Kada atsirado menstruacinė taurelė?

Pirmas toks produktas buvo sukurtas 1870 metais, XIX amžiaus pabaigoje, bet tuo metu ji taip ir neišpopuliarėjo. Antrąjį kartą ji vėl atsirado 1930 metais, kai kita kompanija ėmėsi ją gaminti. Bet vėlgi, ji nelabai išpopuliarėjo, kai aš ėmiau mokytis akušeriją ir ginekologiją, apie ją dar nebuvo kalbama.

Tai senas išradimas, bet šiuolaikinės yra daug tobulesnės, keitėsi ir medžiagos, iš kurių ji gaminama, nuo paprastos gumos iki silikono, kuris naudojamas ir kitoms medicininėms priemonėms. Manau, kad moterims apie ją tikrai verta pagalvoti. Įdomu ir tai, kad dabar jų registruotos 199 rūšys, o naudojamos jos 99 pasaulio šalyse. Lietuvoje, tiesą sakant, moterys menstruacines taureles naudoja dar nelabai aktyviai ir beveik niekada pačios pacientės manęs apie jas nepaklausia. Tačiau pastebiu, kad moterys vis dažniau apie jas domisi internete.

Menstruacinė taurelė

Kokie menstruacinės taurelės privalumai, kodėl ją verta rinktis?

Visų pirma, kas moteris dabar labiausiai skatina jas išbandyti, tai noras gyventi tvarkiau ir ekologiškiau. Iš tiesų, tai ekologiška priemonė ir naudojama ilgą laiką – galima naudoti ir 60-ies. Pasižiūrėjus į kainą Lietuvoje – menstruacinė taurelė kainuoja nuo 17 iki 31 eur. Atrodo, galbūt brangu, nes tamponai ar įklotai pigesni. Bet, jei naudotume ją bent 6 metus, tai tikrai atsiperka. Todėl pagrindiniai pliusai – ekologiška priemonė, menstruacinė taurelė yra ilgalaikė ir patogi. Daug tyrimų apibendrinančio tyrimo duomenimis, 73 proc. moterų tai yra jas tenkinanti priemonė. 27 proc. moterų menstruacinės taurelės naudojimą dėl vienokių ar kitokių priežasčių nutraukė.

Labai svarbu moteris pamokyti, kaip naudoti šią priemonę. Kad moteriai tiktų ir ji priprastų, gali prireikti ir 5 mėnesių.

Be to, moterys, kurios turi intrauterinę spiralę, taip pat gali ja naudotis.

Dažniausiai pati baisiausia būna pradžia. Kaip pradėti naudoti menstruacinę taurelę, ką patartumėte?

Visų pirma, siūlyčiau apie ją pasiskaityti. Tada labai siūlyčiau pasikalbėti su gydytoju akušeriu ginekologu ar su akušeriu. Viena iš priežasčių, mano manymu, kodėl Lietuvoje jos taip menkai paplitusios, yra ta, kad, deja, mūsų visuomenė, taip pat ir moterys, menkai išmano savo fiziologiją, anatomiją. Kartais gaunu tokių klausimų...

Menstruacinė taurelė

Pavyzdžiui, pasiūlius spiralę kartais moteris paklausia, ar ji nenukeliaus kur nors į plaučius. Tokie klausimai parodo, kad savo reprodukcinę sistemą suprantame labai mažai. Švietimas nuo mokyklos suolo šioje srityje tikrai yra per menkas, todėl moterims baisu ir tai tikrai suprantama. Todėl reikia kuo daugiau pasiskaityti. Jei pačiai labai baisu ją įsidėti, galima paprašyti specialisto pagalbos. Baisu yra tai, ko nežinome.

Ar viduje menstruacinė taurelė jaučiasi?

Įvairiai. Dauguma moterų sako, kad nesijaučia, bet kai kurios sako, kad visą laiką jaučia. Dėl to, matyt, jų atsisako. Iš tiesų, jaustis jos neturėtų, bet kai kurios jaučia ir tamponus. Tos moterys, kurios turi medicininę problemą, vadinamą vaginizmą, joms mentruacinė taurelė, žinoma, netiks.

Kaip ja naudotis, kada ištuštinti?

Jų yra įvairiausių dydžių, ištuštinti reikia vienas kas 6 valandas, o kitas kas 12 valandų. Kiekviena moteris turi įvertinti, koks jos mėnesinių gausumas. Kai naudojami įklotai, reikėtų pasiskaičiuoti, kiek jų reikia. Bet po 12 valandų taurelę būtinai reikia išimti. Kitai galbūt reikės po 4 valandų išimti išpilti.

Menstruacinė taurelė

Labai svarbu tinkamai ir higieniškai pasiruošti. Rankos turi būti labai gerai nuplautos, taip pat ir taurelė. Jos kraštai turėtų būti suvilgomi vandeniu arba vandens pagrindu padarytu lubrikantu, kad nedirgintų ir taurelė lengvai patektų į makštį. Tai nėra sudėtinga, bet reikia tam tikrų įgūdžių. Svarbiausia – viskas turi būti labai švaru. Nereikia ypatingų dezinfekcijos priemonių, bet moteris ir įsidėdama, ir išsitraukdama turi rūpestingai nusiplauti rankas. Tarp mėnesinių ji turi būti švariai laikoma.

Viena iš baimių ar tokių keistų klausimų – kas būna su menstruacine taurele makšties viduje jei, tarkime, moteris apsiverčia aukštyn kojomis? Ar kraujas išbėga?

Atgal į gimdą tas kraujas tikrai nesubėgs. Gimda, gimdos kaklelis nėra kaip koks vamzdis, iš kurio galėtų bėgti į vieną ar į kitą pusę. Jei taurelė persipildo, kraujas tiesiog bėgs pro šonus. Mėnesinių metu išbėga ne tik kraujas, kaip, pavyzdžiui, prasipjovus pirštą. Per mėnesines bėga ir kraujas, ir gimdos gleivinė, kuri atsidalina. Todėl mėnesinių kraujas yra kitoks, jis ne toks skystas.

Jau aptarėme įvairius menstruacinės taurelės pliusus, ar yra kokių minusų ar pavojų?

Kaip ir sakiau, labai svarbu laikytis higieninių reikalavimų, nes yra rizika užsikrėsti stafilokokine infekcija. Stafilokoko yra daug ant mūsų odos ir rankų, bet kai kuriais atvejais jis tampa labai pavojingas ir gali sukelti toksinio šoko sindromą. Jis gali nutikti ir naudojant tamponus, ir menstruacines taureles. Tai – didžiausias pavojus. Toksinio šoko sindromo simptomai – karščiavimas, drebulys, dėl nukritusio arterinio kraujo spaudimo – didelis silpnumas, priblėsusi sąmonė ir kt. Jei taip atsitinka, reikia kuo greičiau važiuoti į gydymo įstaigą. Todėl svarbiausia yra švara. Vis dėlto stafilokokinė infekcija pasitaiko labai retai.

Kitas dalykas – kai kurios moterys menstruacinę taurelę gali jausti, neatitaikyti dydžio, jei ją užmirš išpilti, ji pradės bėgti pro šonus. Be to, kraujas yra puiki terpė mikroorganizmams, tą reikia prisiminti, o makštyje mikroorganizmų yra daug.

Kartais makštyje padaugėja įvairių mikroorganizmų, pavyzdžiui, tų pačių mielių grybelio ar bakterinės vaginozės sukėlėjų. Tada padaugėja dribsnių pavidalo ar blogo kvapo išskyrų. Tokiu metu menstruacinės taurelės naudoti nereikėtų, kol būklė nepasibaigs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)