Apklausų duomenimis, į specialistus delsiama kreiptis ne tik dėl aplaidumo, bet ir dėl jaučiamos skausmo baimės ar laiko trūkumo. Vis dar sklando mitas, kad dantų atkūrimas yra sudėtinga, nemaloni ir ilgai trunkanti procedūra.

Rasos Babičenko ir Povilo Puskunigio chirurginės odontologijos ir veido estetikos klinikos implantuojantis gydytojas odontologas Povilas Puskunigis pranešime žiniasklaidai sako, kad tobulėjančių medicinos technologijų dėka šiais laikais dantų atkūrimas paprastas, komfortiškas ir greitas. Tačiau, specialistas įspėja, kad ilgas delsimas komplikuoja situaciją, išbalansuoja visą organizmą, todėl vėliau gali prireikti sudėtingesnio, brangesnio ir ilgiau trunkančio gydymo.

Gydytojo teigimu, uždelstas dantų atkūrimas gali turėti rimtų pasekmių ne tik išvaizdai, bet ir sveikatai. Laiku neatkūrus prarastų dantų, šalia esantys sveiki dantys lieka be atramos, ima krypti ir slinktis į trūkstamų dantų vietą. Iškrypusius dantis sunkiau gerai išvalyti, todėl padidėja karieso ir kitų ligų rizika. Sumažėjus tarpams tarp sveikų dantų, vėliau gali būti sudėtinga atkurti prarastus dantis, nepakenkiant aplinkiniams.

Nematomi šoniniai dantys labai svarbūs ir kramtymo funkcijai užtikrinti.

„Netekus dantų vienoje pusėje šią funkciją perima kitos pusės dantys, jiems tenka daugiau krūvio, todėl padidėja nusidėvėjimo ar lūžio rizika. Pasikeičia raumenų biomechanika, daugiau apkraunamas apatinio žandikaulio sąnarys. Netekus dantų ir delsiant juos atkurti, vystosi dantų eilių ir žandikaulių deformacijos, dantys pradeda judėti link atsiradusių tarpų, dingsta harmonija.

Dėl atsirandančių tarpų ir pajudėjusių dantų eilių nukenčia kramtymo funkcija, o dėl blogai sukramtyto maisto gali sutrikti virškinimas. Prarasti dantys gali sukelti ir šveplavimą ar kitus kalbos sutrikimus“, – galimas dantų praradimo pasekmes vardina gydytojas.

Povilas Puskunigis

Dėl dantų trūkumo nyksta žandikaulis, žemėja sąkandis. Nusprendus dantis atkurti vėliau, dažnai prireikia žandikaulio kaulo priauginimo (augmentacijos) ir sinuso dugno pakėlimo operacijų. Žemėjant sąkandžiui, kinta ir veido bruožai – įdumba skruostikauliai, formuojasi raukšlės, žmogus atrodo gerokai vyresnis nei yra iš tikrųjų. Keičiasi ir kasdienio gyvenimo įpročiai. Dėl patiriamo psichologinio ir fizinio diskomforto juokiantis, kalbant, valgant sumažėja noras bendrauti, atsisakoma mėgstamos veiklos.

Povilo Puskunigio teigimu, pažangiausias šiuo metu dantų atkūrimo būdas, džiuginantis savo funkcionalumu ir nauda sveikatai – dantų implantacija. Pasak gydytojo, dantų implantacija leidžia pilnai atstatyti visas dantų funkcijas ir pasižymi natūralia estetika. Jos pagalba galima atkurti prarastus pavienius dantis visiškai nepakenkiant sveikiems, o taip pat atstatyti net visiškai bedančius žandikaulius.

„Pasitelkiant mažus varžtelius, pakeičiančius dantų šaknis, ant jų galima sukurti tobulai atrodančius ir funkcionuojančius dantų protezus.

Ant implantų protezuoti dantys beveik nesiskiria nuo tikrų. Šis metodas greitai išsprendžia sveikatos problemas, sugrąžina patrauklią išvaizdą, pasitikėjimą savimi ir vėl leidžia džiaugtis pilnaverčiu gyvenimu. Priklausomai nuo paciento klinikinės situacijos ir finansinių galimybių, siekdami užtikrinti nepriekaištingą kramtymo funkciją ir natūralų pojūtį, siūlome skirtingus dantų atkūrimo variantus: sriegiame vieną, du, keturis ar daugiau implantų.

Pasaulyje pripažintų gamintojų implantai sukurti taip, kad atliekant procedūrą, būtų taikomas minimaliai invazyvus gydymas, nesukeliantis pacientui jokių nemalonių pojūčių“, – pasakoja dantų atkūrimo specialistas.

Sparčiai tobulėjant technologijoms, pacientams siūlomi pažangiausi gydymo būdai ne tik garantuoja maksimalų komfortą gydymo metu, užtikrina nepriekaištingą rezultatą, bet ir taupo jų laiką. Modernūs gydymo metodai padeda implantacijos procesą suplanuoti ypatingai tiksliai ir visiškai nesutrikdyti įprasto paciento gyvenimo ritmo.

Gydytojo teigimu, atkurti prarastus dantis laikinais protezais dažnai nereikia nei dienos – prarastas dantis gali būti atstatytas to paties vizito metu. Nuolatinės restauracijos technikų laboratorijose taip pat gali būti pagaminamos labai greitai, todėl jau kitą dieną pacientai gali džiaugtis nuolatiniais dantų protezais.

Skaitmeninė odontologija, pasitelkiant dantų skenavimo, 3D spausdinimo, frezavimo įrangą leidžia sutrumpinti gamybos laiką, ir preciziškai tiksliai pagaminti ypatingai kokybiškus dantų protezus, maksimaliai atitinkančius individualius kiekvieno žmogaus poreikius.

Baigdamas pokalbį gydytojas odontologas Povilas Puskunigis pabrėžia, kad dantų atkūrimas sugrąžina ne tik gražią šypseną. Kartu keičiasi žmogaus fizinė ir psichologinė savijauta. Atkurta kramtymo funkcija leidžia mėgautis norimu maistu, kokybiškai jį sukramtyti. Pagerėja virškinimo sistemos darbas ir bendra organizmo būklė, pamirštami kalbos sutrikimai. Dingsta nepilnavertiškumo jausmas, vėl norisi bendrauti, nevaržomai šypsotis. Tyrimais įrodyta, kad po dantų atkūrimo dauguma žmonių tampa laimingesni, labiau pamilsta save.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją