Pasak Lietuvos burnos higienistų draugijos pirmininkės Danguolės Mieldažienės, tai – tikrai ne vienintelė ir ne pati didžiausia problema, per atostogas laukianti mūsų dantų.

„Dažnas žmogus atostogauti išvyksta ilgą laiką nesitikrinęs dantų pas gydytoją odontologą ar burnos higienistą. Net jei atrodo, kad nieko neskauda, dar nereiškia, kad dantys yra sveiki. Labai dažnai dantų ir dantenų uždegimai paūmėja būtent atostogaujant – įšilę maudomės vėsiame vandenyje, valgome ledus, gaivinamės šaltais gėrimais. Taip susidaro dantims žalingas temperatūrų skirtumas. Staiga surietęs skausmas gali būti toks nemalonus, kad atostogas teks praleisti odontologo kabinete“, – teigia D. Mieldažienė.

Norint išvengti papildomų rūpesčių ir išlaidų, pas gydytoją odontologą ar burnos higienistą apsilankyti derėtų iš anksto – sugydyti ėduonies pažeistus dantis, atlikti profesionalią burnos higieną. Beje, pastaroji atostogų metu leis šypsotis baltesne šypsena.

„Atostogaujant šiek tiek kinta ir mūsų mitybos įpročiai ­– dažniausiai valgome daugiau saldumynų, gurkšnojame vyną, gaivinamės limonadu ir ledais. Ne visada spėjame normaliai pavalgyti, tad kiaurą dieną užkandžiaujame. Visa tai stipriai kenkia dantims. Jei galite, saldumynus, saldžius ar alkoholinius gėrimus, džiovintus vaisius valgykite kartu su pusryčiais, pietumis ar vakariene – venkite užkandžiauti. Jeigu nepavyksta, pavalgę būtinai praskalaukite dantis vandeniu arba išsivalykite juos“, – pataria burnos higienistė.

Jei nėra galimybės dantų išskalauti ar išsivalyti, galite gelbėtis becukre kramtomąja guma. Tačiau atminkite, kad tai tėra pagalbinė priemonė, jokiu būdu negalinti pakeisti įprasto dantų valymo.

Prekės ženklo „Signal“ vadovė Marit Soha pastebi, kad per atostogas mažiau rūpinamės ir svarbiausiu dalyku – tinkamu dantų valymu. Tai ypač būdinga turistaujantiems gamtoje arba vasaros festivaliuose.

„Kad ir kur būtumėte, stenkitės dantis išsivalyti bent du kartus per dieną. Į nedidelę tarą įsipilkit skalavimo skysčio ir pasiimkite su savimi – tik šiukštu neskalaukite dantų ežero ar kito vandens telkinio vandeniu, nes jame gali būti pavojingų mikroorganizmų. Nepamirškite liežuvio valiklio – juk nesinori, kad atostogas gadintų prastas burnos kvapas. Beje, nederėtų pamiršti, kad suaugusiųjų dantų pasta vaikams netinka, todėl mažieji turistai turi turėti jų dantims tinkamas vaikiškas priemones“, – teigia M. Soha.

Prieš išvykdami atostogauti apžiūrėkite, ar neišsikraipę dantų šepetėlio šereliai ir geriau nusipirkite naują. Prisiminkite, kad nederėtų šepetėlio visą laiką laikyti jam skirtame futliare. Ypač, jei šepetėlis šlapias – drėgnoje terpėje ims greičiau veistis mikroorganizmai.

„Juk laisvo laiko atostogų metu turime daug, tad verta jį išnaudoti tinkamų burnos higienos įpročių ugdymui. Įpraskite dantis valytis bent du kartus per dieną – lėtais sukamaisiais judesiais. Būtinai naudokite dantų siūlą ir skalavimo skystį, įsigykite liežuvio valiklį. Užteks poros savaičių, ir visa tai taps jums įprasta rutina“, ­– siūlo ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)