Neskausminga, bet labai svarbi procedūra

Burnos higiena labai svarbi ne tik dantims, bet ir visam organizmui. Kai duodame anketą, kurioje klausiame, ar žinote, kaip tinkamai prižiūrėti dantis, visi iki vieno pažymi, kad žino. Tačiau kai reikia dantis tikrinti, pamatau, kad tikrai ne visi žino apie dantų tinkamą priežiūrą“, – kalbėjo burnos higienistė.

Pasak G. Morkūnaitės, žmones galima suskirstyti į kelias grupes. Pirmieji, kurie niekada nebuvo pas higienistą ir nežino, kas bus daroma, todėl bijo. Kita grupė yra tie, kurie buvo išgąsdinti odontologų vaikystėje ir dabar jų vis dar bijo. Trečia grupė – žmonės, kurie paklauso savo draugų, kolegų, šeimos narių komentarų, paskaito įvairių mitų internete ir taip pat nenori eiti.

„Nesilankant pas higienistą, pradeda kauptis dantų apnašos, kurios gali būti minkštosios arba kietosios. Minkštosios kaupiasi pirmiausiai, kai jos nėra išvalomos, pradeda kauptis mineralinės druskos ir dantų akmenys. Jie sukelia dantenų uždegimą, vėliau periodontintą. Taip pat sukelia dantų ėduonį“, – sakė odontologė.

Atėjus burnos higienos procedūrai, pirmiausia yra valomi dantų akmenys. Jie gali būti valomi rankiniais instrumentais arba ultragarsiniu skaleriu.

„Aš pati valau rankiniais instrumentais, nes manau, kad jie akmenis nuima tiksliau, be to, žmonėms nesukeliamas toks jautrumas, kaip nuo ultragarsinių skalerių. Kitas žingsnis yra poliravimas sodos perlais, tačiau tai nėra būtina, jei nėra pigmentinio apnašo. Tada – dantų poliravimas pastomis, taip yra sušvelninamas danties paviršius, kuris buvo šiek tiek pašiurkštintas burnos higienos metu. Pabaigoje dar patepu dantenas probiotikais, kurie skirti burnai“, – pasakojo G. Morkūnaitė.

Dantų akmenis galima nuimti visiškai neskausmingai. Burnos higienistė pasakoja, kad jos praktikoje buvo vienintelis atvejis, kai moteris burnos higieną paprašė daryti su nejautra. Tačiau po to atėjusi ji pasakė, kad nejautros tikrai nebereikia. Pasak odontologės, gydymas visada brangesnis nei profilaktika, be to, niekam nereikia lankytis kas tris mėnesius, išskyrus tiems, kas turi ortodontinių aparatų, pavyzdžiui, breketų.

„Visiems žmonėms burnos higienai apsilankyti užtenka 2 kartus per metus, o turintiems idealią burnos higieną užtenka ir karto per metus. Pirmiausia, atėjus pacientui, įvertiname bendrą būklę. Kai kurie pacientai skundžiasi dantenų kraujavimu, tai nėra normalu, vadinasi, pacientas turi uždegimą. Tada vertinamas apnašų kiekis, kiek skylučių yra dantyse“, – kalbėjo G. Morkūnaitė.

Akmenis kauptis skatina labai daug faktorių. Labai svarbu mityba, maisto vartojimo kiekis, dažnis bei jo konsistencija. Pavyzdžiui, angliavandeniai sunkiai nusivalo, kaupiasi burnoje, skatina ėduonies atsiradimą. Jei yra mažai seilių, savaiminis burnos apsivalymas bus blogas. Taip pat svarbu tai, ar žmogus valgo tik minkštą maistą, nes tokiu atveju burna irgi neapsivalo. Įtaką daro ir kvėpavimas pro burną, netaisyklingas sąkandis ar trūkstami dantys.

„Žmonės, kurie turi cukrinį diabetą ar jų organizme kaupiasi akmenys, tikrai turės ir daugiau dantų akmenų. Tačiau akmenys kaupiasi visiems, nuo vaikų iki vyresnio amžiaus žmonių, viskas priklauso nuo burnos higienos. Internete galima pamatyti, kad žmonės patys sau valosi dantų akmenis, net yra specialių šepetėlių tam. Tokiu atveju emalį tikrai galima pažeisti, tačiau odontologijos klinikose tokių pažeidimų tikrai nebus“, – patikino burnos higienistė.

Kieti šepetėliai tik išimamiems dantų protezams

„Kalbant apie dantų šepetėlius, patariu rinktis iš trijų rūšių: įprastą minkštą, vieno danties šepetėlį arba elektrinį, tačiau jį reikia reikia rinktis atliekantį ne rotacinius judesius, o vertikalius šluojamuosius.

Rotaciniai judesiai gali pažeisti tarpdančius. Vakarais rekomenduoju dantis valyti su vieno danties šepetėliu. Dantų šepetėliai turi būti minkšti, nes kieti yra skirti tik išimamiems dantų protezams valyti. Juos naudodami, galime sukelti dantų erozijas“, – sakė odontologė.

„Geriausias būdas pasitikrinti, ar gerai išsivalėte dantis, yra perbraukti liežuviu per juos. Jei jaučiamas švelnumas, visi paviršiai yra slidūs tarsi stiklas, viskas yra gerai. Jei jaučiate šiurkštumą, tas vietas reikia išvalyti iš naujo. Toks jausmas turėtų likti iki vakaro“, – pasakojo G. Morkūnaitė.

Labai svarbi priemonė yra tarpdančių šepetėlis, nes tarpdančiuose kaupiasi net 95 proc. bakterijų. Idealu po maisto išsivalyti tarpdančius šiais šepetėliais ir išsiskalauti dantis. Dantis reikėtų valyti apie dvi minutes, tačiau su vieno danties šepetėliu tai užtrunka šiek tiek ilgiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)