„Vaistinio nėštumo nutraukimo kaip alternatyvos chirurginei operacijai įteisinimas buvo ilgai lauktas sprendimas. Ši procedūra yra saugesnė, nes nėra atliekama medicininė intervencija, ir komplikacijų rizika yra nepalyginamai mažesnė. Moteriai nereikia gultis į ligoninę, nereikia narkozės ir chirurginės operacijos. Nėštumas nutrūksta moteriai priimtinoje aplinkoje, paprastai tai įvyksta namuose“, – aiškino LAGD garbės narys dr. Vytautas Klimas.

Vytautas Klimas

Tačiau, nepaisant to, kad įstatymai jau leidžia rinktis saugesnę nėštumo nutraukimo alternatyvą, kuri padėtų išvengti su chirurginėmis operacijoms siejamų komplikacijų rizikų, Lietuvos moterys kol kas tuo pasinaudoti negalima.

Vaistinėse medikamento dar nerasite

Portalą „Delfi“ pasiekė žinios, kad vaistinėse medikamentų nėštumui nutraukti, pasirodo, nėra. Tai patvirtino ir kalbinti vaistinių atstovai.

Irena Tėvelienė

„Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė sakė: „Šis vaistas Lietuvoje registruotas tik pačioje 2022 m. pabaigoje, šiuo metu sprendžiami jo tiekimo klausimai. Kol kas negalime prognozuoti, kada vaistas bus prieinamas vaistinėse“.

Tą patį patvirtino ir „Eurovaistinės“ Komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė: „Šiuo metu minėtų vaistų savo vaistinių tinkle dar neturime ir prognozuoti, kada juos bus galima įsigyti kol kas negalime.

Situacija tokia, kad teisės aktai įsigaliojo sausio 1 d., o vaistų registracija buvo baigta tik metų gale ir užtrunka, kol gamintojai pradės jų tiekimą Lietuvoje. Būtent nuo jų priklauso, kuomet medikamentas pasieks mūsų vaistines“.

Rolanda Lipnevičiūtė

UAB „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė sakė, kad medikamentinis nėštumo nutraukimas yra reglamentuotas teisės aktu, kuris įsigaliojo sausio 1 dieną.

„Juo vadovaujantis, gydytojai skirs ir taikys nėštumo nutraukimą dvejais medikamentiniais receptiniais vaistais, kurie 2022 m. pabaigoje buvo užregistruoti Lietuvoje.

Šiuo metu registruotojas dar nėra užtikrinęs jų tiekimo į Lietuvą. Kai tik gausime informaciją, kad medikamentai yra tiekiami į Lietuvą, jų bus galima įsigyti „Camelia“ vaistinėse su gydytojo receptu“, – žadėjo A. Budrikienė.

Aušra Budrikienė

Informacijos apie tiekimą į rinką dar nėra

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė nurodė, kad šiuo metu Lietuvos Respublikos vaistinių preparatų registre yra registruoti du vaistai su šia indikacija:

Neplanuotas nėštumas

„Abu šie vaistiniai preparatai yra receptiniai, tad tiek vieną, tiek kitą moteriai gali paskirti tik gydytojas akušeris ginekologas, prieš tai įvertinęs fizinę nėščiosios būklę, gretutines ligas, taip pat tai, ar moteris papildomai nevartoja kokių nors kitų vaistų ir pan. Išrašydamas receptą vaistiniam preparatui, gydytojas privalo suteikti moteriai informaciją, kaip ir kada jį vartoti, kokios galimos nepageidaujamos reakcijos ir ką reikėtų daryti šioms pasireiškus, taip pat kitą svarbią informaciją saugiam vaistinio preparato vartojimui užtikrinti. Prieš skirdamas vaistinį preparatą, gydytojas akušeris ginekologas pacientei atlieka ultragarsinį tyrimą nėštumo trukmei nustatyti ir (ar) patikslinti.

Jei atlikus ultragarsinį tyrimą nustatoma, kad nėštumo trukmė yra ilgesnė kaip 9 savaitės, nėštumo nutraukimas vaistiniu būdu yra neatliekamas, išskyrus atvejus, kai yra medicininė indikacija nėštumui nutraukti. Pažymėtina būtų ir tai, kad vaistinio nėštumo nutraukimo paslauga pacientei iki 9 nėštumo savaičių teikiama asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje licenciją teikti ambulatorines antrinio ir (ar) tretinio lygio akušerijos ir ginekologijos asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Moteriai kreipiantis į gydytoją dėl nėštumo nutraukimo vaistiniu būdu taip pat turėtų būti suteikta informacija apie galimybę gauti medicinos psichologo ir (ar) socialinio darbuotojo konsultaciją“, – sakė A. Tautvydienė.

Aistė Tautvydienė

Pasak pašnekovės, apie minėtų vaistų tiekimą į Lietuvos rinką Tarnyba informacijos kol kas neturi.

„Farmacijos įstatymo 15 straipsnio 7 dalyje numatoma, kad įregistravus vaistinį preparatą, jo registruotojas per 6 mėnesius privalo pranešti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai šio preparato pirmojo patiekimo Lietuvos rinkai datą ir, bendradarbiaudamas su platintojais, užtikrinti tinkamą ir reikiamo dažnumo tiekimą, atitinkantį pacientų poreikį.

Tarnyba dar 2022 gruodžio 29 dieną elektroniniu paštu kreipėsi į registruotojų atstovus informacijos apie abiejų preparatų tiekimą į Lietuvos rinką. Tačiau, kol kas daugiau žinių neturime, gavome tik patvirtinimą, jog, kai tik registruotojų atstovai turės informacijos apie vaistų tiekimą, Tarnybą būtinai informuos“, – žadėjo A. Tautvydienė.

Atsargios turėtų būti vyresnės nei 35 metų moterys

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė sakė, kad dar nebuvo susidūrus su paciente, kuri domėtųsi dėl šio preparato.

Giedrė Tautkevičienė

„Tiesa, mūsų vaistinėje dažniau lankosi vyresnio amžiaus pacientai“, – konstatavo vaisininkė.

Paklausta, kuo ypatingas minėtasis medikamentas, vaistininkė atsakė: „Tai stiprus receptinis vaistas, kurį gali paskirti tik gydytojas. Kad vaistas efektyviai veiktų, jis turėtų būti vartojamas griežtai laikantis visų gydytojo nurodytų instrukcijų, o po suvartojimo bus reikalingas pakartotinis vizitas pas gydytoją.

Būtina žinoti, kad šis vaistas turi kontraindikacijų, tarp kurių – alergija veikliosioms (ar kitiems prostaglandinams) ar pagalbinei medžiagai, nepatvirtintas nėštumas ar nėštumas yra negimdyvinis.

Jo vartoti nepatartina esant inkstų ir kepenų funkcijos nepakankamumui, mitybos nepakankamumui. Atsargiai turėtų būti skiriama ir moterims, kurioms yra daugiau nei 35 metai, sergančioms širdies ir kraujagyslių ligomis, dislipidemija (turinčioms padidėjusį cholesterolio kiekį), cukriniu diabetu.

Galima nepageidaujama šio vaisto sąveika su uždegimą ir skausmą malšinančiais vaistais. Vartojant kartu su antacidiniais vaistais (momentiškai veikiančiai rūgštį mažinančiais vaistais, kurių sudėtyje yra magnio druskos), gali sumažėti vaisto efektyvumas ar pasireikšti stipresnis viduriavimas.

Galimas nepageidaujamas poveikis – galvos svaigimas, skausmas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, bendras raumenų spazmas, nugaros skausmas, infekcija. Retais atvejais – anafilaksija“.

Panašu į natūraliai įvykusį persileidimą

Vaistinis nėštumo nutraukimas, kuris yra panašus į natūraliai įvykusį persileidimą, galės būti pasirenkamas iki 9 nėštumo savaičių, atlikus būtinus tyrimus, konsultuojant ir prižiūrint gydytojui. Pagal išrašytą receptą įsigytus vaistus moteris galės suvartoti jai patogiu laiku ir patogioje aplinkoje, pavyzdžiui, namuose. Po vaistų suvartojimo ir vaisiaus pasišalinimo taip pat bus užtikrinama gydytojo priežiūra.

Vaistai

Kaip skelbia Sveikatos apsaugos ministerija, Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis bus apmokamas nėštumo nutraukimas (gydytojų konsultacijos ir priežiūra) tik dėl medicininių indikacijų, pavyzdžiui, jeigu motina arba vaisius serga liga, dėl kurios kyla pavojus vieno iš jų gyvybei. Jeigu medicininių indikacijų nėra, tačiau moteris pati pageidauja nutraukti nėštumą, už šią procedūrą ji turi susimokėti pati.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)