausmo priežastis, galima vaikščioti pas gydytojus ir ilgai „ieškoti ligos“.

Tikro ultragarso dantų šepetėlis

Odontologas akcentuoja žodį „tikro“, nes yra ir „netikro“ ultragarso; tiesiog taip kai kurie gamintojai vadina ženkliai mažesnio virpesių dažnio dantų šepetėlius. Todėl svarbu pasidomėti, koks konkretaus šepetėlio virpesių kiekis per 1 min. Tikro ultragarso – apie 90 000 000/min. (90 milijonų); netikro, tik įvardijamo ultragarso šepetėliu, virpesių dažnis apie 30 000/min. (30 tūkst.). Tikro ultragarso dantų šepetėlis neskleidžia girdimojo garso ir nejuntami virpesiai. Juos gamina Vokietijos įmonė pagal patentuotą technologiją.

Tikro ultragarso dantų šepetėlio pagrindinė paskirtis – neįlįsdamas fiziškai, pasiekia tarpdančių gylį iki 12 mm ir suardo minkštąsias dantų apnašas kartu su mikrobais, apsaugodamas dantis nuo kietųjų apnašų, arba dantų akmenų, formavimosi. Taip pat likviduoja silpnus tarpdančių ar dantų kišenių uždegimo židinius. Visgi reguliariai naikinant dantų apnašas su mikrobais, uždegimo židiniai neturėtų susidaryti.

Ultragarso dantų šepetėlis

Tikro ultragarso dantų šepetėlio panaudojimas

Tinka dantų priežiūrai tuoj pat po implantavimo, ypač tik kol gyja dantenos. Implantuotus dantis labai svarbu prižiūrėti nuo pat pirmosios implantavimo dienos, tačiau tradicinis dantų šepetėlis gali dirginti dar nesugijusias dantenas.

Racionalu pradėti naudoti po burnos higienos, o reguliarios priežiūros metu – tik išvalius tarpdančius, nes šis šepetėlis nesuskaido nei dantų akmenų, nei maisto likučių.

Optimalu naudoti 2-3 k. per savaitę būtinai su specialia dantų pasta. Tačiau kiekvienu individualiu atveju geriau pasitarti su patyrusiu odontologu.

Tarpdančių plovimo vandens srove aparatas-irigatorius

Aparatas, skirtas vandens arba atskirais atvejais – specialaus skysčio srove su spaudimu plauti tarpdančius. Ypač tai svarbu vyresniojo amžiaus žmonėms, nes su amžiumi traukiasi dantenos, atsiranda didesni tarpai tarp dantų. Irigatoriuje yra galimybė reguliuoti patiems vandens arba kito skysčio srovės stiprumą.

Tinkamo stiprumo vandens srovė:

  • išplauna iš tarpdančių maisto likučius kartu su apnašomis bei mikrobais;
  • tinka kasdienei dantų, tiesinamų kabėmis (breketais), dantų tiltų bei dantų ant implantų priežiūrai;
  • masažuoja ir stiprina dantenas;
  • pakeičia burnos skalavimą;
  • nepažeidžia nei dantenų, nei dantų kaklelių.

Prieš naudojantis patariama pasikonsultuoti su odontologu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)