JAV ir Europos Sąjungoje atlikti tyrimai rodo, kad tik vos dešimt procentų gyventojų neturi jokių problemų su savo dantims, rašoma pranešime spaudai.

Praėjusius 20 metų dantų protezavime daugiausia buvo naudojama metalo keramika, kadangi naudojant šią medžiagą buvo pasiekiami ypač geri gydymo rezultatai nei naudojant kitas medžiagas.

Tačiau kažkada buvęs modernus sprendimas tapo atgyvena ir rinkoje atsiranda technologiškai daug pažangesnių sprendimų. Vienas tokių – cirkonio oksido konstrukcijos, arba kitaip žinomos kaip „cirkonio vainikėlis“. Specialistai teigia, kad ši naujovė ypač paklausi, kadangi po gydymo naujas protezuotas dantis beveik nesiskiria nuo tikrųjų.

Odontologė Eglė Vitkevičienė sako, kad cirkonio implantai turi daug teigiamių savybių, tačiau svarbiausias – ilgaamžiškumas.

„Iš cirkonio gaminami itin natūralią išvaizdą turintys protezai. Vienas pagrindinių jų privalumų – protezų ilgaamžiškumas. Jie yra ypatingai tvirti ir atsparūs lūžiams bei pasižymintys biosuderinamumu. Tai reiškia, kad šie protezai nesukelia alerginių reakcijų. Ne ką mažiau svarbus aspektas – cirkonio protezai yra labai dailūs ir estetiški“, – sako klinikos „Denticija“ gydytoja E. Vitkevičienė.

Odontologė teigia, kad anksčiau žodį „protezavimas“ siedavome tik su pašalinto ar iškritusio danties atstatymu, tai šiandien šį žodį vartojame kur kas platesniame estetinės odontologijos kontekste.

„Cirkonio vainikėliai puikiai tinka itin kruopštaus ir dailaus vaizdo reikalaujančiam priekinių, šoninių dantų ar dantų grupių protezavimui. Taip pat norint koreguoti dantų formą bei spalvą arba siekiant uždaryti tarpdantes. Dar vienas svarbus dalykas – dėl itin draugiškų žmogaus organizmui savybių, dantenos tarsi priauga prie cirkonio protezų, taip sustiprindamos itin natūralios šypsenos įspūdį, apsaugodamos nuo bakterijų patekimo ir sumažinančios galimybę atsirasti periodonto ligoms”, – teigia gydytoja E. Vitkevičienė.

Cirkonio vainikėliai yra frezuojami, skirtingai nuo metalo keramikos vainikėlių, kurie išgaunami liejimo būdu. Būtent dėl šių technologinių ypatumų, cirkonio vainikėliai yra ženkliai tikslesni ir savo išvaizda praktiškai nesiskiria nuo natūralių dantų. Jeigu metalo keramikos protezus gali pastebėti daugelis, tai cirkonio protezo – praktiškai neįmanoma atskirti nuo natūralių dantų.

Cirkonio vainikėlis – nebėra prabangos akcentas

Lyginant metalo ir bemetalės keramikos protezus, visais punktais laimi antrieji, taip sėkmingai išstumdami metalo naudojimą šiuolaikinėje odontologijoje. Dėl metalo savybės atspindėti šviesą, metalo keramikos protezai atrodo tamsesni nei šalia esantys tikri dantys.

„Dantų protezavimo srityje jau įsitvirtinę cirkonio gaminiai yra lengvi, šviesūs ir tikslūs. Dėl šių savybių, uždėjus protezą, dantenos atrodo natūraliai. Ji neturi melsvo atspalvio, kuris yra būdingas naudojant metalo keramikos protezus“, – sako odontologė E. Vitkevičienė.

Kaip ir visos kokybiškos technologijų inovacijos, taip ir cirkonio vainikėliai tapo prabangos preke. Dėl to cirkonio vainikėliai yra itin geidžiamas dantų protezavimo sprendimas, turintis vienintelį trūkumą – aukštą kainą.

„Modernizuojant gamybos procesus, įgyjant didesnę patirtį, išmokstant valdyti cirkonį – atsirado galimybė savo pacientams pasiūlyti atlikti dantų protezavimą cirkonio vainikėliais tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip ir metalo keramikos būdu“, – sako E. Vitkevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)