Burnoje esančių bakterijų reikšmė mūsų sveikatai

Mūsų burna – tarsi „durys“ į organizmą, nuo jos prasidada virškinimo ir kvėpavimo takų veikla. Todėl labai svarbu, kad šios „durys“ būtų sandarios ir nepraleistų svetimšalių. Vidutinio suaugusio žmogus burnos ertmėje yra apie 200 skirtingų rūšių bakterijų, kurių iš viso burnoje yra apie 50–100 milijardų. Šių skirtingos bakterijų populiacija burnoje dar vadinama burnos mikroflora (mikrobioma, mikrobiota). Burnos mikroflora yra labai svarbi mūsų sveikatai, įsivyravus burnoje patogeninėms bakterijoms, prasideda ne tik burnos ligos bet ir viso organizmo. Žemiau apžvelgsime burnos mikrofloros ryšį skirtingomis organizmo sistemų ligomis.

Virškinimo trakto sistemos ligos

Nustatyta, kad virškinimo trakto sistemos ligos, kaip: kepenų cirozė, virškinimo trakto vėžys bei žarnyno uždegimas yra susijusios su burnos mikrofloros pokyčiais. Ištirta, kad virškinimo trakto vėžio rizika didėja asmenims, sergantiems periodonto liga arba netekusiems dantų.

Žarnynas

Nervų sistemos ligos

Taip pat įrodytas ryšys tarp nervų sistemos ligų ir burnos mikrofloros pokyčių. Viena iš tokių ligų – Alzhaimerio. Specifinė burnoje esanti bakterija phyla Treponema, aptinkama šia liga sergančių asmenų smegenyse. Šių bakterijų kiekis burnos ertmėje pas Alzhaimerio liga sergančius asmenis yra didesnis, palyginus su sveikais asmenimis. Tai leidžia mokslininkams net svarstyti galimybę, specifines bakterijas, būdingas tai ligai, panaudoti, kaip diagnostikos priemone.

Endokrininės sistemos ligos

Burnos mikroflora turi glaudžias sąsajas su endokrininės sistemos ligomis. Įrodyta, kad diabetas, nėštumo komplikacijos ir nutukimas yra susiję su burnos mikroflora. Pavyzdžiui tarp periodonto ligos ir diabeto yra abipusis ryšys. Periodontito ligą sukeliančios bakterijos dalyvauja homeostazėje ir veikia kelis patologinius procesus, įskaitant diabetą. O tuo metu, pats diabetas yra periodontito rizikos veiksnys ir padidina ligos sunkumą. I tipo cukriniu diabetu sergantiems asmenims pasireiškia sunkesni periodonto ligos požymiai, nepaisant jų amžiaus. Tuo tarpu vienas iš nutukimo rizikos veiksnių yra uždegiminiai procesai, kuriuos neretai sukelia dantų ėduonis ir periodontitas. Tyrimais yra nustatytas šių ligų teigimas ryšys aukštesniu kūno masės indeksu.

Imuninės sistemos ligos

Žmogaus imuninės sistemos funkcijos yra stipriai susijusios su burnos mikrofora. Pastebimas ryršys su tokiomis ligogimis, kaip reumatoidinis artritas. Nors genetinis polinkis į reumatoidinį artritą susijęs su genais, įrodyta, kad aplinkos veiksniai taip pat prisideda prie ligos išsivystymo. Atlikti tyrimai parode, kad žarnyno, dantų ar seilių mikroflora yra skirtinga tarp reumatoidiniu artritu sergančių asmenų ir tarp sveikų.

Širdies ir kraujagyslių sistemos ligos

Epidemiologiniai tyrimai patvirtina teigiamą ryšį tarp periodontito ir koronarinės širdies ligos, smegenų kraujagyslių ligų. Atliktas tyrimas 2018 metais atskleidė, kad periodontitu sergantys asmenys turi daugiau nei dvigubai didesnę insulto riziką, palyginti su periodontologiškai sveikai asmenimis (Sen, Giamberardino, Moss, ir kt., 2018 ).

Taigi, naujausios mokslinių tyrimų apžvalgos motyvuoja savo šypsenas puoselėti ne tik tam, kad jos džiugintų aplinkinius, bet ir tam, kad jaustumės geriau bei išvengtume įvairių ligų. Ir atvirkščiai, norėdami pagerinti burnos būklę turime rūpintis savo organizmu, o jei jau sergame, privalome tas ligas gydyti.

Parengė visuomenės sveikatos stiprinimos specialistė,
vykdanti visuomenė sveikatos stiprinimą
burnos sveikatinimo srityje:
Karolina Sankauskaitė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją