Pastaruoju metu dantų priežiūros svarba akcentuojama viešoje erdvėje taip stipriai, kad galima pagalvoti, jog tai – vienintelis sveikų dantų garantas, rašoma pranešime spaudai. Tačiau Kauno klinikos „Angitia“ odontologas M. Gaučys sako, kad pirmiausia reikia tuos sveikus dantis turėti, o tinkama jų priežiūra tik padės išsaugoti.

Ką reikėtų žinoti ir į ką atkreipti dėmesį, jei norime išsaugoti sveikus dantis? Kokie produktai itin svarbūs dantims ir visam žmogaus organizmui? Kaip pasireiškia konkrečių vitaminų ir mikroelementų trūkumas, kokios to trūkumo pasekmės?

Priežasčių, dėl kurių prarandami dantys, esama įvairių. Vien tik priežiūros neužtenka. Anot odontologo, sveikų dantų pagrindas – visavertė, subalansuota mityba, pakankamas vitaminų bei mikroelementų kiekis maiste ir sveikas gyvenimo būdas. Trūksta būtiniausių maisto medžiagų ir vitaminų su mikroelementais? Nuolat neišsimiegate, organizmas fiziškai bei psichiškai pervargęs. Griežiate dantimis ir dar nuolat alinate save žalingais įpročiais? Tuomet nei išgydyti, nei sveiki dantys visos gyvenimo trukmės neatlaikys.

Gendantys dantys – netinkamo gyvenimo būdo ir nevisavertės mitybos pranašai

1. Skorbutasvitamino C trūkumas. Paraudonuoja dantenos, prasideda dantenų uždegimas – gingivitas, kuris gali peraugti į periodontitą, pradeda klibėti ir galiausiai iškrenta dantys. Senais laikais skorbutas būdavo dažna jūreivių, keliautojų ir kitų žmonių, neturėjusių visavertės mitybos žinių arba galimybių tinkamai maitintis, problema.

Citrina

Ryšys tarp skorbuto ir daržovių bei vaisių trūkumo pastebėtas dar XVIII a., o 1753 m. britų gydytojas James Lind, atlikęs klinikinius tyrimus, pasiūlė geriausią priemonę nuo šių dantenų ligų – citrinas. Be citrinų, gausūs C vitamino šaltiniai yra kiti citrusiniai vaisiai, juodieji serbentai, švieži ir ypač rauginti kopūstai, ankštiniai pipirai, špinatai, brokoliai, žiediniai kopūstai ir net bulvės.

Šiais laikais skorbutas yra sąlyginai retas.

2. D hipovitaminozė, arba vitamino D trūkumas. Vitaminas D padeda ne tik apsaugoti dantis nuo dantų ėduonies, bet ir organizmui įsisavinti dantims būtiną kalcį. Vitamino D gali trūkti, jei žmogui neužtenka saulės šviesos, taip pat kai kurių vidaus organų sutrikimų.

Vitaminas D

Pagrindinis vitamino D šaltinis yra saulės šviesa, o iš maisto produktų – žuvis (lašiša, silkė, skumbrė), kiaušinio trynys, žuvų taukai. Trūkstant organizmui D vitamino, ypač žiemos metu, žuvų taukus rekomenduojama naudoti pasitarus su gydytoju arba vaistininku, nes per didelis jų kiekis gali pakenkti labiau, nei trūkumas.

3. Kalcio trūkumas. Apie kalcio svarbą kaulams ir dantims tikriausiai žino visi. Kalcis yra būtinas dantims, dantų emaliui, žandikaulio ir kitų kaulų formavimuisi bei augimui. Šio mikroelemento trūkumas gali sukelti osteoporozę – kaulų trapumą. Puikus kalcio šaltinis yra pieno produktai, sardinės, lašišos, žiediniai kopūstai, dauguma žalių lapinių daržovių, pupos.

4. Magnio trūkumas sukelia panašias problemas, kaip ir kalcio trūkumas. Magnis yra labai reikalingas dantų emaliui, patiems dantims, žandikauliui ir, aišku, likusiems kaulams, nekalbant apie gausybės kitų ligų prevenciją.

5. Vitamino A trūkumas. Trūkstant šio vitamino, pradeda džiūti burna. Trūkstant seilių, dantys silpniau apsaugomi nuo bakterijų. Burnos sausumas dažnai paskatina dantų ligas. Tai viena priežasčių, dėl kurių miegoti išsižiojus yra žalinga dantims, todėl būtina šalinti priežastis (ligas), kurios tai sąlygoja.

6. Apie fluoro ar jo anijono – fluorido svarbą dantims tikriausiai irgi yra girdėję visi. Fluoridas dažnai naudojamas kaip dantų pastų sudėtinė dalis, rekomenduojamas odontologų. Jis mineralizuoja ir stiprina dantis, padeda išvengti dantų ėduonies, yra reikalingas normaliam žandikaulio ir kitų kaulų vystymuisi. Tačiau būtina žinoti, kad fluorido perteklius ne mažiau žalingas nei jo trūkumas. Per dideli fluorido kiekiai organizme trukdo magnio ir kalcio apykaitai. Šie būtini dantims elementai aprašyti aukščiau.

Fluoro svarba dantims pastebėta apie 1940-uosius, o dabar jis yra Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) būtiniausių medžiagų sąraše. Šio elemento organizmas gali gauti, jei naudojate fluoruotą dantų pastą. Kai kuriose šalyse nedideli fluorido kiekiai dedami į centralizuotai tiekiamą geriamąjį vandenį.

7. Jodas padeda vystytis dantims, todėl ypač reikalingas augančiam vaiko bei paauglio organizmui.

Dantys – sveikatos atspindys

Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ specialistas Mindaugas Gaučys pabrėžia ne tik išvardintų vitaminų ir mikroelementų būtinybę dantų sveikatai, bet ir atskirų kasdienės veiklos bei mitybos elementų svarbą ir darnią jų visumą – gyvenimo būdą.

„Dantys yra tik sveikatos atspindys“, – konstatuoja odontologas. „Dantų gydymą galima sąlyginai palyginti su ypač sudėtinga kosmetine procedūra. Kaip nesveiko organizmo nesveiką odos išvaizdą galima tam kartui atgaivinti kosmetinėmis priemonėmis, taip ir dantų gydyme – kol yra priežastis, yra ir pasekmė –sugydyti dantys nesveikame organizme sveikais netaps“, – paaiškina specialistas. Ir pabrėžia, kad kalbame ne apie sugydyto danties buvusios infekcijos arba ėduonies galimą atsinaujinimą, ne apie plombų galimą kritimą, bet apie naujai pažeidžiamus dantis arba kitas jų vietas.

Nors šiuolaikinė odontologija tobulėjai šuoliais, odontologas pataria kasdien rūpintis sveikata. Tinkama dantų priežiūra ir bendra organizmo sveikata – štai tos pagrindinės priežastys, padedančios visą gyvenimą išsaugoti sveikus arba kokybiškai užplombuotus dantis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)