„Seniai žinoma, kad iš bet kurio infekcijos židinio patogenai plinta po visą organizmą, lokalizuojasi kiekvieno žmogaus silpnesniuose organuose ir gali sukelti daugybę kitų sveikatos problemų – paaštrinti esamas lėtines ligas ir sukelti naujų, tarp jų – ir pavojingų širdies sutrikimų. Dantų infekcijos židiniai yra galvos srityje, todėl dantų infekcijos plitimo rizika ypač pavojinga“, – primena Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ vadovas ir implantuojantis odontologas Mindaugas Gaučys.

„Negydomų dantų su infekcijos židiniais problema paaštrėja vasaros karščių, epidemijų ir ypač pandemijų metu. Dažnų gripo viruso epidemijų, o šiuo metu ir COVID-19 pandemijos nusilpnintą organizmą lengviau pažeidžia prastai prižiūrimuose, o juo labiau pažeistuose ir netaisomuose dantyse įsikūrę mikrobai. Savo ruožtu, dantų ligų sukėlėjų atakuojamą visą organizmą daug lengviau įveikia ir esamos pandemijos virusai. Tad neužmirškime nė akimirkai, kad vasaros karščiais mėgaujamės vis dar kartu su pavojingu COVID-19 virusu“, – atkreipia dėmesį daugiau nei 26 metus dirbantis odontologas M. Gaučys ir išvardija pagrindines dantų ligas, kurių paprasčiau išvengti, nei gydyti arba prarastus dantis atkurti.

Dantų ligos, kurias gali suaktyvinti vasaros karščiai, epidemijos ir pandemijos

Dantų ėduonis

Dantų ėduonis yra dantų irimas, kurį sukelia ir skatina bakterijų išskiriamos rūgštys, skaidydamos ant dantų paviršiaus esančius maisto likučius, ypač cukrų. Nuo ėduonies padeda apsisaugoti nedidelis fluoro kiekis, tinkama burnos higiena, tik minimaliai vartojami saldumynai ir šiek tiek – seilės. Todėl sveikatos sutrikimai, mažinantys seilių gamybą, didina dantų ėduonies riziką.

Tinkama dantų higiena – tai dantų valymas dantų šepetėliu ir tarpdančių siūlu arba tarpdančių šepetėliu nors du kartus per dieną. Tarpdančiuose lieka daug maisto likučių, todėl vien valyti įprastu dantų šepetėliu neužtenka, kad palaikytume tinkamą burnos ertmės ir dantų švarą. Ypač svarbu dantų pasta su fluoru. Fluoras – viena veiksmingiausių apsaugos nuo dantų ėduonies priemonių. Jei maiste arba vandenyje yra pakankamai fluoro, dantų pastos su fluoru nereikėtų vartoti.

Ėduonis

Pulpitas

Pulpitą, arba danties pulpos uždegimą, taip pat sukelia įvairūs patogenai, patekę per dantų ėduonies suardytus kietuosius danties audinius – emalį ir dentiną. Tad pulpitas yra dažna tolimesnė negydomo dantų ėduonies pasekmė.

Dažniausias ir pirmasis danties pulpos uždegimo simptomas yra dantų skausmas, tačiau pasitaiko ir beskausmio pulpito atvejų. Esant rimtam dantenų uždegimui skausmas juntamas stiprus ir nuolat. Jei žmogus savo nuožiūra ilgesnį laiką gers vaistų nuo skausmo, priežasties nepašalins, tik gali paaštrinti.

Skausmą sukelia bakterijų išskiriami toksinai. Silpną pulpitą įmanoma išgydyti, tačiau stipraus uždegimo atveju danties pulpą tenka pašalinti, ir dantis tampa negyvybingas. Toks yra silpnesnis, tad dažniausiai tuoj pat arba labai greitai apvelkamas vadinamąja karūnėle. Juo labiau kad esant stipriam pulpos uždegimui iš dantų ėduonies suardyto danties nedaug kas ir lieka. Tad dirbtinis vainikėlis praktiškai neišvengiamas. Ir tai – žymiai palankiau, nei laukti, kol infekcija iš pulpos danties šaknies kanalais pasieks kaulą, jį suardys, o dantis taps neišgydomas ir jį teks išrauti. Tuomet vietoje danties šaknies įsriegiamas implantas.

Gingivitas

Pati dažniausia dantų problema pasaulyje, nuo kurios dažnai prasideda ir visos kitos, yra gingivitas – dantenų uždegimas. Dažniausia gingivito priežastis – laiku nepašalinti dantų akmenys, apnašos ir prasta dangų higiena.

Pagrindiniai gingivito simptomai yra patinusios, šviesiai rausvos ar violetinės spalvos dantenos. Jas liečiant – skauda, valantis dantis – kraujuoja. Taip pat būdingas nemalonus burnos kvapas, dar žinomas kaip halitozė. Paminėtina, kad dantenų patinimai taip pat būdingi daugumai virusinių ligų, todėl nebūtinai rodo pačių dantų problemas.

Periodontitas

Periodontitas – dantenų ir periodonto uždegimas – žymiai sunkesnė negydomo gingivito forma.

Periodontito atveju išlieka visi gingivito simptomai, ir uždegimas išplinta į periodontą. Negydomas periodontitas pažeidžia vis gilesnius audinius, dantenos susitraukia. Susidariusiose tarp dantų ir dantenų ertmėse („kišenėse“) toliau kaupiasi apnašos ir dantų akmenys, toliau aštrina problemą. Pradeda tirpti žandikaulio kaulas, dantys atsipalaiduoja ir dažnai iškrenta patys arba neišgydomus telieka išrauti. Nė vienas periodontito etapas nėra grįžtamas.
Periodontito riziką didina daugiausia tie patys veiksniai, kaip ir gingivito: prasta dantų priežiūra, rūkymas, kai kurios kitos ligos, diabetas, prigimtis, kai kurie vaistai, nereguliariai atliekama arba visai neatliekama profesionali burnos higiena – minkštųjų ir kietųjų apnašų (dantų akmenų) valymas.

Periodontito atveju būtina specialisto pagalba, taip pat reikia profesionaliai pašalinti dantų akmenis. Tinkama savarankiška dantų priežiūra negelbsti.

Odontologų nuomone, paciento dantų sveikatai ir piniginei palankiau užplombuoti dantį vieno apsilankymo odontologijos klinikoje metu, vos prasidėjus smulkiam danties pažeidimui, ir nelaukti nei jokių komplikacijų, nei kol neliks ką gydyti, nei brangesnės dantų implantacijos. Tačiau kiekvieno teisė rinktis.

„Nors buvo oficialių prognozių, kad vasaros karštis COVID-19 virusui nepalankus ir jo gyvybingumą bei plitimą žymiai sustabdys, tačiau, tiems karščiams įsitvirtinus, panašu, jog užsienio šalių karštos vasaros šiam virusui – nė motais. Todėl šiandieninės globalizacijos laikais koronaviruso židinių fone ypač svarbu suprasti, kad nė vieno mūsų sveikata nėra neįveikiama. Ją įveikti padeda ir negydomų dantų infekcijos židiniai. Neleiskite jiems pavojingai alinti ir silpninti savo organizmo“, – pataria klinikos „Angitia“ vadovas M. Gaučys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)