Politikės iniciatyvą laiko galimu asmeniniu kerštu, Rūmų veiklos griovimu, o taip pat įžvelgia ir galimus jos asmeninius interesus, rašoma pranešime spaudai.

LR Odontologų rūmų atstovai nepritaria Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės pakartotine iniciatyva parengtam naujam Odontologų rūmų įstatymo pakeitimo projektui ir jos siūlomoms Odontologijos praktikos įstatymo pataisoms. Rūmų vadovų teigimu, vasario mėnesį pateiktas jos projektas sudaro prielaidas odontologijos paslaugų kokybės prastėjimui, kainų augimui bei atveria galimybes galimai korupcijai.

„D. Mikutienės pakartotine iniciatyva parengtas naujas Odontologų rūmų įstatymo (Nr. IX-1929) pakeitimo įstatymo projektas (Nr. XIIP-3087(3) yra ne tik žalingas, bet ir prasilenkiantis su bet kokia sveika logika. Mūsų nuomone, ši iniciatyva yra nukreipta į Odontologų rūmų sunaikinimą bei sudaro sąlygas ateityje daryti įtaką odontologų veiklai per pačius įvairiausius tikrinimus, stebėjimus, reglamentus ar normatyvus. Jam įsigaliojus, kontrolė taptų ne efektyvumo gerinimo rezultatu, o poveikiu visai bendruomenei ir jos valdymu“, – teigia LR Odontologų rūmų Tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus.

Rūmų Tarybos pirmininko teigimu, D. Mikutienės parengti projektai dubliuoja šiuo metu Vyriausybės inicijuotus LR Odontologijos praktikos įstatymo pakeitimus, kurie jau balandžio mėnesį turėtų būti svarstomi Seime.

„Nėra aišku, kuo D. Mikutienės teikiamas projektas yra pranašesnis už anksčiau Vyriausybės teiktą to paties teisės akto pakeitimo projektą. Priešingai, įvertinus D. Mikutienės Odontologijos praktikos įstatymo pakeitimo projektą, matyti, kad jame numatomas reguliavimas yra nenuoseklus, jo nuostatos yra nesuderintos tarpusavyje ir neatitinka teisės aktų reikalavimų“, – tikina A. Šeikus.

Projektų pakeitimais norima nustatyti, kad licencijas odontologams išduodančia institucija taptų Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VASPVT), tuo tarpu dabar galiojantis reguliavimas numato, kad licencijas odontologams išduodanti institucija yra LR Odontologų rūmai, kurie veikia taip pat kaip ir Notarų rūmai, Advokatų taryba.

„Mūsų žiniomis, tiek Vyriausybė, tiek Sveikatos apsaugos ministerija pritaria šiuo metu galiojančiam reguliavimui ir nemato poreikio rūmų funkcijas perduoti VASPVT ir nemanau, kad yra teisinga didinti valstybės valdymo išlaidas papildomų kontrolės organizacijų kūrimui. Priešingai – reikia mažinti biurokratinį aparatą. Be to, projektų rengėjai nepateikia argumentų, kodėl šiuo metu galiojanti tvarka yra ydinga bei kaip esamos problemos galėtų būti išsprendžiamos, funkcijas perduodant VASPVT“, – sako LR Odontologų rūmų Tarybos pirmininkas.

Odontolų rūmų atstovai organizavo susitikimus, apvalaus stalo diskusijas su Seimo nariais šiuo klausimu, tačiau Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė D. Mikutienė ignoravo Rūmų kvietimus juose dalyvauti.

Odontologai tikina, kad pritarus Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės siūlomam reguliavimui, kiltų neigiamos pasekmės: reikėtų papildomų reguliavimų spręsti Odontologų rūmų teisę priimti privalomus sprendimus subjektų, nesančių asociacijos nariais, atžvilgiu; be to, Odontologų rūmų funkcijoms, numatytoms įstatymuose, įgyvendinti turėtų būti skiriamas valstybės finansavimas, nes, nesant privalomos narystės, tikėtina, Rūmai negalėtų vykdyti jiems deleguotų valstybės funkcijų.

„Užuot bandę griauti odontologų savivaldą, valdžios atstovai turėtų rūpintis gyventojų sveikatos apsauga. Suaugusiam Lietuvos piliečiui valstybė skiria vos 10,33 eurų per metus dantims nemokamai taisyti, vaikui – 12,19 eurų. Tai juokingi pinigai. Net kaimyninėje Latvijoje nemokamai pacientų dantų priežiūrai per metus skiriama dešimtkart daugiau. Visą dešimtmetį veiklos mes nuolat siekėme, kad Lietuvoje pacientams sąlygos pagerėtų, tačiau Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai į mūsų siūlymus beveik visais atvejais nereagavo. Deja, valdžios laikas ir energija dėl mums neatskleidžiamų priežasčių yra skiriami visai kitiems dalykams“, – apgaileistavo A. Šeikus.

Rūmų vadovas neatmeta, kad jei šio įstatymo projektas bus teikiamas Seimui, odontologų bendruomenė bus priversta pasielgti drastiškai – streikuoti, išreiškiant nepasitikėjimą Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkei D. Mikutienei už vienasmeniškai inicijuojamus veiksmus, siekiant sunaikinti pirmąją Lietuvoje medikų savivaldą.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)