Gali privesti prie dantų kanalų uždegimo

Viešojoje erdvėje vienos nuomonės formuotojos paskleista žinutė apie tai, kad ši pasidarė estetinį plombavimą be ortodontinio gydymo, nepraslydo pro šios srities specialistų akis. Influencerė savo sekėjams pasakojo pagaliau radusi kliniką, kuri jai atliko estetinį plombavimą, prieš tai nedarant dantų tiesinimo procedūros. Ji teigė, esą visos kitos klinikos, į kurias kreipėsi prieš tai, liepė nešioti breketus ar net darytis žandikaulio operaciją. Neilgai trukus, atsirado ir kitų, pasakojančių apie tai, kad norint susitvarkyti kreivus dantis keliaujama į Turkiją, mat ten taip pat nereikalaujama prieš tai atlikti ortodontinio gydymo. Tačiau pasak J. Sutkaus, tokiu būdu pasiekiami rezultatai – tik trumpalaikiai.

Jonas Sutkus

„Šiomis dienomis internete išpopuliarėjo nuomonė, kad estetinis plombavimas gali būti išeitis visiems pacientams, kurie nori gražios šypsenos ir tiesių, baltų, lygių dantų be jokių papildomų procedūrų. Ši nuomonė yra klaidinanti ir neteisinga. Estetinis plombavimas yra puiki priemonė, norint atstatyti nudilusius, nusidėvėjusius ar netaisyklingos anatominės formos dantis. Tačiau šis gydymo būdas yra tikslingas tik esant taisyklingam sąkandžiui ir tiesiems dantims, todėl dažnai prieš estetinį plombavimą yra reikalingas ortodontinis gydymas.

Darant estetinį plombavimą ant kreivų dantų, prarandama daug sveiko danties audinių. Kreiva danties dalis dažniausiai yra tiesiog nugręžiama prilipdant plombos gabalą, taip imituojant danties tiesumą. Tai gali sukelti dantų jautrumą ar net dantų kanalų uždegimą. Toks gydymo būdas yra nesuderinamas su sveikų dantų siekiu, o nukreiptas į trumpalaikius estetinius rezultatus“, – įspėja J. Sutkus.

Skylančios ir greitai susidėvinčios restauracijos

Specialisto teigimu, estetinį plombavimą atliekant prieš tai neištiesinus dantų, didėja ir ėduonies bei kitų ligų rizika.

„Restauracijos, atliktos ant kreivų, netaisyklingai išsidėsčiusių dantų ir netaisyklingo sąkandžio, yra imlios skilimams, lūžiams, dėvisi gerokai greičiau. Dėl netaisyklingo sąkandžio ir dantų padėties anomalijų, krūvis dantims pasiskirsto netaisyklingai, apkraunamos tokios vietos, kurios fiziologiškai apkrovos gauti neturėtų. Tai lemia estetinių restauracijų trumpaamžiškumą, skilimus ir greitą dėvėjimąsi. Esant dantų padėties anomalijoms ir jas bandant užmaskuoti estetiniu plombavimu, yra dedamos masyvios plombos, dažnai sukuriančios nišas, kurios yra sunkiai išvalomos. Tai gali lemti ėduonies ir periodonto ligų vystymąsi“, – teigia ortodontas.

Estetinis dantų plombavimas

J. Sutkus ragina netikėti internete sklandančiais gandais, o pasikliauti šios srities profesionalais ir priduria, kad estetiniu plombavimu neturėtų būti sprendžiamos rimtesnės ortodontinės problemos.

„Ortodontinės anomalijos gali lemti raumenų ir smilkininio apatinio žandikaulio sąnario skausmus. Estetinis plombavimas yra orientuotas tik į estetiką – raumenų ir sąnario skausmai estetinio plombavimo būdu išsprendžiami nebus. Raginčiau visus prisiminti, kad sveikata – ne drabužis. Tad nepamirškite ja tinkamai rūpintis, – pabrėžia J. Sutkus.

Jonas Sutkus
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją