„Vertinčiau, jog apie pusė visų besikreipiančių pacientų – vyresnio amžiaus žmonės, praradę dalį dantų dėl vaikystėje ir jaunystėje taikytų, švelniai tariant, netobulų gydymo metodų. Kita pusė atvykstančiųjų – ganėtinai jauni žmonės, kurių pagrindiniai kramtomieji dantys jau būna ne tik pažeisti kariozinio proceso, bet ir nemažai nudilę: dėl netinkamos mitybos, naktinių griežimų“, – pasakoja J. Čepienė.

Pasak specialistės, tokios būklės dantis belieka tik protezuoti vainikėliais, o kartais – net pašalinti. Deja, pacientai su pakankamai gera asmenine burnos priežiūra sudaro mažiausią dalį – jiems po pirmos konsultacijos užtenka taikyti tik estetinį gydymą.

Dantų praradimo pasekmės

Odontologė išskiria, jog dantys mūsų gyvenime yra neįtikėtinai svarbūs – atlieka estetinę, fonetinę bei kramtymo funkcijas. Visgi dažnas žmogus galvoja, jog vieno ar kelių dantų netekimas tėra menka bėda, nes jo nesimato, o ir kramtymui turi dar virš 20 kitų.

Bedantis

„Toks mąstymas labai klaidingas, nes praradus net ir vieną dantį gretimi, likę be atramos, pradeda judėti, slinkti į prarastojo vietą. Trūkstamo danties funkciją perima kiti dantys – tad kuo mažiau dantų, tuo daugiau krūvio atitenka likusiesiems. O tai pagreitina jų dilimą, žemėja sąkandžio aukštis, netolygiai ir netvarkingai pasiskirsto sąkandžio krūvis“, – vardija odontologė.

Gydytoja įspėja, jog dėl šių priežasčių atsiranda didelė tikimybė lūžiams, dantų jautrumui, priekiniai dantų trupėjimui, pasislinkimui. Pradeda varginti ir estetinis faktorius. Netvarkingai pasiskirstęs kramtymo krūvis turi įtakos ir kramtomųjų raumenų įtampai bei pokyčiams sąnaryje. Gali atsirasti sąnario traškesys, sąnario ar raumenų skausmai. Žemėjant sąkandžiui, pasikeičia ne tik dantų, bet ir veido išvaizda – gali atsirasti raukšlių, įdubimų, lūpos kontūro pokyčių.

„Seniai žinomas faktas, jog tie, kurie gali drąsiai šypsotis, jaučia didesnį pasitikėjimą savimi, nevaržomai bendrauja su draugais bei kolegomis. Taigi dantų praradimas gali nemenkai paveikti mūsų socialinį gyvenimą bei savijautą“, – sako ji.

Specialistės teigimu, taip pat reikia nepamiršti, kad atkurti vieną prarastą dantį yra paprasčiau ir greičiau, nei atlikti didelius pokyčius burnoje. Todėl pašalinus dantį ne vėliau kaip po 6 mėn. J. Čepienė rekomenduoja planuoti implantacijos procedūras, o uždelsus tai padaryti įspėja dėl galimai ilgesnio bei brangesnio atkūrimo proceso.

Du kartus pasvarstykite, ar tikrai sutaupysite

Kaip paskutinį žingsnį, rekomenduojamą tik tada, kuomet specialistas nemato jokio šanso dantį išsaugoti, odontologė įvardija jo šalinimą. Tačiau yra nemažai metodų, kai dantis galima sutvirtinti ir suprotezuoti – net jei pažeidimas apima 50–70 proc. danties vainiko audinių.

„Dažnu atveju pacientai vengia laiku kreiptis į odontologą protezavimo klausimais, nes įsivaizduoja šį procesą kaip ilgą, varginantį bei reikalaujantį daug investicijų. Taupymo sumetimais pasitaiko, jog žmogus kreipiasi dėl danties dalies nuskilimo ir, nepaisydamas rekomendacijų protezuoti, prašo dantį atkurti plombavimo būdu“, – pasakoja odontologė.

Dantų implantai

J. Čepienė įspėja, jog tokioje situacijoje su laiku atskyla kitas gabaliukas, o tuomet vėl prašoma plombuoti, esą toks sprendimas atrodo pigesnis. Visgi po kurio laiko atvykus protezavimui gali tekti išgirsti atsakymą, jog protezuoti per vėlu, nes nebeliko pakankamo kiekio patikimų danties audinių bei atsirado įtrūkimų. Telieka dantį tenka šalinti ir sriegti implantą – atsisakius minimalaus vainikėlio jau po pirmo nuskilimo, tai bus kur kas brangesnis gydymo planas.

„Norėčiau nuraminti, kad joks gydymas ir protezavimas nepradedamas iš karto. Pirmas etapas – konsultacija, kuriuos metu atliekami nuodugnūs tyrimai, reikalingos rentgeno nuotraukos arba kompiuterinė tomografija. Tuomet klientui pasiūlome ne vieną, o du, tris ar daugiau gydymo ir protezavimo sprendimų. Pacientas pasirenka labiausiai jo lūkesčius ir galimybes atitinkantį metodą“, – teigia gydytoja.

Net ir sudėtingos procedūros netrikdo planų

Gydytojos teigimu, dantų gydymo, protezavimo ar pavienių dantų šalinimo ir netgi implantacijos procedūros gali būti atliekamos nesutrikdant paciento dienos rutinos bei planų – po vizito klientai drąsiai gali grįžti į darbą bei užsiimti įprasta veikla. Kiek kitaip yra tuo atveju, jei žmogus neturi nei vieno danties ar planuojama visos burnos chirurginė intervencija, kuomet šalinamas nemažas kiekis sugedusių ir protezavimui netinkamų dantų.

Bedantis

„Viena didesnių procedūrų – kai visi dantys pašalinami per vieną vizitą ir kartu įsriegiami keturi ar šeši implantai, ant kurių bus atkurti visi vieno žandikaulio dantys. Po tokios procedūros pacientas gali jaustis kiek pavargęs, gali prireikti vienos ir kelių skausmą malšinančių tablečių, bet netgi po to dažnu atveju lengvai grįžtama prie kasdienės veiklos“, – pasakoja J. Čepienė.

Anot burnos specialistės, naudojant pažangiausias technologijas įmanoma dienos tikslumu sudėlioti gydymo tvarkaraštį – visų procedūrų grafiką iš anksto suplanuoti itin kruopščiai, atsižvelgiant į laikinų protezų gijimo ir kitų procesų laiką.

„Atkuriant pavienį dantį žmogui tereikia pirmojo vizito pas burnos chirurgą implantacijai – po 3–6 mėn. padaromas skaitmeninis burnos atspaudas, o jau po savaitės vainikėlis prisukamas prie implanto ir gali atlikti savo tiesioginę funkciją. Visi vizitai gali būti planuojami kad ir paciento pietų pertraukos metu“, – pacientus ramina gydytoja.

Odontologės teigimu, net ir planuojant ant implantų atkurti viso žandikaulio dantis, pacientas irgi neturėtų nerimauti. Pašalinus sugedusius dantis ir įsriegus implantus, jau tą pačią dieną ar kelių parų bėgyje paciento implantai suprotezuojami laikinais dantimis, su kuriais žmogus gali laisvai bendrauti, šypsotis, užsiimti kasdiene veikla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją