Teisę į dantų protezavimo paslaugas, teikiamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, turi šios gyventojų grupės: sulaukusieji senatvės pensijos amžiaus, pripažintieji nedarbingais arba iš dalies darbingais, vaikai iki 18 metų.

Norintieji gauti nemokamą dantų protezavimo paslaugą pirmiausia turėtų keiptis į gydymo įstaigos, prie kurios yra prisirašę, gydytoją odontologą, kuris nustato, ar žmogui gali būti teikiamos kompensuojamos dantų protezavimo paslaugos.

Gydymo įstaigai, kurioje yra prisiregistravęs, pacientas turi pateikti šiuos dokumentus: prašymą įrašyti į dantų protezavimo laukiančiųjų sąrašus, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (pasą arba tapatybę patvirtinančią kortelę), dokumentą, įrodantį teisę gauti dantų protezavimo paslaugas (pensininko arba neįgaliojo asmens pažymėjimą), gydytojo odontologo išvadą dėl dantų protezavimo reikiamumo (formą 027/a).

Paciento dokumentus gavusi įstaiga pateikia gautą prašymą teritorinei ligonių kasai, kuri įtraukia pacientą į savivaldybės gyventojų, laukiančių dantų protezavimo paslaugų, sąrašą. Kiekvienas įtrauktas į sąrašą asmuo gauna pranešimą apie savo numerį eilėje. Vaikams, įtrauktiems į sąrašą, dantys protezuojami be eilės.

Sulaukus TLK pranešimo paštu apie įrašymą į eilę dantų protezavimo paslaugoms gauti, galima kreiptis į bet kurią įstaigą (taip pat ir į privačią, nesudariusią sutarties su TLK), tačiau turinčią licenciją odontologinės priežiūros paslaugoms teikti. Pasinaudojus tokia galimybe už dantų protezavimą susimokama, o vėliau kreipiamasi dėl šių išlaidų kompensavimo į TLK.

„Visi pacientai, įtraukti į eilę dantų protezavimo paslaugoms gauti, turi galimybę dantis susitvarkyti už savo pinigus ir vėliau kreiptis į TLK dėl kompensacijos grąžinimo. Tokiu atveju paslaugas jie gaus greičiau", – atkreipia dėmesį Šiaulių TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Dalia Miniauskienė. Nusprendusieji patys sumokėti už protezavimą išlaidų kompensaciją gaus atėjus eilei – įgijus teisę į kompensaciją.

Jeigu žmogus nesirenka galimybės protezuoti dantis už savo lėšas ir gauti kompensaciją, laukia eilėje nemokamoms dantų protezavimo paslaugoms. Sulaukusiam savo eilės žmogui ligonių kasa paštu išsiunčia: pažymą apie teisę gauti dantų protezavimo paslaugas ir sveikatos priežiūros įstaigų, su kuriomis ligonių kasa yra sudariusi sutartis dėl dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo, sąrašą. Gavęs tokią pažymą žmogus turi ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo jos išsiuntimo datos kreiptis į vieną iš sąraše nurodytų gydymo įstaigų, kur ir bus atliekamas protezavimas.

„Svarbu žinoti, kad sulaukus savo eilės, pasirinkti kitą, ne sąraše nurodytą gydymo įstaigą, negalima. Ši galimybė yra tik nusprendusiesiems protezuotis už savo lėšas ir laukti kompensacijos“,– įspėja D. Miniauskienė.

Jei dėl sveikatos būklės ar kitų svarbių priežasčių žmogus nori atidėti protezavimą, ligonių kasai reikia pateikti: protezavimo atidėjimo prašymą (ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo kvietimo protezuoti dantis išsiuntimo datos), gydytojo išvadą apie sveikatos būklę, trukdančią protezuoti dantis. Tokiu atveju protezavimo data suderinama iš naujo.

Jei per tris mėnesius nesikreipiama dėl dantų protezavimo arba dėl paslaugos atidėjimo, žmogus išbraukiamas iš sąrašo ir praranda teisę gauti kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas.
Perleisti savo eilės kitiems šių paslaugų laukiantiems žmonėms negalima.

„Teise į kompensaciją galima pasinaudoti tik individualiai, šią teisę įgyja tik konkretus asmuo, kuris priklauso tam tikrai apdraustųjų grupei ir kuriam gydytojas odontologas yra nustatęs, kad dantų protezavimas yra reikalingas, – teigia D. Miniauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)