Savivaldos ir laisvosios profesijos idėjos pasaulyje klesti kelis šimtus metų. Odontologų savivaldos organizacijos pasaulyje skaičiuoja kelias dešimtis gyvavimo metų.

Būtent laisvosios profesijos atstovai gydytojai Vincas Kudirka, Jonas Basanavičius, Jonas Šliūpas padėjo pakloti pamatus mūsų laisvai valstybei.

Lietuvos Respublikos odontologų rūmai įkurti 2004 metais, vienijantys 8600 narių: gydytojų odontologų ir burnos priežiūros specialistų, yra segmentinė jau 200 metų gyvuojančios laisvosios profesijos idėjos tąsa.

Lietuvos Respublikos odontologų rūmai nėra tik licencijas išduodanti organizacija.

Odontologų rūmai rūpinasi ne tik savo bendruomenės nariais – rūpinasi Lietuvos žmonių sveikata, dalyvauja sveikatinimo projektuose, labdaringoje veikloje, dalyvauja kuriant medicinos ir higienos normas ir siekia užtikrinti Lietuvos gyventojų saugumą burnos sveikatos srityje. Tam naudojamos tik iš narių mokesčių surinktos lėšos.

Lietuvos Respublikos odontologų rūmų veiklą palankiai vertina užsienio odontologų savivaldos organizacijos, kurios laiko Lietuvą pavyzdine šalimi odontologijos savireguliavimo srityje.

Priekaištų Odontologų rūmams neturi auditą sveikatos priežiūros srityje atlikusi Aukščiausioji audito institucija Valstybės kontrolė, audito išvadose pažymėjusi, jog: „Odontologų rūmai tinkamai sprendžia odontologinės veiklos gerinimo klausimus – siūlo ir pateikia SAM teisės aktų projektus, rengia metodinius leidinius, kokybės vadovus, dalyvauja SAM darbo grupių veikloje“ (Valstybinio audito ataskaita „Odontologinės priežiūros sistema“ , 7 p.)

Noras Lietuvos Respublikos Seime „prastumti“ Lietuvos Respublikos odontologų rūmus naikinantį projektą – tai minėtų trijų asmenų noras susikaupusias problemas perkelti ant Rūmų pečių, siekiant juodinti ir sukiršinti visą odontologų bendruomenę, supriešinti privačios ir valstybinės medicinos atstovus bei paslėpti SAM neveiklumą.

Ne licencijų išdavimas, kurio siekia Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM, užtikrina pacientų saugą. Ją užtikrina tinkamas specialistų paruošimas, nuolatinis profesinis tobulinimasis, tinkama infekcijų kontrolė ir etikos kodekso laikymasis.

Kuomet Odontologų rūmai pradėjo viešinti sveikatos apsaugos sistemos skaudulius, SAM užsimojo odontologus užtildyti – rimtai nuspręsta iš jų atimti licencijavimo funkcijas.

Būtent Odontologų rūmai išsakė visuomenei pagrindines sveikatos apsaugos sistemos bėdas:

1. Neveikia Nacionalinė burnos sveikatos programa, kuri turėtų užtikrinti, kad mūsų vaikai augtų sveikais dantimis.

2. Sveikatos apsaugos ministro, kaip steigėjo, pavaldume esančios Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikos odontologines paslaugas teikė neturėdami licencijos – dėl to nutrūko studentų praktinė veikla.

3. Ydingas ir nesutvarkytas Privalomojo sveikatos draudimo fondas (PSDF). Iš PSDF skiriamų lėšų kompensuojamas tik vaikų, senelių ir neįgaliųjų dantų gydymas, diskriminuojant kitas visuomenės grupes. Tai turi būti kompensuojama iš valstybės biudžeto. Nekreipiamas dėmesys į neįgalius vaikus, kuriems reikalingas dantų gydymas su bendrine nejautra. Šios paslaugos reikia laukti nuo pusės metų iki metų.

4. Odontologijos paslaugų kainos yra pakankamai aukštos ne tik privačiose, tačiau ir kai kuriose valstybinėse įstaigose.

5. Yra didelė atskirtis tarp didžiųjų miestų ir kaimų, pastaruosiuose neužtikrinama odontologinė pagalba.

6. Neplanuojamas tolygus odontologų pasiskirstymas šalyje.

7. Trūksta kai kurių specialistų: vaikams su netaisyklingu sąkandžiu patekti pas ortodontą valstybinėje įstaigoje kai kuriuose regionuose yra neįmanoma.

Lietuvos Respublikos odontologų rūmai buvo, yra ir bus už tarpinstitucinį bendradarbiavimą. Odontologų rūmai teikia įvairius pasiūlymus šioms problemoms spręsti, tačiau jų balsas SAM dažniausiai lieka neišgirstas.

Taigi, gerbiamieji ponios ir pone, Lietuvos Respublikos Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininke, ministre, VASPVT vadove, pasakykite, kas jūs esate ir ką sukūrėte?

Griauti jūs mokate – naikinate odontologų savivaldą, uždarote Medicinos biblioteką, nesugebate užtikrinti odontologijos paslaugų prieinamumo visiems Lietuvos piliečiams valstybiniame sektoriuje, bandote restruktūrizuoti gerai funkcionuojančias, tačiau dėl nepakankamai skiriamų lėšų beveik bankrutuojančias valstybines gydymo įstaigas.

Ką jūs sukūrėte? Jei griaunate – savo noru ar kažkieno užsakymu?

Papildyta SAM komentaru, komentuoja sveikatos apsaugos ministro patarėja Vilma Srogė:

„Odontologų rūmų pareiškimai yra klaidinantys visuomenę ir melagingi. Akivaizdu, kad tai tėra bandymas išsaugoti savo įtaką odontologų bendruomenei ir trukdymas valstybei atsiimti funkcijas, kurias ji tam tikram laikui buvo patikėjusi vykdyti Odontologų rūmams. Toks sprendimas nepasitvirtino, tad valstybė yra pasirengusi toliau pati rūpintis licencijų jiems išdavimu. Tuo tarpu odontologų rūmų metami kaltinimai nėra paremti faktais ir tėra skambios frazės. Be to, kaltinimai, kuriuos Odontologų rūmai meta ministerijai bei kitoms įstaigoms, taip pat yra ir jų atsakomybė, tad siekiant spręsti susidariusias problemas yra ieškoma tinkamų sprendimų, – sako ministro patarėja.

– Pavyzdžiui, Odontologų rūmų įstatymas numato, kad Odontologų rūmai turėtų rūpintis odontologinės veiklos plėtra. O tuo tarpu patys odontologai kelia į viešumą klausimą, jog odontologų šalyje yra parengiama per daug. Tad panašu, jog pati odontologų bendruomenė yra susiskaldžiusi ir neapsisprendžia, ar šių medikų yra per daug, ar jų trūksta.

Taip pat, Odontologų rūmai sąmoningai šmeižia sveikatos apsaugos ministrą, teigdami, kad jis yra Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų steigėjas. Ministerija yra vienas iš šios gydymo įstaigos dalininkų, įgyvendinanti valstybės jai perduotas funkcijas. Primename, kad pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijavimą ir priežiūrą vykdo Lietuvos Respublikos odontologų rūmai. Akivaizdu, kad Odontologų rūmai šią funkciją atlieka nevisiškai tinkamai, todėl Sveikatos apsaugos ministerija ir pradėjo kalbėti apie tai, kad licencijų išdavimą ir priežiūrą turėtų vykdyti VASPVT. Pažymėtina ir tai, kad Kauno klinikos odontologines paslaugas teikia turėdamos licenciją teikti šias paslaugas. Licencija buvo neišduota Kauno klinikų padaliniui esančiam kitu veiklos adresu. Odontologinių paslaugų teikimas ir studentų praktinė veikla neturi nieko bendro. Lietuvos sveikatos mokslų universitetas vykdydamas studentų ruošimą privalo užtikrinti, kad studentai gautų visas teorines ir praktines žinias, kurios yra numatytos studijų programoje.

Jeigu kalbėtume apie tai, kas buvo nuveikta pastaruoju metu odontologijos srityje, primename, kad jau nuo 2019 m. sausio 1 d. numatyta į pirminės odontologinės pagalbos paslaugas teikiančią komandą įtraukti burnos higienistą. Artimiausiu metu ES lėšomis bus pradėtas įgyvendinti bandomasis odontologijos projektas, kuriuo numatoma gerinti odontologinės priežiūros paslaugas neįgaliesiems. Bandomojo projekto tikslinė grupė yra sunkią negalią turintys asmenys, kuriems odontologinės priežiūros paslaugos yra neprieinamos.

Taip pat kiekvienoje savivaldybėje atliekami profilaktiniai burnos sveikatos tikrinimai, vykdomas vaikų nuolatinių krūminių dantų dengimas silantinėmis medžiagomis. Vaikai mokomi taisyklingos burnos higienos."

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)