Tiesa, specialistai mato ir kitą pavojų: savarankiškai vaistinėse perkantys bet kokius, o ne jiems reikalingus vitaminus, žmonės sau daro meškos paslaugą. Neteisingai vartojami vitaminai gali ne padėti, bet pakenkti.

Pagrindiniai vitaminų trūkumo simptomai

„Žiemos ir rudens laikotarpiu mažiau suvartojame šviežių vaisių ir daržovių dėl mažesnio jų pasirinkimo ir todėl, kad, kai yra šalta, natūraliai norisi sunkesnio ir kaloringesnio maisto. Todėl pavasarį paprastai pajaučiame ne tik vitaminų, bet ir antioksidantų, randamų augaluose, trūkumą. Mums ima trūkti vitaminų A, C, E, seleno, beta karoteno, liuteino, zeaksantino“, – vardijo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Roberta Janulytė.

Anot portalo „Delfi“ pašnekovės, pats organizmas mus įspėja apie tai, kad jam trūksta vitaminų, mineralų ar kitų organizmui naudingų medžiagų.

Plaukų slinkimas

Pvz., stiprus nuovargis gali rodyti, trūksta geležies, vitamino D ir B grupės vitaminų. Plaukų slinkimas byloja apie biotino, seleno ir cinko stygių. Kai trūksta riebaluose tirpių vitaminų ir omega-3 riebalų rūgščių, oda tampa papilkėjusi, išsausėjusi ir jautri. O virškinimo sistemos ir medžiagų apykaitos sutrikimai gali įspėti apie gerųjų žarnyno bakterijų ir maistinių skaidulų racione trūkumą.

Nepraeikite pro gamtos dovanas

Vaistininkė R. Janulytė pasakojo, kad gauti reikiamų medžiagų ir pastiprinti organizmą galima gamtos dovanomis, tarkime į salotas ar glotnučius įdėti ir šiek tiek vaistinių maistinių augalų – dilgėlių, garšvų lapų, pienių pumpurų.

Garšva, kiaulpienė, dilgėlė

„Tai padės papildyti racioną naudingomis medžiagomis – chlorofilu, vitaminu C, karotenu, amino rūgštimis. Svarbu, kad augalai būtų surinkti atokiau nuo miesto, vietovėse, kuriose nevykdoma ūkinė veikla – dirvožemis netręšiamas pramoninėmis trąšomis. Reikėtų, kad renkantis augalus puikiai juos pažinotų“, – įspėjo „Gintarinės vaistinės“ farmacininkė.

Norintiems po žiemos pastiprinti organizmą, pašnekovė rekomendavo ir kuo daugiau laiko aktyviai leisti gryname ore.

„Tik reikėtų nepamiršti naudoti priemonių su UV apsauga, nes oda po žiemos daug jautresnė saulės spinduliams“, – priminė R. Janulytė.

Savigydos pavojai

Paklausta, ar apskritai reikėtų papildomai vartoti ir vitaminus arba maisto papildus, vaistininkė atsakė: „Subalansuota ir pilnavertė mityba teoriškai turėtų aprūpinti organizmą visomis reikiamomis medžiagomis. Tačiau dažniausiai dėl įvairių gyvenimo būdo įpročių (dietos, alergijos maisto produktams, medikamentų vartojimas ir kt.) pasireiškia vieno ar kelių vitaminų trūkumas. Todėl, jeigu nėra galimybės ar noro racioną papildyti gausiais reikiamomis medžiagomis maisto produktais, galima rinktis maisto papildus“.

Kraujo tyrimas.

Pašnekovės teigimu, tikslingiausia ir naudingiausia maisto papildus vartoti pagal individualius poreikius. Tad ji rekomendavo pirma atlikti kraujo tyrimus ir išsiaiškinti, kokių konkrečiai vitaminų ar medžiagų trūksta organizmui arba pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku, kuris pagal jaučiamus simptomus parinks tai, ko labiausiai reikia.

„Nėra vieno vitamino ar jų komplekso, kuris tiktų ar jo trūktų absoliučiai kiekvienam žmogui“, – kalbėjo R. Janulytė.

Deja, daug žmonių linkę savarankiškai nuspręsti, ko jiems reikia ir perka vitaminus bei mineralus nepasitarę su specialistais. Vaistininkė įspėjo, kad toks elgesys yra pavojingas.

„Maisto papildai yra skirti konkretaus vitamino arba medžiagos trūkumo šalinimui. Besaikis ar netikslingas jų vartojimas yra ne tik nenaudingas, bet ir gali sukelti nepageidaujamas reakcijas: alergijas (dažniausiai jas sukelia B grupės vitaminai, per didelės dozės vitamino C dozės), paskatinti inkstų ir tulžies pūslės akmenų formavimąsi (taip nutinka, netinkamai vartojant vitaminą C), viduriavimą ar virškinimo sutrikimus (juos sukelia vitaminai A ir E), apetito netekimą, nekontroliuojamą troškulį ir kt.“, – įspėjo R. Janulytė.

Vitaminai

Portalas „Delfi“ jau anksčiau yra rašęs apie vitaminų perdozavimo pavojus. Tada Santaros klinikų gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė tada pasakojo, kad vitaminų papildai klinikinėje praktikoje paprastai yra skiriami esant indikacijoms.

„Vitaminų papildų pasiūla – labai plati, todėl visais atvejais vitaminai yra skiriami ne tik visapusiškai įvertinus jų poreikį, bet taip pat parenkamas preparatas su žmogui rekomenduojamomis dozėmis, jam reikalinga įvedimo forma“, – sakė E. Cikanavičiūtė.

Visą interviu su gydytoja rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją