Paprasčiausių MPP gyventojai nuo sausio galės ieškoti ne tik vaistinėse, bet rinktis ir kitas įmones, kurios siūlo tokias prekes. Nauja tvarka dėl sutarčių sudarymo įsigaliojo nuo lapkričio 1-osios. Neabejojama, kad ši naujovė paskatins MPP tiekėjų konkurenciją, kartu – kainų bei paciento priemokų mažėjimą. Įmonėms, norinčioms sudaryti sutartis kitiems kalendoriniams metams, prašymus reikia pateikti iki gruodžio 1 dienos. Tačiau šis terminas neriboja įmonių galimybės sutartis sudaryti ir 2021 metais, tik tuomet jos bus pasirašomos nuo einamųjų metų kito ketvirčio pirmojo mėnesio 1 dienos po prašymo sudaryti sutartį pateikimo.

Atkreiptinas dėmesys, kad naujovė galios tik kompensuojamosioms I klasės MPP ir in vitro diagnostikos medicinos priemonėms, skirtoms savikontrolei, t.y. tokioms, kurias pacientas gali naudoti savarankiškai, perskaitęs etiketės aprašymą. Jas galima naudoti saugiai be jokių sudėtingų instrukcijų, priemonės gali turėti tik sąlytį su nepažeista oda arba liečiama tik labai trumpą laiką, todėl jų naudojimas yra saugus.

Tarp tokių galima paminėti priemones, naudojamas dėl šlapimo ar išmatų nelaikymo − sauskelnės, įklotai, vienkartinės paklodės, priemones skirtas žaizdų gydymui, pavyzdžiui, aligninas, marliniai tvarsčiai, pleistrai, tai taip pat tarpinės inhaliuoti antiastminius vaistus, stomų priežiūrai skirtos medicinos priemonės bei akinių lęšiai. Iš viso tokių MPP skaičiuojama apie 20 rūšių. Šiuo metu jas Lietuvoje naudoja maždaug 50 tūkstančių žmonių.

„Tai svarbi pacientų laukta naujovė. Tad raginame visas įmones, norinčias prekiauti kompensuojamosiomis medicinos pagalbos priemonėmis pagal gydytojų išrašytus receptus, teikti prašymus ir pasirašyti sutartis.

Pavyzdžiui, šiuo metu vienomis iš MPP – kompensuojamaisiais akinių lęšiais prekiauja tik optikos, kurioms ši tvarka taip pat galios“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Vaistų kompensavimo skyriaus patarėja Irma Medžiaušaitė.

Tam, kad naujosios prekybos įmonės galėtų sudaryti sutartį su ligonių kasomis, pakaks pateikti prašymą ir patvirtinimą, kad visos parduodamos MPP atitinka sveikatos apsaugos ministro nustatytus kokybės reikalavimus, yra tinkamai paženklintos CE ženklu ir parduodamos pateikiant instrukciją lietuvių kalba. Kompensuojamųjų priemonių konkretūs pavadinimai yra nurodyti kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių kainyne, nustatyta jų bazinė kaina ir didžiausia galima paciento priemoka, kurios neturi viršyti nei naujos prekybos įmonės, nei vaistinės. Šių MPP kainos dėl didesnės tiekėjų konkurencijos gali tik mažėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)