Nuo netinkamos dantų pastos iki šepetėlio

Specialistė išskyrė septynias didžiausias klaidas, kurias žmonės daro, prižiūrėdami savo dantis. Tarp šių klaidų yra ir netinkamas burnos higienos priemonių pasirinkimas.

„Dažniausiai pasitaikanti klaida – tai nuolatos naudojamos balinančios dantų pastos. Jas naudojant ilgą laiką pacientai pradeda jausti diskomfortą, didelį dantų jautrumą. Balinančią dantų pastą galima naudoti ne ilgiau nei mėnesį arba sunaudoti vieną pakuotę ir tada daryti pertrauką“, – sakė U. Striužaitė.

Dantų pasta

Neretai žmonės išsirenka ir netinkamą dantų šepetėlį.

„Dažnu atveju pacientai naudoja vidutinio kietumo dantų šepetėlį, kuris pažeidžia dantų emalį bei dantenas. Teisingas pasirinkimas – minkštas dantų šepetėlis“, – rekomendavo burnos higienistė.

Netikęs pasirinkimas ir mediniai dantų krapštukai.

„Jie siaubingai žaloja dantenas ir platina tarpdančius, gali pažeisti netgi emalį. Šio įpročio reiktų atsisakyti kuo greičiau“, – paragino U. Striužaitė.

Dantų šepetėliai

Svarbu ir tai, kada valotės dantis.

„Klaida yra dantų valymas ryte prieš pusryčius. Dantis reiktų išsivalyti po pusryčių praėjus bent pusvalandžiui“, – sakė pašnekovė.

Įspėjo dėl dantų skalavimo skysčių

U. Striužaitė atkreipė dėmesį ir į burnos skalavimo skysčius. Juos irgi reikia naudoti išmintingai.

Pvz., kai kurie žmonės mano, kad burnos skalavimo skystis pakeičia tarpdančių priežiūros priemones. Toks mąstymas yra klaida.

„Burnos skalavimo skysčio naudojimas neatstos tarpdančių siūlo. Tarpdančių valymas yra tiek pat svarbus, kiek ir visų dantų paviršių valymas. Skalavimo skystis gali būti naudojamas tik kaip papildoma burnos higienos priemonė“, – įspėjo pašnekovė.

Nereikėtų piktnaudžiauti ir gydomosios paskirties skalavimo skysčiais, naudojant juos per ilgai.

„Dantų skalavimo skysčiai su chlorheksidinu negali būti naudojami ilgiau nei 14 dienų. Ilgalaikis jų naudojimas tampa netikslingas ir nebeatlieka savo „darbo“, nes organizmas prie to pripranta. Beje, jie be galo dažo dantų paviršius“, – pastebėjo U. Striužaitė.

Tačiau tarpdančiams prižiūrėti labai praverčia irigatoriai.

„Iš praktikos galiu pasakyti, kad irigatoriai yra labai efektyvi tarpdančių ir dantenų vagelių valymo priemonė. Jeigu irigatorius yra naudojamas kasdien ir tinkama srove (ne per silpna ir ne per stipria), jis gali atstoti tarpdančių siūlą bei tarpdančių šepetėlių naudojimą.

Žinoma, nereiktų pamiršti įprasto dantų šepetėlio bei vieno danties šepetėlio naudojimo dantų paviršių valymui“, – rekomendavo U. Striužaitė.

Svarbu ir lankytis pas burnos higienistą

Norint turėti sveikus dantis labai svarbu ir lanku apsilankyti pas burnos higienistą.

Dantų apnašos

„Nors kaskart tai sakome ir primename pacientams, tačiau vis dar nereguliariai atliekama profesionali burnos higienos procedūra.

Profesionalią burnos higieną klinikoje reiktų atlikti ne rečiau nei kartą per metus, esant poreikiui ir dažniau: kas 6–8 mėnesius. Tai vertiname individualiai.

Pastebėjau, kad pacientai, kurie gerai prižiūri savo dantis ir kruopščiai juos išsivalo, ateina reguliariai ar net per dažnai. Tačiau tie, kuriuos kankina periodonto ligos, lankosi per retai ir nereguliariai“, – pasakojo specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją