Krūtų cistų gydyti nereikia, nebent cista yra didelė, skausminga ar kelia diskomfortą. Tokiu atveju skysčio išleidimas iš krūties cistos gali palengvinti simptomus.

Kaip rašo mayoclinic.org, krūtų cistų dažnai pasitaiko prie menopauzės artėjančioms moterims, kurioms yra nuo 35 iki 50 metų. Tačiau cistų gali turėti bet kokio amžiaus moterys. Cistų gali atsirasti ir menopauzę jau išgyvenusioms moterims, kurioms buvo taikyta pakaitinė hormonų terapija.

Krūtų cistų simptomai

Krūtų cistų gali atsirasti vienoje arba abiejose krūtyse. Krūtų cistų ženklai ir simptomai gali būti:

• vienalytis, lengvai judinamas apvalus arba ovalus gumbelis nelygiais kraštais (dažniausiai, nors ne visada, tai rodo, kad darinys yra gerybinis);
• išskyros iš spenelių – jos gali būti skaidrios, geltonos, pilkai gelsvos arba tamsiai rudos;
• krūtų skausmas arba jautrumas krūties gumbelio plote;
• krūtyje esančio gumbelio padidėjimas ir krūtų jautrumo sustiprėjimas prieš mėnesines;
• krūties gumbelio sumažėjimas ir kitų simptomų atslūgimas po mėnesinių.

Krūtų cistų atsiradimas nedidina krūties vėžio rizikos. Tačiau toms, kurios turi cistų, gali būti sudėtingiau aptikti naujus gumbelius krūtyse ar kitus krūtų pokyčius, kuriuos turėtų įvertinti gydytojas. Todėl reikėtų įsidėmėti įprastinę savo krūtų būseną, kad kažkam pasikeitus iš karto galėtumėte tai pastebėti.

Kada reikia kreiptis į gydytojus?

Krūtų audinys dažnai gali būti kiek gumbuotas ar su mazgeliais. Tačiau jei krūtyse aptinkate naujų gumbų, kurie išlieka ir po mėnesinių, arba jeigu esami krūtų gumbeliai didėja ar įvyksta kitokių jų pokyčių, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Krūtų cistų atsiradimo priežastys

Kiekvienoje krūtyje yra liaukinio audinio skiltelių, išsidėsčiusių tarsi ramunės žiedlapiai. Šios skiltelės yra padalintos į mažesnes skilteles, nėštumo ir žindymo laikotarpiu gaminančias pieną. Atraminis audinys, suteikiantis krūtims formą, sudarytas iš riebalinio audinio ir jungiamojo pluoštinio audinio. Krūtų cistos susidaro dėl skysčio susikaupimo krūtų liaukose.

Krūtų cistos gali būti skirtingai apibrėžiamos atsižvelgiant į jų dydį:

• Mikrocistos yra per mažos, kad jas būtų galima pajusti, tačiau jas galima pastebėti atliekant mamografijos arba ultragarso tyrimus.

• Makrocistos yra pakankamai didelės, kad jas būtų galima užčiuopti, jų skersmuo gali siekti nuo maždaug 2,5 iki

5 cm. Didelės krūtų cistos gali spausti šalia esantį krūtų audinį ir sukelti krūtų skausmą ar diskomfortą.

Ekspertai nežino, kas konkrečiai sukelia krūtų cistas. Jos gali išsivystyti dėl mėnesinių sukeliamų hormoninių pokyčių. Kai kurie faktai leidžia spręsti, kad krūtų audinį galinčio stimuliuoti estrogeno perteklius organizme gali prisidėti prie krūtų cistų susiformavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)