Odontologų rūmai kainų pokyčio neatmeta.

„Tikėtina, kad atsilieps, šiuo metu ekonominė situacija visame pasaulyje yra labai nestabili, matome visų kainų augimą“, – LNK Žinioms sakė Odontologų rūmų tarybos narys Bronius Einars.

„Mes suprantame, kokia jautri tema yra odontologinių paslaugų kainos ir jos tikrai daug kam sunkiai įperkamos, bet čia yra dar vienas momentas, kuris kainas visiems augins ir nesuteiks pridėtinės vertės“, – sakė gydytojas odontologas Vytautas Tamošiūnas.

Kai kurie atliko ir tam tikrus skaičiavimus.

Protiniai dantys

„Mes esame realiai paskaičiavę, kad naudojantis e.sveikata mes prarandame pacientui skiriamą laiką apie 30 proc. Tai prarastas laikas klinikai, daro įtaką ir klinikos pajamoms“, – kalbėjo odontologijos klinikos konsultantas Rytis Ražanauskas.

Pasak Sveikatos apsaugos ministro patarėjo Tomo Bagdono, jei kainų kilimas yra bendras, dėl to turėtų rūpintis konkurencijos tarnyba. Tačiau šiuo metu SAM indikacijų tam nemato.

Būtinybė suvesti odontologams duomenis į sistemą įsigaliojo nuo rugsėjo 1 dienos. Jei odontologijos klinika neprisijungia į e.sveikatą ir per 3 mėnesius šios klaidos nepataiso, gresia licencijos atėmimas.

R. Ražanauskas apibendrina: „Verslas sau, o valstybė – sau.“

Pradžia kiek chaotiška. Anot ministerijos, prasidėjus rugsėjui, registracijos procedūros nebuvo pradėjusios dar apie 200 įstaigų.

Dantisto kabinetas

„Kaip visą laiką, naujovės sukelia sumaištį“, – sakė T. Bagdonas.

Odontologai sako priešingai – sumaištį kelia ne naujovės, o pati ministerija, reikalaudama, ko neįmanoma padaryti.

„Surašome pilną formulę, kiek plombuotų dantų, kiek sveikų, protezuotų dantų. O e.sveikatos formoje to negalime užpildyti, ji nepritaikyta odontologams“, – kalbėjo gydytoja odontologė Goda Usevičiūtė.

Informacijos suvedimas į e.sveiktą turėtų padėti tiek pacientams, tiek gydytojams. Pavyzdžiui, keliaujant per skirtingas įstaigas, specialistus ir miestus.

„Prasmės didelės, kad įvyks tas keitimasis informacija, didelės nėra, nes kitas gydytojas, atsidaręs sistemą, negalės turėti pilno vaizdo. Negalės matyt rentgeno nuotraukų, negalės matyti paprastų nuotraukų“, – sakė gydytojas odontologas V. Tamošiūnas.

Protiniai dantys

Dabar gydytojai tokius duomenis turi dubliuoti, dažnai rašant į vidines sistemas ar į popierines korteles.

„Nenorime kritikuoti ar kelti panikos. Kažkokią dalį duomenų tikrai galime įvesti, bet norime atsakingo požiūrio į mus ir neklaidinti visuomenės sakant, kad odontologai piktybiškai atsisako vesti duomenis“, – kalbėjo B. Einars.

Ministerija pripažįsta, kad pokyčių reikia, sistemos atnaujinimas numatomas.

„Tobulumui ribų nėra, reikia sutikti su šituo. Pati e.sveikata labiau pritaikyta bendriniams duomenims“, – sakė T. Bagdonas.

Šiuo metu licencijas teikti odontologijos paslaugas Lietuvoje turi daugiau nei 2 tūkstančiai įstaigų. Ministerija sako, kad nauja tvarka užtikrins skaidrumą.

„Tai nepatogi tema odontologams, bet matome iš Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenų, kad odontologai yra po padidinamuoju stiklu“, – kalbėjo T. Bagdonas.

Visą LNK Žinių reportažą galite žiūrėti čia: