„Po 4 metų jam bus 14 ir plokštelės jau nebereikės, reikės kabių, – piktinosi mama ir užsiminė, kad buvo pasiūlyta ieškoti pagalbos privačiose odontologijos įstaigose.

Ką tokiu atveju daryti, pakonsultavo Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Grigarienė.

Keli svarbiausi dalykai yra šie:

a) pirma, šios priemonės (dantų plokštelės) kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, tačiau tik tam tikrų ligų ir būklių atvejais.

b) antra, už nuimamąjį ir profilaktiniai aparatą (plokštelę) iš PSDF biudžeto kompensuojama 69,79 euro. Tiek sumokama paslaugas vaikui suteikusiai gydymo įstaigai, sudariusiai sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl šių paslaugų.

c) trečia, pacientas (jo atstovas) gali pasirinkti įstaigą, kur tokios paslaugos vaikui bus suteiktos. Vilniaus TLK yra sudariusi ne vieną sutartį su įstaiga, dedančia vaikams ortodontines plokšteles. Taigi Žalgirio klinikos yra ne vienintelė įstaiga, teikianti minėtas paslaugas Vilniaus mieste. Tokių įstaigų vien Vilniuje yra 11.

Jei gyvenate kitur, analogiška informaciją rasite Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Klaipėdos TLK puslapiuose.

Vaikų tėvelius raginame pasidomėti, kokioje gydymo įstaigoje pas specialistą galima patekti per trumpesnį laiką ir rinktis būtent tą įstaigą, kur eilė trumpiausia.

Pirmiausia, tėvai su vaikais, turinčiais rūpesčių dėl dantukų, turi kreiptis į pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos, prie kurios vaikas prirašytas, gydytoją odontologą. Apžiūrėjęs ir įvertinęs dantų būklę gydytojas, jei yra būtina, vaiką siunčia gydytojo ortodonto konsultacijai. Tik gydytojas priima sprendimą, ar reikalingos dantų plokštelės.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu yra patvirtintas ligų, kurioms gydyti naudojamos PSDF biudžeto lėšomis apmokamos šios plokštelės, sąrašas (visą teisės aktą galima rasti čia). Šias ligas, apžiūrėjęs pacientą, nustato gydytojas ortodontas.

Kompensuojamosios ortodontinės plokštelės skiriamos tuomet, kai gydytojai nustato dantų raidos ir dygimo sutrikimų, dantų ir veido anomalijų, taip pat įgimtas veido – žandikaulių anomalijas ir deformacijas. Jeigu pradėjus gydyti vaikų ortodontines anomalijas iki 16 metų gydymas neužbaigiamas, jis tęsiamas ir toliau kompensuojamas iš PSDF lėšų, kol bus visiškai baigtas.

Šiai paslaugai gauti yra būtinas gydytojo siuntimas. Išduodamas siuntimą gydytojas turi informuoti pacientą, kuriose gydymo įstaigose tokios paslaugos teikiamos (nurodyti bent 3).

Gydymo įstaigų sąrašą, sudariusių sutartį su TLK dėl plokštelių, galima rasti Vilniaus TLK interneto svetainėje. Kaip skelbiama, Vilniaus mieste šias paslaugas galima gauti 11 gydymo įstaigų, pavyzdžiui, Antakalnio, Centro poliklinikoje ir kt.

Turint siuntimą gydymo įstaigoje reikia užsiregistruoti per 30 dienų. Vaikų tėvelius raginame pasidomėti, kokioje gydymo įstaigoje pas specialistą galima patekti per trumpesnį laiką ir rinktis būtent tą įstaigą, kur eilė trumpiausia.

Atkreipiame dėmesį, kad visiems privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams – tiek vaikams, tiek suaugusiems – PSDF lėšomis apmokamos sveikatos priežiūros paslaugos, jei jos atitinka sveikatos apsaugos ministro patvirtintus paslaugų teikimo reikalavimus ir dėl šių paslaugų teikimo gydymo įstaiga yra sudariusi sutartį su TLK.

TLK sutartis sudaro tik su tomis gydymo įstaigomis, kurios pageidauja šias paslaugas teikti. Todėl, vienos jų turi sutartis dėl vienų paslaugų, kitos – dėl kitų. Pavyzdžiui, viena gydymo įstaiga gali turėti sutartį ir dėl ortodonto odontologo konsultacijų, ir dėl breketų sistemų, ir dėl ortodontinių aparatų (plokštelių) uždėjimo, kita – tik dėl vienos ar kelių iš pirmiau išvardintų paslaugų. Tad registruojantis visada būtina klausti, ar paslaugos, kurių reikia pacientui, yra kompensuojamos iš PSDF.

Informuojame, kad visus rūpimus klausimus gyventojai gali pateikti el. paštu info@vlk.lt arba bendruoju ligonių kasų gyventojų informavimo telefonu (8 5) 232 2222.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)