Populiariausia – kontraceptinės tabletės

Šiuolaikinės kontracepcijos pasirinkimas – itin platus: prezervatyvai, tabletės, spiralės, pleistrai, žvakutės ir kt. „Eurovaistinės“ farmacininkė E. Ramaškienė pastebi, kad jaunimas dažniausiai iš receptinių apsisaugojimo priemonių renkasi geriamas kontraceptines tabletes, iš nereceptinių – prezervatyvus ar skubiosios kontracepcijos tabletes. Pastarųjų pardavimai ypač išauga prieš naujuosius metus, ypač gruodį. O didžiausias pikas – vasarą. Vyresnio amžiaus moterys dažniau renkasi prezervatyvus, kontraceptines tabletes ar žvakutes.

„Natūralus apsisaugojimas – nutrauktas lytinis aktas – itin rizikingas, nes tuomet dažnai pastojama. Moters organizmas nensupėjamas, jį veikia stresas, kelionės, vaistai, ligos. Tad galima labai lengvai neapskaičiuoti, kada įvyks ovuliacija ir sulaukti neplanuoto nėštumo. Ne pats saugiausias būdas yra ir vaisingų dienų skaičiavimas. Nes spermatozoidai gali išlikti gyvybingi net penkias dienas”, – pastebėjo akušerė ginekologė V. Jonaitienė.

Tiek „Eurovaistinės“ farmacininkė E. Ramaškienė, tiek akušerė ginekologė V. Jonaitienė vienbalsiai sako, kad populiariausia ir geriausia šiuolaikinė apsisaugojimo priemonė – kontraceptinės tabletės.

Vartojimo atmintinė: poveikį gali slopinti net sulčių stiklinė

Kontraceptinių tablečių pakuotę dažniausiai sudaro arba 21, arba 28 tabletės. Jas patariama gerti tuo pačiu metu.

Jei pakuotėje yra 21 tabletė, jos geriamos 21 dieną iš eilės, vėliau daroma 7 dienų pertrauka. Pradedama gerti pirmąją mėnesinių dieną. Jei pakuotėje 28 tabletės, pakuotę sudaro 21 veiksminga tabletė ir 7 neveiksmingos. „Jei pacientė tabletę išgėrė ne pirmąją, o antrąją-penktąją ciklo dieną, reikia naudoti papildomas apsaugos priemones. Jeigu išgėrus tabletę 3-4 val. bėgyje viduriuojama arba vemiama, tabletę reiktų išgerti pakartotinai”, – įžvalgomis dalijosi E. Ramaškienė ir pridūrė, kad pradėjus gerti kontraceptines tabletes yra normalu pirmuosius tris mėnesius jausti šalutinį poveikį.

Norint sėkmingai vartoti kontracepciją, būtinas atviras pokalbis su gydytoju. Akušerė ginekologė V. Jonaitienė akcentavo, kad kontraceptinės priemonės didina kraujo krešumą. Tad svarbu išsiaiškinti, ar pacientės šeimoje nubuvo jaunų moterų mirčių nuo miokardo infarkto ir insulto iki 50 metų. Būtina aptarti, ar pacientės nekamuoja širdies kraujagyslių sistemos, kepenų, inkstų ligos, migrena, nėra vėžinių susirgimų įtarimo, giliųjų venų trombozės, neaiškios kilmės kraujavimo. Labai svarbu žinoti, ar pacientė rūko. Nes moteriai, merginai virš 35 metų kontraceptikų vartojimas nėra suderinamas su rūkymu.

„Norint pacientei skirti jai labiausiai tinkančius kontraceptikus svarbiausia – nuodugni anamnezė. O ir pačioms pacientėms visuomet rekomenduoju prieš vizitą pasiruošti joms rūpimus klausimus”, – sakė V. Jonaitienė ir pabrėžia, kad prieš pradedant vartoti bet kurią kontraceptinę priemonę, būtina pasitarti tiek su gydytoju, tiek įdėmiai perskaityti informacinį pakuotės lapelį.

„Eurovaistinės“ farmacininkė išskyrė pagrindinę vartojimo klaidą – tam tikrų medžiagų vartojimą, galintį sumažinti kontraceptikų poveikį. „Tai vaistai epilepsijos, ŽIV, hepatito C , artrozijos, osteoartrozės gydymui. Kontraceptikų poveikį silpnina net antibiotikai. Jei sergama tuberkulioze, geriau, kad gydytojas paskirtų nehormoninę kontracepciją”, – teigė E. Ramaškienė ir pridūrė, kad poveikį gali mažinti ir tokie, iš pirmo žvilgsnio nekalti, dalykai, kaip jonažolė, greipfrutų sultys, aktyvuota anglis, vaistai, skatinantys žarnyno veiklą, gydantys skrandžio opą ar gastritą.

Mitai ir tiesos

Efektyvią kontraceptiką Lietuvoje vartoja 13,7 proc. vaisingo amžiaus moterų. Tuo tarpu Latvijoje – 18,7 proc. Estijoje – 24 proc, Suomijoje - net 62 proc. Anot V. Jonaitienės, skaičiai parodo, kad kontracepcijos naudojimo atžvilgiu esame atsilikusi visuomenė. Gali būti, kad tai lemia neteisingi įsitikinimai, mitai. Dažnai moterys apie kontraceptiką ieško informacijos ne ten kur reikia: klausia draugių, skaito forumus, kuriuose pateikta blogiausia patirtis, nuomonės, o ne mokslu grįstos žinios. Teisingą informaciją galima gauti tik iš mediko ar vaistininko.

Akušerė ginekologė V. Jonaitienė ir farmacininkė E. Ramaškienė apžvelgė pagrindinius mitus ir tiesas apie kontracepciją.

Vartojant šiuolaikinius kontraceptikus krūtų vėžio rizikos padidėjimo nėra. Atvirkščiai – kontraceptikai kartais naudojami gėrybinių mastopatijų gydymui, krūtų būsenai pagerinti.
Moterys, pradėjusios gerti kontraceptines tabletes, nepriauga svorio. Tiesiog organizmas gali kaipti skysčius. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad svorio prieaugis gali siekti tik iki 300 g per metus.

Didžiausia moterų baimė – nevaisingumas arba sumažėjusi galimybė pastoti – tėra mitas. Vaisingumas visiškai atsistato nustojus gerti kontraceptikus – jau kitą mėnesį galima pastoti.
Galimas šalutinis kontraceptikų poveikis – galvos skausmas, padidėjęs plaukuotumas, krūtų tempimas, necikliniai tepimai arba kraujavimai. Retesni – spuogai, viduriavimas, odos ligų paūmėjimas, pilvo skausmas, sumažėjęs noras mylėtis. Tokiu atveju vertėtų kreiptis į medikus ir keisti kontraceptines priemones.

Skubios kontracepcijos parduodama 64 tūkst. per metus

Vaistinėse be recepto galima įsigyti skubios kontracepcijos tabletes, kurios padeda išvengti nėštumo po nesaugių lytinių santykių. Jos slopina kiaušialąstės išsiskyrimą iš kiaušidės arba apvaisinimą. O jei kiaušialąstė jau išsiskyrusi, padeda išvengti nepageidaujamo nėštumo. Šias tabletes reikėtų išgerti kuo skubiau po nesaugaus lytinio akto – geriausiai per 12 val., o vėliausiai – per 72 val. „Patikimumas, tabletę išgėrus per 12 valandų, siekia 96 proc., iki 72 val. – 56 proc.

Nesvarbu, kad sulaukiamas kraujavimas. Moterys vis tiek turėtų pasidaryti nėštumo testą. Svarbu įsidėmėti, kad SOS tabletė veikia tik vieną kartą. Antrąkart tabletė nebeapsaugos. Reikalinga imtis kitų papildomų priemonių, jei 72 valandų bėgyje kartojami lytiniai aktai. Taipogi reikia suvokti, tai nėra aborto tabletė. Jei yra įtarimas dėl nėštumo, ši kontraceptinė priemonė nėštumo nenutrauks”, – įžvalgomis dalijosi akušerė ginekologė ir pabrėžė, kad šių tablečių negalima naudoti paauglėms iki 18 metų, nes jos sutrikdo kaulinio audinio vystymąsi.

Farmacininkė E. Ramaškienė atkreipė dėmesį, kad šios tabletės dažnai sukelia labai didelį pykinimą. Jei tabletė visgi buvo išvemta per tris keturias valandas po išgėrimo – būtina ją išgerti pakartotinai.

Abortų skaičius Lietuvoje mažėja, 2008 metais – jų užfiksuota 14 212, o štai 2018-aisiais – 6247. O skubios kontracepcijos per metus parduodama 64 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)