Nepaisant to, kad dantų emalis yra pats tvirčiausias audinys organizme, jį pažeisti galima gana greitai. Pasak gydytojos odontologės Monikos Masilionytės, dažniausios pažeidimų priežastys būna kompleksinės: vidinės, kurias sukelia pats organizmas – tai skrandžio rūgštingumas, refliuksas, griežimas dantimis, ir išorinės – tai cheminiai, fiziniai ir mechaniniai veiksniai, tokie, kaip neteisingas dantų valymas, žalingi įpročiai, netinkama mityba, tam tikri vaistai ir kt. Pažeidžiant dantų emalį beveik visada veikia keli faktoriai, rašoma pranešime spaudai.

Neteisingas dantų valymas gali pakenkti emaliui tuomet, kai naudojamas per kietas šepetėlis, valoma pernelyg stipriai šveičiant dantis. Taip pat įsidėmėtina, jog valyti dantis reikia sukamaisiais judesiais - horizontalūs judesiai emalį gali žaloti. Tokiu atveju labiausiai kenčia emalis dantų kaklelio srityje. Anot gydytojos odontologės, pagal emalio pažeidimus netgi galima pasakyti, kuria ranka žmogus valo dantis ir nuo kurios vietos pradeda valyti.

Neretai dantų emalio pažeidimų priežastis būna tam tikri maisto produktai ar gėrimai. Dažniausiai kenkia produktai, kurie yra rūgštūs arba saldūs. Pasak odontologės M. Masilionytės, daugelio taip mėgstamas vanduo su citrina kas rytą labai sėkmingai „tirpdo“ emalio sluoksnį. „Efektas būna dar didesnis, kai iškart po to valomi dantys“, - sakė gydytoja. Čiulpinukų ir saldžių gėrimų (kurie cheminiu požiūriu yra rūgštys) mėgėjai taip pat stipriai rizikuoja sugadinti dantų emalį. Šalti ir karšti gėrimai itin pavojingi, kai vartojami kartu. Tuomet gali atsirasti emalio įtrūkimų dėl staigaus terminio plėtimosi arba traukimosi, pavyzdžiui, pavalgius ledų iškart gurkštelėjus karštos kavos ar arbatos.

Būna, kad emaliui pakenkia dantų balinimas. Tačiau, jeigu ši procedūra atliekama pagal indikacijas, laikantis protokolo, ir būtinai įvertinus suprantančiam gydytojui, ji yra laikoma saugia. Tačiau užsiimant „saviveikla” ir bandant neaiškias priemones tikrai galima sau pakenkti - tiek emaliui, tiek minkštiesiems burnos audiniams. Taip pat, sakė gydytoja odontologė, reikia nepamiršti, kad balinti dantis saugu yra iki tam tikros ribos, ir nereikėtų persistengti.

M. Masilionytė taip pat patarė atidžiai rinktis dantų pastą, ypač atkreipiant dėmesį į abrazyvumo indeksą. Daug populiarių ženklų pastų jis yra labai aukštas, ypač balinančių, todėl tokių pastų jokiu būdu nereikėtų naudoti kasdien.

Dažnai dantų emalio pažeidimų atsiradimui gali įtakos turėti ir netaisyklingas sąkandis. Pasak gydytojos odontologės, tokiu atveju kai kurie dantys patiria perkrovą, ir emalis silpniausioje vietoje - kaklelio srityje - dėl susidarančių lenkimo jėgų ima trupėti. Tuomet pacientui gali būti siūloma sutvarkyti sąkandį.

Be išvardintų faktorių, dantų emalį gali žaloti mechaniniai veiksniai. Tarkime, mėgstate dantimis gliaudyti riešutus ar kramtote kietus ledinukus? Jūsų dantų emalis laikui bėgant gali sutrūkinėti, o blogiausiu atveju – dantis gali nulūžti ar iškristi.

„Saugokite savo dantis, tuomet išvengsite dažnų vizitų pas odontologą“, - reziumavo M. Masilionytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)