Prabilti apie neįgaliųjų galbūt patiriamą ignoravimą gydymo įstaigose ją paskatino „Vilties“ namų, kur gyvena proto ir fizinę negalią turintys žmonės, vienos gyventojos vizitas į Panevėžio rajono polikliniką.

34 metų moteris yra sutrikusio intelekto. Ja rūpinasi „Vilties“ namų darbuotojai. Neseniai moteriai dėl suskaudusio danties prireikė odontologo pagalbos. Ją pas gydytoją į Panevėžio rajono polikliniką palydėjo socialinė darbuotoja.

Pasak L. Biržietienės, pacientę apžiūrėjusi gydytoja pasakė, kad reikalinga rentgeno nuotrauka. Socialinė darbuotoja nuvežė globotinę į Panevėžio odontologijos polikliniką, kur jai buvo atliktas reikalingas tyrimas.

L. Biržietienė pasakojo, kad nuotrauką įvertinusi odontologė pareiškė, kad danties gydyti neverta, jį reikia ištraukti.

Neįgaliajai ir ją lydėjusiai socialinei darbuotojai teko ilgai palaukti prie šias paslaugas teikiančio gydytojo kabineto durų Panevėžio rajono poliklinikoje. Iki darbo pabaigos likus kelioms minutėms, socialinė darbuotoja susirūpino pavėluosianti pasiimti vaiką iš darželio. Globotinė sutiko pas gydytoją būti atvežta kitą dieną iš ryto.

„Vilties“ globos namų darbuotojai, apžiūrėję globotinės dantį, nusistebėjo, kad bent jau vizualiai jis nepanašus į sugedusį. Kitą dieną jie moterį nuvežė pas privačiai dirbantį odontologą.

Pasak L. Biržietienės, šis apžiūrėjęs jos burną ir įvertinęs rentgeno nuotrauką pasakė, kad traukti danties nereikia, pakaks atlikti burnos higienos procedūrą, nes problema kilo dėl vadinamosiose danties kišenėlėse susikaupusių maisto likučių.

Esą ir iš tiesų to pakako. Globotinei danties skausmas liovėsi.

„Žinau, kad šiais laikais odontologai lengva ranka netraukia dantų, stengiasi atkurti nuskilusius, gydo sugedusius. Šiuo atveju man susidarė įspūdis, kad Panevėžio rajono poliklinikos odontologė atmestinai atliko savo darbą. Galbūt todėl, kad pacientė neįgali, globos namų gyventoja“, –Sekundei“ teigė „Vilties“ namų vadovė.

Paklausta, ar jie pareiškė pretenzijas gydymo įstaigai, L. Biržietienė atsakė, kad kol kas ne.
„Svarstome, kaip pasielgti. Paviešindama šį atvejį noriu įspėti neįgaliuosius ir jų šeimas, kad nepasikliautų vieno gydytojo nuomone“, – kalbėjo ji.

Šokiruoja ilgos eilės

„Vilties“ namų direktorės teigimu, globotiniams ligonių kasų kompensuojamos odontologijos paslaugos apskritai yra sunkiai prieinamos, nes jų Panevėžio rajono poliklinikoje reikia ilgai laukti.

„Vilties“ namų gyventojai yra prisirašę prie šios poliklinikos šeimos gydytojų, tad ir odontologijos paslaugos jiems teikiamos šioje įstaigoje. L. Biržietienės teigimu, užregistruoti globotinį pas odontologą galima tik vieną dieną per mėnesį. Kitomis dienomis registracija nevykdoma.

„Vienos mūsų gyventojos tėvas į gyvą eilę poliklinikoje stojo nuo 6 valandos ryto, kad gautų taloną dukrai pas odontologą“, – pasakojo direktorė.

L. Biržietienė prašė poliklinikos direktorės Irenos Janušonienės spręsti šią problemą, tačiau pastaroji atsakė, kad visiems tvarka vienoda ir išimčių nedarys.

„Vilties“ namų gyventojai kreiptis kompensuojamos odontologinės pagalbos kitur galėtų tik tuo atveju, jeigu pakeistų savo šeimos gydytojus. L. Biržietienė sako, jog to daryti jie nenori, nes savo šeimos gydytojais yra patenkinti.

Daugiau nei priklauso

Panevėžio rajono poliklinikos direktorė I. Janušonienė teigia, kad galima tik spėlioti, kas – jų įstaigos odontologė ar privačiai dirbantis gydytojas – nustatė tikslią diagnozę ir paskyrė reikiamą gydymą.

„Į šį klausimą galėtų atsakyti tik auditas. Kadangi į mus „Vilties“ namai nesikreipė, apie šį atvejį nieko nežinojome“, – „Sekundei“ teigė direktorė.

L. Janušonienė patikino, kad įstaiga turi pakankamai odontologų – iš viso yra 11,14 etato. Vienas gydytojas aptarnauja apie 2500 pacientų, o pagal normatyvus gali aptarnauti iki 4 tūkst. pacientų.

Nors odontologų įstaigai formaliai netrūksta, eilės pas juos netrumpos. Poliklinika talonus dalija kiekvieno mėnesio pirmąją darbo dieną tam mėnesiui. Trečiadienį buvo dalijami talonai lapkričiui.

Pasak poliklinikos registratūros vyriausiosios slaugytojos Dianos Bujokienės, iš viso buvo skirti 126 talonai, iš jų 42 – internete, kiti – telefonu ir registruoti vietoje. Kadangi antroje dienos pusėje buvo likę nemažai vadinamųjų internetinių talonų, dalis jų buvo atiduoti atėjusiems užsiregistruoti į polikliniką ar skambinusiems gyventojams.

Tiems, kurie nenori medžioti talonų vieną dieną per mėnesį, įstaiga siūlo registruotis „į sąsiuvinį“. Trečiadienį besiregistruojantieji talono galėjo tikėtis kitų metų kovo pabaigai.

I. Janušonienės teigimu, gyventojai gali kreiptis ne tik į polikliniką, bet ir jos padalinius: Berčiūnuose, Velžyje, Naujamiestyje, Raguvoje, Ramygaloje, Tiltagaliuose, dirbančius odontologus, ten pagalbą galima gauti gerokai greičiau.

„Tiesą sakant, abejoju, ar yra patenkintų valdiškomis odontologijos paslaugomis. Mes perkame pigiausias medžiagas, taigi ir kokybe negalime lygiuotis į privatininkus“, – sakė I. Janušonienė.